Laboratorul de analiză moleculară al Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, înființat în luna martie a acestui an, în contextul pandemiei cu noul coronavirus, a efectuat, până în data de 26 august a.c., 18.280 de teste RT PCR pentru depistarea virusului SARS-CoV-2. Suma alocată pentru teste, până la finele lunii trecute, a fost de 2,669 de milioane de lei, adică 551.446 euro. Sumele cheltuite au fost raportate lunar la Ministerul Sănătății, în vederea decontării lor, prin Programul național de boli transmisibile prioritare.
Managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, a declarat că testele se fac pe banii spitalului, după care se recuperează de la Ministerul Sănătății, și că nu au fost nici un fel de sincope în activitatea de testare. Conform legislației și protocoalelor în vigoare elaborate de Ministerul Sănătății, prin programul amintit se decontează testarea pacienților simptomatici și a anumitor categorii – gravide, nou-născuți, pacienți oncologici, cei cu transplant, pacienți dializați etc., dar din motive de securitate epidemiologică Spitalul de Urgență Suceava a decis testarea tuturor pacienților, de câte ori este nevoie. În cadrul Programului național de testare, spitalelor le sunt decontate maximum două teste RT PCR/beneficiar, cu excepția cazurilor la care se înregistrează o evoluție severă, pentru care se pot efectua trei teste RT PCR, precum și a persoanelor la care se realizează testarea periodic (angajații centrelor de îngrijire). În condițiile în care au fost pacienți a căror stare de sănătate a impus să stea internați și peste o lună în spital, este evident că au fost necesare mai mult de două sau de trei teste.
„Testăm absolut orice pacient internat în spital și suportăm din bugetul propriu ceea ce nu se decontează prin program. Nu vrem să ajungă în spital oameni netestați”, a afirmat managerul Alexandru Calancea, care a precizat că pacienții transferați de la celelalte spitale din județ vin deja cu primul test făcut.
Spitalul a cerut Ministerului Sănătății suplimentarea banilor pentru testarea Covid
Medicul coordonator al Laboratorului de analiză moleculară, dr. Roxana Filip, a explicat că norma pentru cele 7 ore de program al laboratorului este de 80 de teste, dar în mod curent sunt lucrate 130-160 de teste sau chiar mai multe, peste program, pentru a se reduce timpul petrecut de pacienți în zona tampon, în așteptarea rezultatului.
La mijlocul acestei luni, medicul a solicitat Ministerului Sănătății suplimentarea bugetului alocat Spitalului Suceava prin Programul național de testare, cu suma de 800.000 de lei. Dr. Filip estimează că, prin extinderea programului de lucru, în laborator vor putea fi efectuate câte 200 de teste/zi și o medie de 1.000 de teste/lună numai pentru pacienții pentru care testarea este decontată prin Programul național.
Având însă în vedere fluctuația situației epidemiologice, dr. Roxana Filip este de părere că din septembrie ar putea să efectueze săptămânal câte 1.400 de teste RT-PCR pentru detectarea SARS-CoV-2, ceea ce ar însemna, în perioada de toamnă-iarnă, 1 septembrie-31 decembrie, un total de 22.400 de teste, la o medie lunară de 5.400 de teste. Un necesar atât de mare de testare va presupune nu numai lucrul în două ture, ci și eventuale ture de weekend, pentru care spitalul deja se pregătește.
Menționăm că, în această perioadă, în laborator au mai fost efectuate și aproximativ 450 de teste rapide de detectare a SARS-CoV-2 pentru cazurile de urgență majoră, pe aparatul donat împreună cu 700 de teste de Crucea Roșie.