Actorul, umoristul și scriitorul Constantin Tiron, membru al Societății Scriitorilor Fără Frontiere, a fost ales recent cetățean de onoare al municipiului Câmpulung Moldovenesc. Printr-o Hotărâre a Consiliului Local Câmpulung Moldovenesc, Constantin Tiron a primit distincția de „Cetățean de onoare”, care i-a fost conferită joi, 27 august 2020, de către primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură.
Constantin Tiron este absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” București, având un palmares impresionat „în lumea artistică”. El a obținut 430 de premii naționale și internaționale (67 de mari premii, 299 de premii I, 39 de premii II, 12 premii III, 8 premii speciale și 4 mențiuni).
Pe parcursul celor 53 de ani de activitate cultural-artistică a mai fost recompensat cu 59 de diplome de excelență și 36 de diplome de onoare. Scriitorul Constantin Tiron a debutat la Revista „Urzica”, în anul 1969. Autorul este inclus în 48 de culegeri și antologii umoristice din țară și de peste hotare publicate în perioada 1978 – 2019. Ca actor, a fost distribuit în filmele: „Diamantul negru” (rolul haiducului Ursu); „Copilăria din amintiri” (rolul marelui povestitor Ion Creangă). De-a lungul carierei, a interpretat 36 de roluri în piese de teatru puse în scenă de mari regizori români (Tudor Popescu, Constantin Moruzan, Alexandru Tocilescu, Cătălina Buzoianu, Gelu Colceag, Bogdan Ulmu, Tudor Mărăscu ș.a.). Este colaborator a mai multor ziare și reviste, printre care: „Bucluc” - Iași, „Păstorel” - Iași, „Soacra” - Iași, „Epigrama” - București, „Miezul lucrurilor” - Câmpulung Moldovenesc, „A fi” - Câmpulung Moldovenesc, „Surâsul Bucovinei” - Vama, „Bobârnac” - Bistrița, „Cronica” - Iași, „Convorbiri literare” - Iași, „Rebus-Flacăra” - București, „ECreator” - Baia Mare, „Explore” - Brăila, „Tribuna” - Cluj Napoca.
Premii literare
Scriitorul Constantin Tiron a primit și numeroase premii literare: Premiul „Dumitru Solomon”, Craiova - 2009; Premiul „Ion Tipsie”, Arad - 2012; Premiul I pentru volumul „Ținte cu învățăminte”, Sibiu - 2014; Premiul I pentru volumul „Rugul Credinței”, Târgu Mureș - 2016; Premiul I pentru volumul „Colivia cu sticloanțe”, Bistrița - 2019; Premiul I și medalia de aur pentru „Antologia voievozilor de obcină” la Salonul de Carte „Euroinvent”- 2020; Premiul II și medalia de argint pentru volumul „Stropi de târziu” la Salonul de carte „Euroinvent”- 2020. De asemenea, Constantin Tiron a mai primit și numeroase distincții: Titlul „Campion al umorului românesc” - 2010; „Veteran al umorului românesc” - 2016; „Doctor humoris causa” - 2016; Premiul Național de Umor - 2016; Ordinul „Cavaler senior al umorului românesc” - 2018; Medalia „Centenarul Bucovinei” - 2018; Titlul de Cetățean de onoare al municipiului Câmpulung Moldovenesc - 2020.
În cei 53 de ani de activitate cultural-artistică, Constantin Tiron a deținut și mai multe funcții: președinte al Comisiei municipale de cultură Câmpulung Bucovina; președinte al Cenaclului Literar - Umoristic „Țara de sus” între 2008 și 2019; din 2019, președinte de onoare al Cenaclului „Țara de sus”; vicepreședinte al Asociației Umoriștilor din România; vicepreședinte al Ordinului Cavalerilor Seniori ai Umorului Românesc; Redactor-șef al revistei social - culturale „Însemnări bucovinene”; președintele Asociației Scriitorilor și artiștilor „Voievozi de obcină” din Ocolul Câmpulungului – Bucovina.