Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 31 aug 2020 - Anul XXV, nr. 204 (7509)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Tirania emoțiilor negative

Când te superi în timpul unei dispute și rămâi așa multă vreme după ce aceasta s-a terminat, este un semn clar că trăiești o emoție instinctivă. Când ești copleșit de un astfel de sentiment, te trezești că ești supărat fără să știi de ce: partenerul te întreabă de ce ai fost nepoliticos cu prietenul tău și tu nici măcar nu îți amintești de acest lucru; cineva te oprește ca să te întrebe ceva și, fără niciun motiv, ești gata să-l iei la bătaie. Când funcțiile creierului superior încearcă să se interpună, ele sunt sabotate în mod automat și, chiar și după mulți ani de la consumarea evenimentului, te găsești în situația de a te convinge că ai avut dreptate și că cealaltă persoană a greșit. Aceasta are drept rezultat un refuz de a ierta; astfel că, prin fiecare reamintire a incidentului, adrenalina inundă în sistemul nervos și corpul retrăiește evenimentul, mereu și mereu, ca și când s-ar întâmpla din nou, iar tu îți pui problema cum ai fi putut reacționa diferit. Sistemul nervos se va liniști cu dificultate, uneori cu extremă dificultate.

Emoțiile instinctive sunt produse de către vechile instincte de supraviețuire - de multe ori cuplate cu amintiri înăbușite ale traumelor - care sunt implantate în creierul tău. Emoțiile nocive ale fricii, amărăciunii, invidiei și mâniei care deseori sunt pasionale, uneori chiar violente - și, de fiecare dată, epuizante -, nu sunt niciodată experiențe doar ale momentului prezent. De fapt, putem să le considerăm niște erupții cauzate de traume care au fost imprimate în chiar structura ființei noastre. Aceste emoții scot la suprafață întâmplări din copilărie, care se suprapun momentului prezent. Ele te împiedică să trăiești sentimente autentice acum, în prezent. Toți oamenii pe care îi întâlnești îți amintesc de cineva întâlnit cândva, iar fiecare situație nouă pare un deja-vu. În felul acesta, emoțiile instinctive sunt un fel de viruși informatici vechi, care sabotează serverul central al creierului și îți întunecă judecata. Iar toate acestea sunt obstacole în calea adevăratei experiențe spirituale.

Întrucât aceste sentimente sunt asociate cu cele patru programe fundamentale ale sistemului limbic - frica, foamea, agresivitatea și sexualitatea -, ele sunt primitive și instinctive, provenind dintr-un neurocomputer preistoric, pe care îl avem în comun cu mamiferele. Dacă ai trăit abuzuri verbale sau fizice în copilărie, ești în pericol de a asocia intimitatea cu pericolul în cadrul familiei pe care o întemeiezi împreună cu partenerul de viață. O experiență îngrozitoare în timpul unei plimbări printr-un oraș mare după căderea serii te poate face să asociezi marile comunități urbane cu pericolul. În acest fel, reaprinzi jarul vechilor amintiri și le aduci în prezent, unde încep să ardă cu mare intensitate.

Emoțiile instinctive persistă. Dacă ești furios și îți trece după câteva minute, aceasta este o emoție cognitivă. Dacă ești furios timp de 20 de zile sau 20 de ani, aceasta este o emoție instinctivă. Emoțiile instinctive devin niște programe nocive, care pun stăpânire pe întregul tău neurocomputer. Aceste rețele neuronale ne determină să pierdem ani prețioși într-o căsnicie violentă sau ne încătușează de o slujbă care ne aduce numai frustrări și insatisfacții. În cele din urmă, când ne gândim că ne-a ajuns, putem renunța la slujbă sau chiar divorța, fără să înțelegem că ceea ce trebuie să schimbăm sunt, de fapt, rețelele noastre neuronale prin care ne situăm în mediul și în situațiile actuale.

Rețelele neuronale reprezintă o arhitectură dinamică, plastică, o constelație de neuroni care se aprind circumstanțial pentru a efectua o sarcină specifică. De aceea, dacă zăbovești mult asupra unui gând anume, bun sau rău, fie exersezi o anumită activitate benefică sau dăunătoare, întărești rețelele neuronale care se corelează cu aceste gânduri sau abilități. De fiecare dată când o situație îți reamintește de o experiență reală din trecut, înfricoșătoare sau periculoasă, iar emoțiile instinctive sunt aduse la suprafață, acea rețea neuronală specifică este întărită. Ne întărim emoțiile nocive și rețelele neuronale din sistemul limbic și începem să cream credințe subconștiente despre viață. Aceste credințe ne conduc acțiunile și reacțiile în toate experiențele.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tirania emoțiilor negative.
 Vizualizări articol: 2989 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 34 voturi
Tirania emoțiilor negative5.0534

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei