Crește numărul unităților școlare din județ care funcționează după scenariul roșu. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a reanalizat, în ședința extraordinară de vineri, 18 septembrie, scenariile de funcționare pentru unitățile de învățământ din județul Suceava în anul 2020 - 2021. Ca urmare a analizei efectuate a fost aprobată modificarea scenariului de funcționare, în sensul adoptării scenariului roșu, pentru următoarele unități de învățământ din județcu personalitate juridică și structurile arondate acestora: Școala Gimnazială Nr. 2 din municipiul Vatra Dornei, Școala Gimnazială „Aurelian Stanciu” și cele 6 structuri arondate din orașul Salcea, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din municipiul Fălticeni, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava, Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret și Școala Gimnazială „Petru Mușat” Siret, unde funcționează și grădinița orașului.
La cele trei unități de învățământ din Siret sunt 2.000 de copii, din care 700 la școala gimnazială și la grădiniță. Pentru elevii din ciclul primar și gimnazial, dar și pentru liceeni, cursurile se vor ține online în următoarele două săptămâni. Situația va fi apoi reevaluată și, în funcție de incidența la mia de locuitori, se va lua o nouă decizie.
Orașul Siret a intrat în scenariul roșu de lucru pentru cazurile de infectare cu noul coronavirus pe 17 septembrie. Și asta pentru că incidența cazurilor de Covid-19 la mia de locuitori este de peste 7. Totul a plecat de la focarul apărut la Spitalul de Psihiatrie Siret, unde în acest moment sunt 38 de cazuri de îmbolnăvire, din care 34 în rândul pacienților și 4 în rândul angajaților. Pentru că o parte dintre angajați au mers în oraș și au intrat în contact cu alte persoane, au apărut îmbolnăviri și în comunitate.
Vă reamintim că noul an școlar a început cu scenariul roșu pentru Școala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava și o școală și o grădiniță din comuna Ciocănești. Inspectorul școlar general Grigore Bocancea a declarat că la Școala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava mai multe cadre didactice cu vârsta mai înaintată și care au diverse probleme de sănătate au solicitat ca în prima săptămână cursurile să se desfășoare doar online. De asemenea, conform inspectorului școlar general, încă nu au fost finalizate curățenia și amenajările specifice în toate clasele.
O situație asemănătoare este și la Școala Gimnazială Ciocănești. Primarul comunei Ciocănești, Radu Ciocan, ne-a declarat că elevii de la şcoala gimnazială din comună, dar și preșcolarii au început cursurile online, pe 14 septembrie, pentru că școala este în reabilitare cu fonduri europene și nu au fost finalizate toate lucrările. „Elevii și preșcolarii au început învățământul online doar din acest motiv, pentru că încă mai sunt unele lucrări de făcut la reabilitarea școlii, amenajarea spațiului etc. Acest învățământ online se va face până pe 1 octombrie, când toți elevii vor începe școala pe scenariul verde, adică toți vor veni la școală, pentru că avem condiții optime pentru acest scenariu. Sunt 115 copii la școală și toți au primit tablete, la fel ca și cadrele didactice, achiziționate de primărie, așa că se poate face și învățământ online fără probleme. Repet, doar până pe 1 octombrie, după care toți copiii vor veni la școală”, a completat Radu Ciocan.