Membrii birourilor electorale din secțiile pe raza cărora se află spitale în care sunt internați pacienți cu Covid-19 care vor să voteze vor trebui să se echipeze corespunzător, când merg cu urna specială în aceste unități medicale. Conform reglementărilor transmise, marți, de Prefectura Suceava, cu urna specială se va merge mai întâi la alegătorii nedeplasabili din alte cauze decât Covid. Astfel, pentru alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoţită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării – ştampilă cu menţiunea "VOTAT" şi buletine de vot - la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea. În raza unei secţii de votare se utilizează o singură urnă specială.
Urna specială poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secţiei de votare, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne. În aceste cazuri votarea se face numai pe baza unui extras întocmit personal de preşedintele biroului electoral de pe lista electorală permanentă, copia listei electorale complementare sau de pe lista suplimentară existente la secţia respectivă. Extrasul se semnează de către preşedinte şi se ştampilează, iar persoanele cuprinse în aceste extrase trebuie să fie radiate din celelalte liste existente la secţie.
Şi în cazul utilizării urnei speciale, pot vota numai persoanele care domiciliază în localitatea în care se află secţia de votare.
În comunicatul transmis de Prefectură se subliniază că în ziua votării, echipa care transportă urna specială se va deplasa mai întâi la adresele solicitanţilor din alte cauze decât Covid-19, la unităţile sanitare non-COVID, la unităţile medico-sociale, azile de bătrâni, penitenciare şi centre de reţinere şi arestare preventivă.
„Echipa care transportă urna specială se va deplasa la unităţile sanitare COVID-19 şi la adresele persoanelor izolate şi carantinate numai după ce a asigurat exercitarea dreptului de vot de către categoriile de alegători menționate anterior”, se precizează în comunicat.
Membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi personalul de pază care însoţesc urna specială trebuie să poarte mască şi mănuşi ce trebuie schimbate sau dezinfectate cu o soluţie dezinfectantă pe bază de alcool, la părăsirea fiecărei incinte.
„Membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi personalul de pază care însoţesc urna specială nu vor intra în locuinţa în care se află alegătorul şi vor realiza toate formalităţile la intrarea în aceasta, asigurând o distanţă de minimum un metru faţă de alegător”, se arată în reglementări.
Alegătorul care votează prin intermediul urnei speciale şi celelalte persoane prezente în incintă vor purta obligatoriu mască. Alegătorul îşi va dezinfecta mâinile înainte de preluarea buletinelor de vot şi a ştampilei cu menţiunea „VOTAT", îşi va înlătura pentru scurt timp masca spre a fi identificat şi îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura. Este de preferat ca acesta să semneze în lista electorală cu un pix personal.
Ştampila cu menţiunea „VOTAT" şi, dacă este cazul, pixul utilizat de alegător se dezinfectează după votare de către unul dintre membrii echipei care transportă urna specială prin pulverizare/ştergere cu soluţie dezinfectantă sau prin ştergere cu şerveţele/lavete impregnate cu dezinfectant pe bază de alcool.
„În cazul persoanelor internate în unităţi sanitare votul cu urna specială va fi asigurat cu implementarea măsurilor specifice; echipamentul de protecţie pentru membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi personalul de pază care însoţesc urna specială va fi asigurat de către unitatea sanitară, în conformitate cu nivelul de echipare corespunzător secţiei respective”, se spune în reglementări. În cazul sectorului în care sunt internați pacienții cu Covid, echipamentul de protecție este combinezonul sau halatul chirurgical, masca fpp2, mănuși, capelina, ochelari sau vizieră și botoșei, astfel încât persoanele care vor merge cu urna mobilă vor trebui instruite cum să îmbrace combinezonul și, mai ales, cum să-l dezbrace. Managerul Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, dr. Alexandru Calancea, a declarat că accesul către pacienții care vor să voteze se va face pe trasee dedicate, iar spitalul va delega o persoană specializată care să preia echipa cu urna mobilă, să o conducă și să urmărească atent îmbrăcarea echipamentului de protecție și apoi dezechiparea. Dr. Calancea a mai spus că recomandabil este ca membrii biroului electoral care vor veni cu urna mobilă la spital să nu aibă comorbidități și să nu fie persoane vârstnice. Reglementările privind votarea mai prevăd că toate materialele de protecţie utilizate vor fi introduse într-un sac dedicat.