Profesoara Daniela Luminița-Ceredeev, profesor Merito, este noul inspector școlar pentru religie la IȘJ Suceava. Ea a preluat mandatul de la prof. dr. Bogdan Mihai Hrișcă, care a deținut postul de inspector școlar pentru religie din anul 2017.
Absolventă a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iași, prof. Daniela Ceredeev a predat mulți ani disciplina religie, dar și limba și literatura română. Ea a deținut în ultimii doi ani, din 2018 și până recent, funcția de director al Liceului Tehnologic „Vasile Cocea” Moldovița. Cu un palmares impresionat în educație, cu mai multe premii naționale câștigate pentru activitățile de voluntariat, decorată chiar de președintele României, Klaus Iohannis, prof. Daniela Ceredeeva fost în ultimii trei ani formator pentru peste 2.000 de profesori. În această calitate a participat la ateliere de învățare experiențială și colaborativă, la Universitatea de vară Merito, la primul Forum regional Bucovina, Forumul regional Maramureș, la 5 webinarii Merito, cu participanți din 12 țări. A fost, apoi, invitată la conferințele SuperTeach, formator în proiectul CRED - al Ministerului Educației și Cercetării și în proiectul E-PROFI, Educație prin Programe de Formare Inovative pentru profesori din județul Suceava.
Credința, voluntariatul, catedra
Profesoara Daniela Ceredeev s-a aflat printre cei 10 premianți ai Galei „Top 10 Suceveni”, ediția a V-a, 2016. Drumul inițiatic al profesoarei de limba și literatura română și de religie Daniela Ceredeev a început pe meleagurile Bucovinei în luna mai a anului 1996, când, împreună cu soțul ei, preotul Dan Ceredeev, a venit în satul Ciumârna, comuna Vatra Moldoviței, să-și înceapă cu adevărat misiunea apostolică, slujirea aleasă în folosul oamenilor. A trebuit să învețe să trăiască și să gândească precum huțulii, să le învețe obiceiurile și chiar câteva cuvinte în ucraineană, pentru a-i înțelege mai bine. Dar cel mai mult a învățat de la ei generozitatea și omenia. După câțiva ani de ședere pe meleagurile huțulilor, Daniela Ceredeev a realizat că cel mai bine ar fi să construiască și să investească în oameni, pentru că ei sunt comoara. A început să facă mici proiecte educative, timp în care a realizat ce mare potențial există la țară, mai ales în copii, dar și în adulții care sunt fericiți să poată face ceva pentru cei din jur. A urmat constituirea unui grup formal, o organizație locală de femei, apoi a unui grup local de tineret și, în sfârșit, a unei asociații care sprijină dezvoltarea comunitară, Asociația Proiect Pro Europa.
Credința, voluntariatul, catedra sunt fețe ale aceluiași întreg pentru profesoara Ceredeev. „Credința îți hrănește sufletul, voluntariatul îți dă sentimentul acela care nu se compară cu nimic, că poți să faci ceva și poți să oferi sufletul tău în dar celor din jur, mai mult decât un act de generozitate. Voluntariatul este altceva, e și convingere, e și inițiativă, e și dedicare, e și motivație, e multă muncă, e mai mult decât generozitate, iar școala, care face educație, nu poate trăi fără credință, fără voluntariat, fără principiile acelea durabile, respectul de oameni, iubirea de oameni, grija față de aproapele și toleranța”, a explicat atât de frumos profesoara Ceredeev. Relaţia pe care o are profesoara de limba şi literatura română şi de religie cu elevii este una specială și în calitate de inspector școlar pentru religie și-a propus să nu neglijeze „feţele aceluiaşi întreg”: credinţa, voluntariatul, catedra, prin proiecte îndrăznețe, necesare, valoroase, în beneficiul tuturor elevilor.