Nistor Tatar, primarul PSD al municipiului Rădăuți, a anunțat că a demarat procedurile de retragere din ACET și este convins că aleșii locali vor vota pentru binele locuitorilor orașului. Nistor Tatar a prezentat și mai multe argumente pentru ca municipiul Rădăuți să nu mai facă parte din această structură pe care o consideră ”nocivă” pentru întreaga populație a orașului.
”Dorința de a retrage municipiul Rădăuți din această formă de asociere vine după numeroasele discuții pe care le-am avut cu locuitorii orașului. În prezent, SC ACET SA, operatorul de furnizare de apă potabilă și colectare a apelor uzate, oferă servicii de foarte slabă calitate și totul pe banii și nervii rădăuțenilor. Această mizerie trebuie să înceteze cât mai rapid”, a spus Nistor Tatar.
Primarul din Rădăuți a amintit că o dată la 5 ani ACET avea obligația de a negocia structura prețurilor și tarifelor, însă acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce reprezintă o sfidare la adresa locuitorilor orașului.
Mai mult, Nistor Tatar îi acuză pe cei de la ACET că au încălcat și alte clauze din contract. Una dintre aceste clauze se referea la aducerea terenului la starea inițială după efectuarea unor lucrări de reparații sau intervenții.
”Acest articol a fost încălcat la toate lucrările de reparație și întreținere a instalației, nici una din lucrările de aducere la cotă nefiind conformă, în urma realizării lucrărilor existând denivelări și surpări în timp ale zonei de intervenție”, a arătat Nistor Tatar.
Primarul din Rădăuți i-a acuzat pe cei de la ACET și de faptul că nu pun la dispoziție documentele necesare calculării redevenței anuale care trebuie achitată la bugetul administrației locale.
”Conform art. 35, alin. 2 din contractul de delegare a gestiunii, SC ACET SA este obligat la plata unei redevențe fixe egală cu 5% din valoarea cifrei de afaceri, care conform datelor publicate de Ministerul de finanțe este de 27.356.287,9 de lei, aferentă perioadei de începere a contractului până în anul 2018. În acest articol se specifică faptul că <Autoritatea delegată se obligă să finanțeze anual investiții în sistemele concesionate de o valoare cel puțin echivalentă cu valoarea redevenței plătite de operator, cu respectarea prevederilor legale aplicabile>. Operatorul nu a prezentat nici un plan de revizii și garanții, care să fie supus Consiliului Local spre aprobare, ceea ce constituie o încălcare a contractului”, a menționat Nistor Tatar.
În plus, primarul din Rădăuți consideră nu doar inacceptabilă, ci chiar hoțească facturarea unor pierderi de 60% în rețeaua de apă și asta pe fondul unei lipse totale de investiții a ACET în modernizarea sistemului existent în Rădăuți.
”Considerentele expuse sunt mai mult decât suficiente pentru retragerea municipiului Rădăuți din această asociere total păguboasă în primul rând pentru locuitori și apoi pentru bugetul local. Nu vom mai permite să fim furați și să avem parte de servicii sub orice critică”, a concluzionat Nistor Tatar.