Aproximativ 1.000 de cadre didactice și salariați din cadrul personalului auxiliar din unitățile de învățământ din municipiul Suceava s-au înscris pentru testarea Covid-19 și au fost testați prin metoda RT PCR, a anunțat, miercuri, în conferință de presă, primarul de Suceava, Ion Lungu. Asta înseamnă că circa jumătate dintre cei 1.950 de salariați din școli au fost testați. Primarul a apreciat responsabilitatea de care au dat dovadă profesorii și a dat ca exemplu cazul Colegiului Național „Mihai Eminescu”, unde dintre cei 130 de angajați ai școlii s-au testat 127. În urma testării, au fost depistați pozitivi cu noul coronavirus directorul Renato Tronciu, soția ca, care este profesoară de sport, directorul adjunct Gabriela Cazac și alți trei angajați. Costurile de testare au fost suportate de Primăria Suceava, în cadrul campaniei inițiate la începutul lunii septembrie, pentru toate unitățile de învățământ din municipiul reședință de județ.
„Vă dați seama ce ar fi însemnat dacă nu făceam testarea și dăm ca studiu de caz Colegiul <Mihai Eminescu>. Cele șase cazuri, mai ales că sunt la nivelul conducerii, puteau să îmbolnăvească toată școala, să fie un focar acolo, care se transmitea și în comunitate”, a declarat Ion Lungu.
Acesta a mai spus că recomandă în continuare profesorilor să se testeze, considerând că „așa este corect”. De asemenea, Lungu a afirmat că va propune Consiliului Local să aprobe ca testarea RT PCR a profesorilor să devină cu caracter permanent, în sensul că, atunci când apar suspiciuni, cadrele didactice să aibă posibilitatea să se testeze imediat.
Potrivit primarului, în municipiul Suceava incidența cazurilor de infectare cu SARS-CoV2 a fost, marți, de 1,21 la mia de locuitori.
În județul Suceava, până la data de 23 septembrie au fost confirmate cu noul coronavirus 49 de cadre didactice și 9 salariați din rândul personalului auxiliar din școli. Ieri a fost confirmat pozitiv un agent de pază de la Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret.