Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 1 sep 2020 - Anul XXV, nr. 205 (7510)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Exasperant

Un dosar de furt bate recordurile judecatei interminabile. Este pe rol din 2014

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Un dosar privind furturi din anii 2013 și 2014 nu a fost soluționat nici până astăzi, fiind fără îndoială unul din cele mai vechi dosare aflate pe rolul instanțelor, indiferent de faptă. Este un dosar complex, cu 22 de părți vătămate, fiecare din acestea fiind audiate de mai multe ori.  Dacă polițiștii și procurorul de caz au finalizat relativ repede cercetările, inculpații fiind trimiși în judecată în anul 2014, procesul început la Judecătoria Rădăuți s-a întins pe durata a mai bine de trei ani de zile. A urmat apoi o pauză de peste un an, până când judecătorul a dat motivarea. Nici la instanța de apel, procesul nu dă semne că va decurge mai repede.

Este unul dintre dosarele de furt cele mai vechi de pe rolul instanțelor sucevene, dar și printre cele mai delicate, din mai multe motive. Doi dintre cei trei inculpați din acest dosar de furt sunt denunțători în dosarul în care au fost anchetați chiar polițiștii care i-au cercetat, de la Secția Rurală Gălănești, precum și comisarul-șef Cristian Macsim, fostul șef al SIPI Suceava. Este deja un caz de notorietate, polițiștii fiind târâți într-o anchetă pe baza declarațiilor date de cei pe care îi anchetau pentru furt. Ulterior, toți polițiștii au fost declarați nevinovați tot de procurori, fără ca dosarul să mai ajungă în instanță.

 

Prima sentință, după zeci de termene derulate în mai bine de trei ani

În dosarul de furt care trebuia să fie soluționat de ani buni de zilesunt judecați Ioan Gheorghe Ciotău, din Frătăuții Noi, Adrian Ovidiu Cîrstean și George Romică Ungureanu, ambii din Vicovu de Jos.

Procesul început la Judecătoria Rădăuți a avut primul termen de 15 septembrie 2014, iar soluția s-a dat în noiembrie 2017. Au fost zeci de termene, judecătorul refăcând practic toată urmărirea penală. La final, Judecătoria Rădăuți i-a găsit vinovați pe cei trei.

Ion Gheorghe Ciotău a fost condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, fiind găsit vinovat de comiterea infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier, furt de arbori tăiați ilegal din fondul forestier național și tăinuire.

Adrian Ovidiu Cîrstean a primit 2 ani și 7 luni de închisoare, tot cu suspendare sub supraveghere, pentru comiterea infracțiunii de furt în formă continuată, respectiv 11 situații.

Singurul care a primit pedeapsă cu executare este George Romică Ungureanu. Acesta a fost găsit vinovat pentru comiterea infracțiunii de furt calificat în formă continuată, 22 de acte materiale, conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere. Ungureanu ar avea de executat 3 ani și 2 luni de închisoare.

Între timp, o parte dintre inculpați au fost condamnați și în alte dosare, astfel că riscă pedepse destul de aspre.  

 

Procesul are același ritm și la instanța superioară

După ce s-a făcut apel, a început faza a doua a procesului, la Curtea de Apel Suceava. Primul termen a fost pe 12 septembrie 2018 (la aproape un an de la prima soluție, în condițiile în care s-a întârziat cu motivarea), după care au urmat încă 12 termene, cele mai multe dintre ele fiind amânări. Se pare că aceste întârzieri sunt cauzate și de schimbarea completului, din diferite motive, atât la instanța de fond, cât și cea superioară.

Se știe, de principiu, că în apel dosarul ar trebui să aibă un parcurs mai scurt, judecata de fond fiind cea minuțioasă, în timp de judecătorul superior se pronunță dacă prima sentință trebuie sau nu schimbată.

Întârzierea a apărut și pentru că termenele au fost stabilite la intervale mari de timp. De exemplu, ultimul termen al procesului fost pe 1 iulie 2020, iar următorul este stabilit tocmai pe 29 septembrie.  

Comisarul-șef de poliție Marius Ciotău, unul dintre polițiștii târâți în ancheta DNA în baza denunțurilor celor anchetați pentru furturi (n.r. -  denunțătorii au fost Ion Gheorghe Ciotău și George Romică Ungureanu) crede că denunțurile împotriva sa și a colegilor ar trebui să fie considerate circumstanțe agravante:

 „Am ajuns noi, polițiștii, să fim acuzați de hoți pentru faptul că am documentat activitatea infracțională a acestora și pentru ca ne-am îndeplinit atribuțiile de serviciu. În cazul nostru instanța ar trebui să rețină circumstanțe agravante, faptul că după comiterea faptelor și probarea activității infracționale inculpații au încercat să scape de răspundere penală prin formularea de denunțuri false împotriva lucrătorilor de poliție judiciară, a procurorilor de caz, precum și împotriva a doi judecători”, declarat pentru Monitorul de Suceava, în luna mai a anului trecut, Marius Ciotău, șeful Secției Rurale de Poliție Gălănești.

 

Exemplu de ”Așa da” – Dosar de furturi și tâlhării, judecat în două săptămâni

Vă prezentăm și cu un contraexemplu, tot de la instanțele sucevene, care arată că dacă un judecător se dedică unui dosar îl poate finaliza extrem de repede.

La începutul lunii iunie a acestui an, Judecătoria Gura Humorului i-a condamnat pe patru tineri din Păltinoasa, pentru furturi și tâlhării în case. A fost vorba tot de un dosar cu mai multe fapte, în dosar fiind 13 părți vătămate. Polițiștii de la Păltinoasa au muncit mai bine de doi ani de zile să oprească această grupare care a dat mari bătăi de cap, principalele victime fiind vârstnicii din Capu Codrului.

Judecătoria Gura Humorului a dat soluția în acest dosar în doar două săptămâni, magistrații stabilind termene aproape de la zi la zi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un dosar de furt bate recordurile judecatei interminabile. Este pe rol din 2014.
 Vizualizări articol: 3043 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Un dosar de furt bate recordurile judecatei interminabile. Este pe rol din 20145.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei