Majoritatea sucevenilor cu simptome sugestive de Covid-19 preferă să fie transportați la spital și testați acolo și nu la domiciliu, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județean Suceava, dr. Adrian Săraru. Acesta a arătat, ieri, că deși din această lună echipajele de la Ambulanță pot recolta probele pentru testarea Covid la domiciliul celor suspecți de infectare, urmând ca aceștia să aștepte rezultatul acasă, adresabilitatea pentru acest mod de lucru este extrem de redusă. „Le explicăm că venim noi acasă să-i testăm și că pot aștepta acasă rezultatele, dar în foarte puține cazuri acceptă. Poate trei, patru într-o zi. Ieri (n.r. - luni) doar trei au fost de acord, două persoane din Suceava și una din Siret. Mai ales cei care au simptome mai accentuate și vârstnicii vor neapărat să meargă la spital. Nici nu vor să audă că și medicul de familie îi poate ajuta în cazurile de simptomatologie minoră și solicită insistent să fie duși la spital, chiar dacă le explicăm beneficiile testării la domiciliu”, a afirmat dr. Săraru.
Potrivit acestuia, timpul de răspuns al Ambulanței la o solicitare pentru testare Covid este de la câteva minute până la trei ore, și asta deoarece se merge în funcție de celelalte solicitări și de consultațiile la domiciliu, pe care echipajele SAJ le acordă în municipiul Suceava.
De la începutul pandemiei și până în data de 22 septembrie, în județul Suceava au fost testate RT PCR pentru diagnosticarea SARS-CoV-2 (Covid-19), conform datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică, 51.952 persoane. Dacă raportăm la populația județului, comunicată de Direcția Județeană de Statistică la data de 1 ianuarie 2020, de 764.123 de locuitori, rezultă că 6,798% dintre suceveni au fost testați pentru Covid.
Reamintim că, de la începutul lunii septembrie, anumite categorii de persoane care prezintă simptome de Covid-19 vor fi testate acasă, de echipaje ale Serviciului Județean de Ambulanță.
Probele recoltate de echipajele medicale ale SAJ sunt preluate de DSP și trimise la laboratoarele care efectuează testarea. Pot fi testate la domiciliu persoanele simptomatice identificate de personalul medical de la SAJ, persoanele simptomatice aflate în izolare la domiciliu, gravide simptomatice și persoane incluse în recomandările de prioritizare a testării pentru Covid-19 (dializați, pacienți oncologici, persoane care urmează să efectueze transplant de organe etc.), care nu se pot deplasa la centrele de recoltare, cu excepția contacților simptomatici din focare și cazurilor confirmate, la care recoltarea probelor va fi efectuată de reprezentanții DSP.
Pentru ultima categorie recoltarea probelor se face pe baza listelor furnizate de DSP, iar pentru cei identificați de personalul medical din prespital, pe baza unui protocol de colaborare încheiat între SAJ și DSP.
Toate echipajele de pe ambulanțe sunt dotate cu kit-uri pentru testarea Covid la domiciliu.