Profesorul de limba şi literatura română Petru Tomegea a lansat recent volumul „Argoul şcolar”, volum care a ieșit de sub tipar la Editura Junimea, Colecția Univers Didactic. Editorialist la Cotidianul „Crai Nou” - Suceava și la TV Plus, profesorul Petru Tomegea aduce în fața cititorului un amplu dicționar de termeni argotici, mai precis 4.025 de termeni şi locuţiuni argotice.
Conf. univ. dr. Vasile Ilincan spune, în prefața cărții-dicționar, că în comparație cu alte contribuții care au avut în atenție elementele de argou, „demersul științific al lui Petru Tomegea, <Argoul Școlar>, se detașează nu doar prin numărul mare al argotismelor înregistrate, ci și prin noutatea și rigoarea descrierilor semantice, analizarea cuvintelor argotice din perspectiva celor trei mijloace interne de formare: derivarea, compunerea și conversiunea”.
Tot conf. univ. dr. Vasile Ilincan adaugă faptul că, din modestie, probabil, autorul „nu și-a intitulat cercetarea de față Dicționar de argou școlar. Credem însă că lucrarea de față întrunește atributele unei lucrări lexico-grafice, dublată de un studiu teoretic atent asupra argotismelor”. La rândul său, istoricul Ion I. Solcanu, care face o prezentare a autorului pe coperta a IV-a, spune printre altele că prof. Petru Tomegea „la Catedră, şi-a onorat cu prisosinţă datoria, dar preocupările spirituale l-au împins să facă un salt mai departe. A găsit îndemnul și la dascălii săi de prestigiu de la universitatea ieșeană – Vasile Arvinte, Cornel Dumitriu și Ilie Dan”.
„Argoul şcolar”, ne spune autorul, „este o carte care vrea să demonstreze că limba română este încă un organism viu, în plină evoluţie determinată de globalizare şi relaţionare multiplă între vorbitorii români şi nativii limbilor de circulaţie internaţională. Ceea ce ne lipseşte este existenţa dicţionarelor complete ale limbii române şi a acelora specializate, actualizate periodic, a gramaticilor şi a manualelor de învăţare a limbii române pentru străini, a programelor de educaţie lingvistică pentru adulţi. Să sperăm că timpul şi Academia ne vor veni în ajutor”.
Ca o completare la cele spuse de autor, conf. univ. dr. Vasile Ilincan mai scrie în prefața cărții: „Lucrare de maturitate originală, <Argoul şcolar> reprezintă, credem, un instrument de lucru practic şi eficient, care a necesitat o cercetare atentă şi o analiză nuanţată a multiplelor aspecte ale domeniului investigat şi ea poate fi consultată cu folos atât de către lingviştii (îndeosebi lexicologi, lexicografi şi semanticieni), semioticienii, traducătorii, sociologii, psihologii, jurnaliştii şi pedagogii interesaţi de această variantă neconvenţională a limbii române, cât şi de un segment mult mai larg de cititori, argovorbitorii (cuvântul îi aparţine autorului) din generaţiile de ieri şi de azi”.