Bani din fonduri europene au ajuns și în Burdujeni Sat, iar destinația acestora este vizibilă acum, chiar dacă lucrările încă nu au fost finalizate. Este vorba de o nouă grădiniță pentru cei mici, a cărei construcție a demarat anul trecut și se va încheia în primăvara anului 2021 în cadrul Programului Operaţional Regional care vizează investițiile în educație și formare, inclusiv în formare profesională. Noua construcție este ridicată deja și se află în imediata vecinătate a Școlii Gimnaziale Nr. 6.
Lucrările la acest obiectiv sunt executate de SC Con Bucovina SA, cea care a câștigat licitația organizată de beneficiar, respectiv Primăria Suceava. Gavril Moldovicean este inginerul care răspunde de această lucrare, iar potrivit afirmațiilor sale totul este în grafic, ”chiar un pic decalat”.
”Acum se lucrează la instalațiile termice și sanitare și la ignifugarea materialului lemnos. De asemenea, suntem pe ultima sută de metri cu învelitoarea de țiglă. După 15 septembrie vom începe finisajele interioare, urmând ca în primăvară să realizăm ultimele obiective, respectiv locul de joacă pentru copii din curtea interioară și drumul de acces către centrala termică”, a detaliat Gavril Moldovicean.
Ce presupune noua grădiniță
Noua grădiniță din Burdujeni Sat va avea parter și etaj și va fi destinată funcționării cu program normal pentru 4 grupe de copii, ceea ce înseamnă un număr de 80 de preșcolari.
Clădirea va avea windfang şi vestibul pentru trierea copiilor, cabinet de asistenţă medicală, vestiare, 4 săli de grupă, depozite pentru material didactic, sală de festivităţi pentru copii şi însoţitori, cu o capacitate de 100-120 de locuri, două grupuri sanitare pentru copii, un grup sanitar pentru personal, birou administrativ, oficiu, spaţii tehnice.
Valoarea totală a proiectului este de 3.167.502 de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocată de MDRAPFE (Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene – n.r.) este de 2.808.616,47 de lei (98%), aproximativ 603.678,98 de euro. Noua grădiniţă va avea o suprafaţă construită de 438,48 mp, iar cea desfăşurată de 848,66 mp. Locurile de joacă pentru copii vor însuma 320 mp, spaţii pietonale, precum şi 1.678 de mp de spaţii verzi.
Noua grădiniță va lua locul celei construite în anul 1911 și care nu mai răspundea cerințelor zilelor actuale.