Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 aug 2020 - Anul XXV, nr. 203 (7508)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Colegiul Militar „Ștefan cel Mare”

Prof. Radu-George Ciumașu, cetățean de onoare al municipiului Câmpulung Moldovenesc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Profesorul de geografie Radu-George Ciumașu de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” a primit titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Câmpulung Moldovenesc”, în primul rând pentru realizările deosebite obținute de-a lungul timpului la concursurile și olimpiadele școlare. El a făcut cunoscut numele municipiului Câmpulung Moldovenesc pentru prima dată în anul 2016, când absolventa Sabina Calisevici a obținut medalia deaur la olimpiada internațională de geografie la Beijing, repetând performanța și în anul 2017, la Belgrad.

Prof. Radu-George Ciumașu este ieşean, „prin naştere, pasiune şi vocaţie”. A absolvit Liceul Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, alături de alţi doi fraţi  Ciumaşu – actualmente şi ei profesori, în Iași.

A urmat cursurile Şcolii Militare de Topografie din Sibiu, în perioada 1987-1989, fiind nevoit să se retragă din motive medicale, cu zece luni înainte de a ajunge locotenent. Apoi a urmat cursurile Facultăţii de Geografie din cadrul Universității „Al. Ioan Cuza”, în  perioada 1990-1995 (înainte de acordul de la Bolognia, facultatea dura 5 ani). Pe parcursul anilor IV şi V, student fiind, a fost angajat în cadrul departamentului de cartografie al facultății, pe post de desenator.

 

Responsabilitate, altruism şi pasiune

Pasiunea pentru geografie a profesorului Radu Ciumașu, după cum ne-a spus Georgiana Lupu, purtătoarea de cuvânt a Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare”, vine din gimnaziu, iar talentul pedagogic este moştenire de familie. În iunie 1995, o delegaţie a liceului militar din Câmpulung Moldovenesc, valorificând principiul şcolilor reprezentative, a sosit cu misiune la Universitatea „Al. Ioan Cuza” din Iași pentru a identifica printre viitorii absolvenți patru profesori: de limbă română, limba franceză, informatică şi geografie. Astfel, renunțând la cariera lui ieșeană, Radu Ciumaşu devine profesor  al unui liceu similar celui pe care l-a absolvit.  De aici vine probabil şi un plus de responsabilitate, altruism şi pasiune care se observă în activitatea dumnealui de zi cu zi.

Cei care îl cunosc și au lucrat cu prof. Radu Ciumaşu spun că acesta are abilitatea de a simplifica şi schematiza informaţia astfel încât orice elev să o asimileze, iar ulterior poate completa şi complica progresiv discursul până la nivel de performanţă olimpică. Cele două ipostaze sunt adesea dublate de umor şi un stil relaxat, apreciat de elevi.

 

31 de calificări și 7 premii la olimpiada națională de geografie

Primele rezultate la olimpiadă au apărut chiar din anul de debut, graţie unui nivel autoimpus destul de complex sub aspect metodic, ştiinţific, dar şi afectiv: două premii judeţene şi o calificare la faza naţională. Acest ritm a fost continuat, perfecţionat şi eficientizat, devenind un fel de rutină olimpică, încât la o întrebare de genul  „Cum faceţi de obţineţi rezultate bune în fiecare an?”, veți auzi un răspuns de genul: „Nu ştiu exact, pur şi simplu fac ce am făcut dintotdeauna”.

Practic, în băncile Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” a existat cel puțin un elev calificat la faza națională a olimpiadei de geografie. În total, s-au adunat până acum 31 de calificări și 7 premii. Absolventa Sabina Calisevici a exprimat la superlativ investiția de suflet şi geografie a profesorului Radu Ciumaşu: premiul I, la mare distanță fata de ceilalţi competitori şi cea mai mare notă a întregii olimpiade în clasa a IX-a - 2014, premiul al III-lea în clasa a X-a; premiul I în clasa a XI-a şi a XII-a şi evidentaur la olimpiada internațională de la Beijing în 2016 şi la Belgrad în anul 2017.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prof. Radu-George Ciumașu, cetățean de onoare al municipiului Câmpulung Moldovenesc.
 Vizualizări articol: 1594 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Prof. Radu-George Ciumașu, cetățean de onoare al municipiului Câmpulung Moldovenesc5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei