Unitatea de terapie intensivă mobilă donată Spitalului Județean Suceava în urma campaniei umanitare „1cm” a fost pusă în funcțiune începând de marți. Prezent la inaugurare, președintele Consiliului Județean Suceava a spus că aceasta va funcționa ca unitate de terapie intensivă pentru secția de boli infecțioase din curtea Spitalului Vechi. Reamintim că unitatea de terapie intensivă a fost donată spitalului de Crucea Roșie Suceava, organizație prin care s-a desfășurat campania umanitară inițiată de omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi.
„Avem o veste bună. Acest nou pavilion care este format dintr-un tir compartimentat pentru terapie intensivă este pus practic în funcțiune începând de marți”, a declarat Gheorghe Flutur. La punerea în funcțiune a secției de terapie intensivă au fost prezenți și managerul Spitalului Județean, dr. Alexandru Calancea, și directorul Crucii Roșii Suceava, Corneliu Dediu. „Vreau să le mulțumesc pentru efort. Vreau să mulțumesc în primul rând donatorilor. Pentru că nu trebuie să uităm că această terapie intensivă a fost donată de Crucea Roșie, cu sprijinul oamenilor de afaceri, Ștefan Mandachi și alții. Vreau să mulțumesc fiecăruia în parte și tuturor pentru acest efort foarte mare și bine-venit pentru Spitalul Județean Suceava”, a spus șeful administrației județene.
El a explicat că unitatea de terapie intensivă mobilă a fost lipită de clădirea în care funcționează secția de boli infecțioase. Gheorghe Flutur a arătat că în momentul de față sunt deja 12 paturi de terapie intensivă pregătite, cu ventilatoare și toate dispozitivele medicale necesare pentru bolnavii Covid. „Este vorba de 12 paturi, un mare sprijin pentru noi, pentru că dorim să mutăm pacienții Covid din spitalul nou, de la etajul 6 și pe toți cei care sunt la terapie intensivă cu noul coronavirus. Practic este un pas foarte mare de eliberare a spitalului nou de Covid. Și asta pentru a reda spitalul nou sucevenilor care nu au coronavirus și care au nevoie de tratament urgent”, a precizat Gheorghe Flutur. El a apreciat implicarea Crucii Roșii Suceava, însă o implicare consistentă au avut și Consiliul Județean Suceava și Spitalul Județean. „Noi am finanțat aceste dotări, este racordare la apă, canal și curent electric. De asemenea, au toate utilitățile, inclusiv sistem de încălzire. Și dacă la 12 paturi mai adăugăm încă nouă paturi care se pregătesc a se amenaja aici, în corpul de la boli infecțioase, înseamnă 21 de paturi la terapie intensivă”, a declarat președintele CJ Suceava.
El a mai spus că în cursul zilei de ieri în spitalul județean erau circa 560 de pacienți internați, din care 188 pacienți Covid, 120 de pacienți în zona tampon, iar diferența erau pacienți cu alte afecțiuni. „Este în continuare o presiune pe Spitalul Județean Suceava. Și vreau să mulțumesc corpului medical pentru implicare. Toți oamenii sunt la post. După cum știți s-a și dublat capacitatea de testare cu aparatul PCR care a venit. Și ați văzut că a crescut și numărul de teste pentru județul Suceava. Apelul meu de aici, din Spitalul Județean, este să fim prudenți în ceea ce privește măsurile de prevenție privind această pandemie. Și vreau să le mulțumesc din nou celor care au putut face posibilă această racordare a unei unități de terapie intensivă atât de necesară pentru a elibera spitalul nou de Covid”, a mai spus Flutur.
Alexandru Calancea: „Îi asigurăm pe suceveni că tratăm în condiții optime patologia non-Covid”
În același timp, dr. Alexandru Calancea și-a exprimat speranța că odată cu deschiderea acestei unități, spitalul nou va fi degrevat în totalitate de pacienții cu noul coronavirus. „Vom lăsa astfel și vom permite specialiștilor din spitalul nou să trateze în condiții optime patologia non-Covid. De aceea chiar dacă presiunea este mare în momentul de față pe spital, încurajăm sucevenii și îi asigurăm că tratăm în condiții optime patologia non-Covid”, a arătat managerul spitalului. La rândul său, directorul Crucii Roșii Suceava, Corneliu Dediu, a ținut să mulțumească tuturor celor care au făcut donațiile din care s-a achiziționat această unitate de terapie intensivă mobilă.
„Această unitate este importantă pentru Spitalul Județean, care va putea funcționa ca spital de urgență, iar punerea ei în funcțiune este foarte importantă pentru cei peste 33.000 de donatori, care văd cum banii lor sunt folosiți în beneficiul celor care s-au îmbolnăvit de Covid”, a spus Corneliu Dediu. El i-a mulțumit lui Ștefan Mandachi, precizând că fără acesta nu s-ar fi putut realiza campania umanitară „1cm”. Dediu a mulțumit și celui mai mare donator, Unilever, care a donat 270.000 de euro în nume propriu şi 50.000 de euro prin compania Betty Ice.