Procurorii de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi au trimis-o în judecată pe femeia jandarm care anul trecut i-a dat în față cu spray lacrimogen unui bărbat care ulterior a decedat. Agresiunea s-a petrecut în plină zi, în parcul central din Vatra Dornei, cu ocazia unei manifestări culturale.
Potrivit procurorilor militari, angajata Detașamentului de Jandarmi Vatra Dornei trebuie să răspundă pentru trei infracțiuni. Mai exact, sergent major Ana Maria Florescu va fi judecată pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, respectiv purtare abuzivă. Angajata Jandarmeriei este cea care în ziua de 19 iulie 2019 a folosit un spray lacrimogen pentru a pulveriza un jet către faţa unui bărbat pus la pământ de doi colegi cu care se afla în misiune. Jetul a fost pulverizat de la o distanță de numai 10-15 de centimetri de fața lui Ioan Csapai, iar normele prevăd o distanță de minimum un metru și jumătate. În plus, spray-ul folosit nu era cel din dotarea instituției, ci unul personal. Intervenţia brutală s-a soldat cu decesul bărbatului, și toate încercările de resuscitare efectuate de echipajele medicale sosite la fața locului s-au dovedit inutile. Jandarmii au încercat să-l imobilizeze pe bărbat după o reclamație, prin care un părinte a sesizat că fiica sa ar fi fost pipăită indecent în parc, reclamație care ulterior nu a putut fi probată.
Procurorii militari au mai precizat că până la luarea unei decizii judecătorești finale, persoana în cauză se bucură de prezumția de nevinovăție.
Avocatul victimei: ”Eu vreau să cred că vor fi cercetate și alte persoane care au participat la incident”
Ioan Marocico, avocatul care reprezintă familia lui Ioan Csapai în acest caz, a precizat că procurorii militari au ținut cont de solicitările depuse la dosar și au schimbat încadrarea juridică în cazul femeii jandarm. Totuși, avocatul Ioan Marocico este de părere că vinovăția nu poate fi doar a sergentului major Ana Maria Florescu, și asta pentru că la acțiunea în forță de anul trecut au participat și alți colegi jandarmi.
”Având în vedere concluziile expertizei IML Iași, avizată de Institutul de Medicină Legală <Mina Minovici> București, rezultă că moartea numitului Csapai Ioan a fost violentă și s-a datorat insuficienței multiple pe organ, consecința unei asfixii acute prin pulverizarea unui jet de gaz iritant-lacrimogen în fața victimei de la o distanță de 20-30 cm de către militarul sergent major Florescu Ana Maria. Procurorul militar a acceptat și dispus schimbarea încadrării juridice într-o faptă mult mai gravă, fiind trimisă în judecată sub aspectul infracțiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. Dacă militarul Florescu Ana Maria va fi găsită vinovată de Tribunalul Militar Iași pedeapsa poate fi între 6-12 ani. Eu vreau să cred că vor fi cercetate și alte persoane care au participat la incidentul din iulie 2019. În prezent sunt derulate cercetări in rem și față de alți angajați ai Jandarmeriei și așteptăm concluziile procurorilor militari”, a menționat avocatul Ioan Marocico.