Sincopele înregistrate în perioada de început a pandemiei în aprovizionarea cu alimente, implicit la prepararea hranei pentru pacienții internați în Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava au fost remediate. Managerul unității medicale, dr. Alexandru Calancea, a declarat, ieri, că pe de o parte au fost luate măsuri în ceea ce privește personalul care supervizează activitatea de la bucătărie, iar pe de altă parte au fost finalizate procedurile de achiziție a unor echipamente pentru Blocul alimentar, demarate la începutul anului. „Avem feedback pozitiv de la pacienți în ceea ce privește hrana”, a afirmat managerul.
Directorul de îngrijiri Oana Stanciu a declarat că efectele reorganizării activității acestui serviciu au început să fie vizibile încă de la începutul lunii august, în sensul că meniurile sunt mai diversificate și mai bogate, cuprinzând și fructe, legume și brânzeturi proaspete. Dificultățile înregistrate în aprovizionare la începutul pandemiei au făcut ca, la un moment dat, în magazia spitalului să mai existe doar griș și paste făinoase, situație care a avut repercusiuni directe asupra calității hranei pe care o primeau pacienții.
La reorganizare, coordonator al blocului alimentar a fost numită o asistentă medicală care are studii superioare de nutriție, secondată de o alta, cu pregătire în acest domeniu.
Hrana ajunge la pacienții cu Covid-19, internați în pavilioanele de la spitalul vechi, în caserole termoizolante, pentru a se păstra caldă, iar pentru ceilalți pacienți mâncarea este distribuită în vesela proprie, în oficiile din fiecare secție. Din cauza regulilor impuse de Covid, toți pacienții mănâncă în saloane. „Încercăm să revenim la normalitate”, a subliniat Oana Stanciu. Totodată, ea și-a exprimat speranța că în curând meniurile pe săptămâna în curs vor putea fi postate în fiecare luni pe site-ul unității medicale.
Apel pentru respectarea programului de predare a pachetelor pentru pacienți
În Spitalul de Urgență Suceava sunt 8 meniuri: comun – pentru pacienții care nu au indicații speciale; meniu fără sare; meniuri distincte pentru pacienții cu probleme renale, gastrice, hepatite; meniu hidric D1 - pentru pacienții din post-operator, cei cu diaree acută, gastrită acută etc.; hidric D2 - pentru perioada post-diaree; meniu lacto-făinos vegetarian pentru a doua zi post-operator, după crize de ulcer, afecțiuni cardiace etc.; meniu hidro-lacto-zaharat (semilichid) prescris în stări febrile, insuficiență cardiacă sau renală acută, în primele zile după hemoragii digestive; trei meniuri diferite pentru pacienții cu diabet zaharat, în funcție de toleranța la glucide și alte probleme medicale; meniu pentru mame.
Sumele alocate pentru hrană sunt, de asemenea, diferite. De exemplu, pentru copiii cu diabet zaharat suma pentru hrană este de 17,5 lei/pacient/zi, pentru copiii cu hepatită – 16,4 lei/zi, pentru un pacient adult cu TBC sau cu HIV – 16 lei/zi, pentru adulții cu hepatită, diabet zaharat, cancer, cei de la îngrijiri paliative, cei cu arsuri, mame, copii cu TBC sau HIV - 15 lei/zi. Pentru meniul comun al copiilor cu vârste între 3 și 16 ani suma alocată este de 12 lei/zi, iar pentru cel al adulților, inclusiv medici de gardă – 10 lei/zi. Pentru aparținători suma este de 8 lei/zi, pentru însoțitori 7 lei/zi, iar pentru nou-născuți – 5 lei/zi.
Conducerea spitalului face apel la familiile pacienților internați care le aduc acestora pachete să respecte programul de preluare, între orele 9.00-10.00 și 16.00-17.00. De asemenea, roagă familiile ca în aceste pachete să nu aducă alimente perisabile, să nu pună bani sau alte obiecte de valoare. „Pacientul nu are nevoie de bani în Spitalul de Urgență Suceava”, a precizat directorul de îngrijiri Oana Stanciu.