Vechiul ștrand public al municipiului Suceava, cunoscut mai mult sub denumirea de ștrandul Ițcani, a fost ras din temelii. În locul vechiului ștrand care a stat nefolosit timp de mai mulți ani din cauza gradului mare de degradare va răsări un complex modern, cu bazine de apă sărată și apă dulce, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Angajații firmei Conbucovina, cea care a câștigat lucrările de execuție ale investiției, lucrează acum deja la ridicarea zonei de clădiri care vor deservi noul ștrand.
Inginerul Dan Bujanovschi este cel care coordonează lucrările de pe acest șantier și spune că demolarea vechiului ștrand a adus și o serie de surprize. ”Probabil că au fost ceva probleme în momentul în care s-a construit bazinul principal. Spun asta pentru că am găsit acolo mai multe straturi succesive de beton și, în mod normal, nu ar fi trebuit să existe. Pentru a nu întâmpina probleme cu ocazia construcțiilor pe care le vom ridica vom amplasa perne de balast pentru stabilizarea terenului”, a explicat Dan Bujanovschi.
Lucrările au demarat la finele lunii mai, iar reprezentantul constructorului estimează că partea de clădiri și bazine va fi terminată până cel mai târziu în toamna anului viitor.
”Partenerii cu care suntem în asociere la acest obiectiv, firma Loial Impex, se vor ocupa de partea de instalații, iar din discuțiile pe care le-am avut cu ei o parte din aceste materiale vor fi aduse din străinătate, și asta pentru că s-au impus anumite standarde de calitate de către beneficiar, adică Primăria Suceava”, a mai spus Dan Bujanovschi.
Ce vom avea la noul ștrand public al Sucevei
Potrivit proiectului, pe vechiul amplasament al ștrandului va fi construit un bazin mare pentru adulți, cu o suprafață de 1.250 de mp, un bazin pentru copii cu suprafață de 420 de mp și un bazin cu apă sărată, de 250 mp, toate cu încălzire. În bazinul principal, apa va avea adâncime variabilă, de la 0,85 m până la 2,60 m. Într-o zonă care va fi delimitată vor exista tobogane pentru adulți, dar și trambuline elastice pentru sărituri. Bazinul principal va avea și banchete subacvatice cu hidromasaj și jeturi aerate, precum și un sistem de cascade cu apă cu rol de masaj cervical.
În spațiul de joacă destinat copiilor vor fi amplasate piese de mici dimensiuni, iar bazinul destinat celor mici va avea un tobogan.
Pe amplasamentul de 10.790 de metri pătraţi al vechiului ştrand se vor mai amenaja: un spațiu de joacă pentru copii de 200 de mp, platformă plajă 700 de mp, două platforme de plajă cu nisip – 1.200 de mp, un spaţiu verde pentru relaxare; un pavilion de control acces şi un pavilion administrativ, precum și vestiare și grupuri sanitare.
Pe lângă reţelele de utilităţi (alimentare cu energie electrică, gaze naturale, rețea alimentare cu apă și rețea canalizare), proiectul include dotarea cu sistem de sonorizare publică şi sistem de supraveghere video, rețele de telecomunicații și sistem sonorizare publică.