Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a solicitat luni, în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, ca instituțiile publice cu atribuții în domeniu și autoritățile publice locale să se implice în identificarea celor mai adecvate soluții care să permită reluarea activității în toate unitățile de învățământ din județul Suceava, începând cu 14 septembrie 2020.
Conform unui comunicat de presă remis de Prefectură după ședință, prefectul a remarcat că în luna august, școlile trebuiau să lucreze la elaborarea unor „scenarii realiste” privind continuarea procesului educaţional, să documenteze „o analiză de nevoi pentru învățarea în toate cele trei scenarii posibile”.
În cadrul ședinței, Alexandru Moldovan a solicitat conducerii Inspectoratului Școlar Județean Suceava ca de la 1 septembrie să realizeze vizite de monitorizare și de consiliere a conducerii școlilor în vederea pregătirii pentru începerea noului an școlar în condiții de maximă siguranță. Un raport în acest sens va fi prezentat în ședința viitoare de CJSU Suceava.
„În cazul simulării scenariilor 1 (revenirea zilnică a tuturor elevilor în şcoli, cu respectarea și aplicarea tuturor măsurilor de protecţie sanitară) şi 2 (revenirea zilnică a tuturor preşcolarilor, elevilor din clasele 0-IV, elevilor din clasa VIII-a și a XII-a și revenirea parţială a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor măsurilor de protecţie din ghid), importante sunt asigurarea condiţiilor de distanţare fizică, identificarea celor mai eficiente modalități de organizare a programului școlar și a resurselor necesare”, a arătat prefectul.
Pornind de la rezultatele simulărilor la nivelul fiecărei unități de învățământ din județ, Moldovan a solicitat ca inspectorii școlari să analizeze „cu obiectivitate” cele trei scenarii propuse de Ministerul Educației și Cercetării, prin raportare la măsurile de siguranță sanitară, dar și la particularitățile specifice tipurilor de școli, la nivelul de vârstă al elevilor și la mediul în care aceștia își desfășoară activitatea.
„Inspectorii școlari vor urmări cu prioritate organizarea colectivelor de preșcolari/elevi, configurarea programului activităților de învățare, respectarea normelor impuse de contextul epidemiologic, astfel încât să se aibă în vedere asigurarea accesului egal la educație pentru toți copiii, în condiții de siguranță”, a subliniat prefectul Alexandru Moldovan.
La finalul ședinței, inspectorul-șef al ISU Suceava, col. Costică Ghiață, a propus înființarea în cadrul Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI) a unei linii telefonice special dedicată aspectelor legate de deschiderea în siguranță a noului an școlar, la care se pot formula întrebări referitoare la măsurile de protecție adoptate de autorități, sesizări cu privire la nerespectarea măsurilor de prevenire dispuse, precum și alte solicitări care țin de buna funcționare și organizare a procesului educațional.
Pentru abordarea integrată și oferirea unui răspuns rapid apelanților, prefectul a decis includerea liniei VREAURĂSPUNS (telefon cu tarif normal, apelabil din orice retea: 0755.140275, email vreauraspuns@prefecturasuceava.ro) ca linie suport pentru linia dedicată din cadrul CJCCI începând cu data de 1 septembrie a.c., de luni până vineri, în intervalul orar 8.00- 16.00.