Pictura interioară a uneia dintre cele mai frumoase biserici monument UNESCO din Bucovina, biserica „Învierea Domnului” a Mănăstirii Sucevița, a fost restaurată în totalitate. Proiectul de restaurare a picturilor murale din interiorul acestei biserici a fost finalizat la nu mai puțin de 20 de ani de la începerea lucrărilor. Recepția lucrărilor a avut loc sâmbătă, la Mănăstirea Sucevița, înprezența ministrului Culturii, suceveanul Bogdan Gheorghiu, și a președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a directorului Institutului Național al Patrimoniului, Ștefan Bâlici, și a Maicii Starețe, Mihaela Cozmei.
Bogdan Gheorghiu a subliniat faptul că în total s-au restaurat 1.705,50 de metri pătrați de pictură murală, valoarea totală a lucrărilor fiind de peste patru milioane de lei. El a arătat că în urma restaurării au fost scoase la iveală picturi din incinta bisericii care ani la rând nu au putut fi admirate de vizitatori, fiind acoperite de fum.
Bogdan Gheorghiu a anunțat că lucrările vor continua și pentru restaurarea picturii exterioare a bisericii
Ministrul Culturii a precizat că restaurarea picturii murale este o lucrare de mare importanță pentru patrimoniul naţional românesc. „Sunt picturi care nu au văzut de foarte mulţi ani lumina zilei pentru că erau afumate de-a lungul anilor. Acum, după 20 de ani, pentru că lucrarea a fost începută în anul 2000, putem vorbi despre o restaurare completă a picturii interioare murale. Ce pot să vă spun este că aici avem obiectivul de cult cu cele mai multe scene biblice din România. Foarte multe dintre aceste picturi nu văzuseră lumina zilei de mult timp şi nu puteau fi văzute de public şi de credincioşi”, a spus Bogdan Gheorghiu.
El a adăugat că încă de la începutul proiectului, în anii 2000, specialiştii apreciau că lucrările vor dura minimum 10 ani. „A fost o muncă de migală, s-au făcut studii istorice şi studii iconografice pentru a se respecta ad literam pictura originală. Dacă totuşi timpul a ajuns la o dublare, la 20 de ani și putem vorbi şi de o finanţare care a şchiopătat din când în când prin Programul Naţional de Restaurare, mă bucur că am putut urgenta finalizarea acestei restaurări”, a declarat ministrul Culturii.
El a dat asigurări că la Mănăstirea Sucevița vor continua lucrările de restaurare, la pictura exterioară a bisericii. „Am discutat cu directorul Institutului Naţional al Patrimoniului și vom relua şantierul în exterior, unde vom continua o restaurare începută cu ani în urmă. Şi vorbeam cu restauratorii care s-au ocupat de acest şantier şi îmi spuneau că la pictura exterioară se vor aplica tehnici noi de restaurare, ceea ce va duce la o mai bună rezistenţă în timp, având în vedere că este mult mai expusă uzurii”, a precizat ministrul Culturii. Gheorghiu a spus că va face toate demersurile pentru ca în următorul exerciţiu financiar restaurarea exterioară să fie inclusă în Programul Naţional de Restaurare, coordonat de Institutul Naţional al Patrimoniului din subordinea Ministerului Culturii.
Flutur: Aceste mănăstiri, cele opt monumente UNESCO pe care le are Bucovina, sunt coloana vertebrală pe care s-a așezat această zonă
La rândul său, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a ținut să-i mulțumească ministrului Culturii pentru inițiativa de a accelera și finaliza restaurarea picturii interioare a bisericii Mănăstirii Sucevița. „Sunt convins că a făcut-o ca un om care știe bine ce înseamnă Suceava, ca un om al locului. 20 de ani a fost un pic cam lungă perioada până s-a finalizat, mai ales că așteaptă la rând și alte monumente din Suceava. Iar noi trebuie să ne gândim că finanțarea trebuie să fie ceva continuu, pentru că aceste monumente sunt ca niște ființe vii care au nevoie de întreținere în fiecare zi. Și cred că nimic nu e prea mult să ne gândim să nu fim zgârciți ca din bugetul național sau din alte fonduri să ajutăm mănăstirile”, a spus Flutur.
El consideră că aceste mănăstiri, cele opt monumente UNESCO pe care le are Bucovina, sunt coloana vertebrală „pe care s-a așezat această zonă”. Gheorghe Flutur a remarcat faptul că în ultimii ani, în jurul acestor mănăstiri s-a dezvoltat o adevărată industrie de turism. „Aceste mănăstiri funcționează ca un magnet pentru turism. Iar celor care le-au făcut, ctitorilor despre care vorbim și îi pomenim trebuie să le aprindem des câte o lumânare și să le mulțumim pentru ce au făcut. Uitați-vă peste ani ce efecte sunt și câtă lume vine și ne calcă pragul”, a precizat președintele CJ Suceava. El a adăugat că își amintește cu plăcere că biserica Mănăstirii Sucevița a fost declarată monument UNESCO în urmă cu 10 ani, în primul său mandat de președinte al Consiliului Județean. „Sucevița este o perlă de excepție a noastră, iar noi, cei care suntem trecători prin administrație, încercăm să amenajăm drumuri, trasee, pentru a veni cât mai mulți turiști. Felicitări, domnule ministru, și așteptăm pictura exterioară să fie refăcută. Și să începeți cu Scara virtuților pentru că Bucovina are de urcat”, a declarat Gheorghe Flutur. El a amintit și de faptul că mănăstirea fost inclusă și în proiectul inițiat de el, „Clopotele Bucovinei”.