joi, 27 aug 2020 - Anul XXV, nr. 201 (7506)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Emoțiile și colonul

Cu toții știm că, deși emoțiile negative au un efect asupra inimii, mai degrabă simțim nevoia să mergem la baie decât la un specialist atunci când emoțiile sunt puternice. Stările noastre mentale și emoționale pe care le avem în viața de zi cu zi au un mare impact asupra colonului, atât de mare încât în trecut acesta este denumit pe bună dreptate „sediul emoțiilor”. Colonul este extrem de sensibil și este influențat în mare parte de fiecare emoție pe care o trăim, pozitivă sau negativă. S-a demonstrat că emoțiile negative pot interacționa cu peristaltismul colonului, indiferent cât de ușoară este starea de excitație nervoasă, de anxietate sau teamă. Acest lucru se petrece deoarece creierul trimite și primește impulsuri nervoase. Foarte multe impulsuri pleacă de la diferitele părți ale colonului și influențează sănătatea majorității organelor din corp, dar și există conexiuni neuronale ce transmit impulsuri nervoase colonului, coordonându-i permanent buna funcționare.

Din punct de vedere anatomic, nervii au tendința de a urma aceleași trasee ca și vasele de sânge. Aceștia inervează vasele sanguine, contractându-le sau dilatându-le, după caz, având de asemenea și un efect contractant sau relaxant, iritant sau calmant asupra țesuturilor pe care le deservesc. Astfel, fiecare emoție mediată prin intermediul sistemului nervos are un efect asupra alimentării cu sânge și asupra mușchilor colonului. Frica și anxietatea pot avea efecte severe asupra sănătății colonului, întrucât acesta poate răspunde la influența lor prin diaree și constipație. El este afectat și dezechilibrat până când teama sau frica dispar.

Un studiu care a inclus examinări radiologice efectuate pe câini și pisici a arătat impactul și efectele asocierii anumitor emoții asupra sistemului nervos și a colonului. Câinii, plasați într-un mediu nefamiliar, au încetat să mai aibă peristaltism în colon pentru câteva ore. Atunci când o pisică este trasă de coadă, peristaltismul colonului acesteia încetează până când pisica este din nou liniștită. Pe altă parte, chirurgii de pe fronturile de luptă sunt familiarizați cu pierderea controlului vezicii urinare sau a colonului la sondații expuși stresului și stărilor de frică asociate cu luptele. Peristaltismul colonului poate fi declanșat, dar și oprit, de evenimentele cu un puternic impact emoțional. Furia și durerea sufletească pot opri colonul să mai secrete sau să se contracte, funcții care sunt necesare pentru o bună digestie și pentru evacuarea reziduurilor din organism. Prin urmare recomandăm pacienților noștri să nu mănânce atunci când sunt supărați sau iritați, ci să facă o baie caldă, un exercițiu de relaxare gradată sau alt exercițiu de echilibrare emoțională recomandat de noi și doar apoi să consume alimente. În aceeași ordine de idei, îi sfătuim să fie atenți și să nu lase conversațiile din timpul  meselor să devină emoționale sau supărătoare, întrucât stresul nu are ce căuta în corpul uman mai ales în timpul servirii mâncării.

Anumite tulburări intestinale, de exemplu colita, sunt strâns legate de emoții și gânduri. De fapt, s-a dovedit clinic că aproape toate tulburările intestinale funcționale au un corespondent la nivel mintal și emoțional. Inflamația intestinului poate fi exacerbată și chiar provocată de tensiunea nervoasă și de stres. Oamenii au un tranzit intestinal mult mai bun dacă nu au suferințe emoționale sau griji financiare. O companie bună, momentele de relaxare și muzica, exercițiile de respirație, sugestiile pozitive, rugăciunea pot reduce stresul și pot relaxa, ducând astfel la un tranzit intestinal normal. „Colonul nu va funcționa corespunzător până ce nu vom învăța să trăim corespunzător. Un stil de viață corect nu presupune doar hrană și o dietă de calitate”, ne spune doamna doctor Monica Foit Macisanu de la Diet Club Centrul de Dietă. „Este importantă mulțumirea de sine și comunicarea armonioasă cu ceilalți, deoarece când apar probleme ale colonului nu este vorba întotdeauna de ceea ce nu este în regulă cu organismul nostru, ci și de cine nu este în armonie cu noi.”

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Emoțiile și colonul.
 Vizualizări articol: 2021 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 30 voturi
Emoțiile și colonul5.0530

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei