Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 23 sep 2020 - Anul XXV, nr. 224 (7529)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   24 imagini |   ø fişiere video

Promovare

La Panaci, EcoBrunch pe tărâmul Izvoarelor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sâmbătă, 19 septembrie, la Panaci, a avut loc primul EcoBrunch din Ţara Dornelor, un eveniment de promovare a producătorilor din comună şi a culturii locale într-un concept atractiv. Au fost prezente aproape 100 de persoane, cei mai mulţi participanţi fiind turişti veniţi în Bazinul Dornelor şi care au achiziţionat bilete cu ajutorul unei platforme de rezervări. Pe lângă elementul cheie al zilei: gastronomia locală, a fost pusă în valoare şi natura, printr-o plimbare într-unul din cele mai frumoase puncte de belvedere din zonă şi la o parte din izvoarele cu apă minerală. Tot în cadrul evenimentului, a fost lansată aplicaţiaQuesto - un mod inedit de a descoperi poveşti locale, la pas, cu ajutorul telefonului mobil, iar elevii şcolii gimnaziale au animat evenimentul nu doar prin muzica folk şi frumoasele cântece populare, ci şi printr-un atelier de pictură pe lemn de mesteacăn la care adulţi şi copii s-au arătat dornici să îşi pună în valoare creativitatea.

Acest eveniment de cultură gastronomică a fost organizat de către Asociaţia My Transylvania, cu o experienţă de peste 13 ani în organizarea acestui tip de evenimente la nivel naţional, în parteneriat cu Asociaţia de Ecoturism din România(AER) şi Asociaţia de Ecoturism Ţara Dornelor (AETD), fiind un mod de a sprijini conservarea patrimoniului local şi autenticitatea experienţei turistice în destinaţiile de ecoturism ale României.

Cristian Cismaru – creator de evenimente gastronomice la Asociaţia My Transylvania- ne-a spus: „De 13 ani ne plimbăm prin sate din România în ideea de a vă atrage în tot felul  de locuri unde ajungeţi mai greu sau nici nu vă gândiţi la ele. Astăzi, suntem în depresiunea Dornelor, şi vă mulţumim pentru că aţi venit pentru a savura alături de noi ziua aceasta frumoasă de septembrie şi gusturile locurilor printre care se numără mâncarea, apa minerală şi peisajul.

Într-o drumeţie de două ore vom ajunge într-un loc de belvedere în care veţi înţelege de ce mâncarea are gustul pe care îl are, de ce oamenii fac lucrurile aşa cum ştiu ei mai bine într-o zonă de munte în care partea de agricultură se limitează la creşterea animalelor. De câte ori vă gândiţi la gastronomie să ştiţi că este vorba, în principiu, de un joc între ceea ce îţi dă natura şi ceea ce face omul. Natura îţi dă produsul, omul vine cu modul de preparare, cu reţeta, gastronomia fiind studiul relaţiei dintre natură şi om”.

 

Promovarea culturii gastronomice locale într-un concept atractiv

Alături de gazdele evenimentului, pensiunea Eco Hunea din Panaci, care a preparat un delicios borş de bureţi cu smântână, scovergi cu ciuperci, plăcintă cu urdă dulce, sărmăluţe cu mămăliguţă, a fost prezentă și Păstrăvăria lui Andrei cu preparate delicioase din păstrăv, zacuscă din păstrăv, icre de păstrăv, rulade din păstrăv afumat, borş din păstrăv şi sturion. SC DanyLili a venit cu o gamă largă de brânzeturi, din care nu putea să lipsească şvaiţerul „Călimani” împreună cu alte patru brânzeturi produse sub brandul „Călimani” (caşcaval, caşcaval afumat, brânză frământată şi telemea), produse care au obţinut, în anul 2019, dreptul de utilizare a menţiunii de calitate „produs montan”, fiind primele produse montane atestate şi certificate la nivel judeţean. Liviu Bazarcă, împreună cu Casa Răzeșului, le-a propus celor prezenţi o experienţă culinară inedită din care nu puteau lipsi balmoşul cu jumări făcut în faţa turiştilor la buturugă şi asortat cu lapte acru, tradiţionalele preparate făcute acasă, în stil tradiţional răzeşesc, din porc, pasăre, vită, oaie, vânat, dulceţuri, în special cea din ardei iute, care merge foarte bine cu pastramele, dar şi dulceaţă de afine, căpşuni, merişoare, zmeură şi în premiere vinul „Sângele răzeşului”, un vin roşu fructat, din fetească neagră, căpşuni şi fragi. Cosmin Ţarcă, un talentat chef bucătar din vârful Rarăului, a făcut, tot „live”, barabule ţărăneşti cu brânză (cartofi fierţi un pic, apoi prăjiţi în untură, după care se pune caş frământat cu sare şi se amestecă), servite cu cârnaţi de casă, slănină, ceapă, murături, dar şi siropuri, dulceţuri, afinată şi bere de casă.

În materie de desert au excelat doamna Carmen de la Casa Luş, din satul Coverca, cu o delicioasă prăjitură că morcov, ciocolată de casă cu afine şi sărăţele, şi Andreea Alupei, o tânără de 19 ani, studentă la Facultatea de Sociologie din Cluj şi care a făcut împreună cu mama sa produse 100% naturale, cum ar fi siropuri, dulceţuri şi băuturi „tari” din merişoare, afine, zmeură, dulceaţă de rubarbă şi magiun de prune fără zahăr.

Cei care au ajuns la Panaci au putut pleca şi cu un suvenir gravat în lemn de tânărul Ştefan şi mama sa, Emma Chiriluş, de la LookArt – Studio Chiriluş, sau un mic tablou realizat la Atelierul de pictură, în cadrul căruia copii şi adulţi şi-au încercat talentul artistic pe o rondea din lemn de mesteacăn sau cu trăistuţa la Panac. 

 

Traista lui Panac cu bunătate şi sănătate

Aşa cum am aflat de la prof. Mirela Verdeşescu, director coordonator al Şcolii Gimnaziale Panaci, activitatea de sâmbătă a avut şi o componentă caritabilă, prin care se încearcă a se aduce o mică contribuţie financiară pentru tratamentul unui copil din localitate. 

„Traista lui Panac este un proiect de antreprenoriat, îi învăţăm pe copiii noştri că rămânând să locuiască aici pot să vândă frumuseţea locului, să îşi câştige existenţa şi să nu plece în căutarea unui loc de muncă în altă parte.

Din banii pe care îi primim din vânzarea acestei trăistuţe ne cumpărăm diferite materiale şi susţinem cazuri sociale. Astăzi, cu banii strânşi, contribuim la tratamentul lui Iustinian, un băieţel din comunitatea noastră, în vârstă de doi ani, bolnav de o formă mai rară de leucemie. În momentul de faţă este internat în Italia, unde i se face un tratament foarte costisitor. Dacă plecaţi cu un suvenir de la noi, probabil îi va fi mai bine lui Iustinian”, a spus prof. Mirela Verdeşescu.

Ema Gavriluţă, studentă în anul II la Facultatea de Comunicare din Cluj, ne-a spus că trăistuţele sunt făcute manual şi reproduc la scară mică catrinţa tradiţională de Panaci, împodobită cu roşu de Panac şi negru, iar în ele găsim plante medicinale, un borcănel cu dulceaţă de afine. Trăistuţa costă 50 de lei şi împreună cu pachetul cu plante şi dulceaţă este 70 de lei.

„Eu zic că merită, nu numai pentru munca noastră depusă în realizare trăistuţei, culesul plantelor şi realizarea dulceţei de afine, dar mai ales pentru faptul că este o cauză nobilă, încercăm să salvăm viaţa unui copil”, a precizat Ema Gavriluţă.

 

Experienţe culturale și tradiţionale, alături de localnici

Asociaţia de Ecoturism Ţara Dornelor (AETD) este un parteneriat între sectorul public şi cel privat ce reuneşte actori locali din Ţara Dornelor care activează în domeniile: turism, conservarea naturii şi dezvoltare locală. Maricica Cazimirciuc, managerul destinaţiei de ecoturism Ţara Dornelor, a precizat că eforturile întregii echipe construite în jurul evenimentului de sâmbătă au avut succes, iar startul evenimentelor de tip brunch în Ţara Dorneloreste o oportunitate nu doar pentru experienţa cu care vine fiecare partener, ci şi pentru vizibilitatea naţională.

„Ţara Dornelor înseamnă râurile Dorna şi Bistriţa, care se unesc în bine cunoscutul oraş staţiune Vatra Dornei, înseamnă sate şi comune, unele mai mândre decât celelalte, străjuite de munţii falnici ai Bistriţei, Suhardului, Giumalăului şi Călimaniului, înseamnă Parcul Naţional Călimani, înseamnă oameni frumoşi, buni, care, ca şi cei care sunt prezenţi aici, abia aşteaptă să îşi pună pe masă tot ce au mai bun. Din anul 2018, Ţara Dornelor a primit certificarea de destinaţie ecoturistică a Bucovinei, pentru că, aici, turiştii pot trăi experienţe în mijlocul naturii şi care se pot împleti extrem de armonios cu experienţe culturale, tradiţionale, alături de localnici.

Ne dorim să implicăm cât mai mulți producători şi furnizori de servicii locale, să promovăm locurile frumoase de pe tot teritoriul destinației de ecoturism cu oamenii locului şi astfel încât întreaga comunitate să aibă de câștigat, nu doar turiştii care ajung în zonă”, ne-a spus Maricica Cazimirciuc, managerul destinaţiei Ţara Dornelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Panaci, EcoBrunch pe tărâmul Izvoarelor.
 Vizualizări articol: 2049 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
La Panaci, EcoBrunch pe tărâmul Izvoarelor4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei