Soluția agreată atât de comunitatea suceveană, cât și de personalul medical din Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, ca pacienții cu Covid-19 să fie tratați doar în pavilioanele de la spitalul vechi, mărește gradul de siguranță sanitară, dar accentuează disconfortul pacienților infectați cu noul coronavirus, internați aici. Asta deoarece pe lângă stresul provocat de boală, pacienții internați în pavilionul Boli Infecțioase au la dispoziție doar 7 toalete, la o capacitate a secției de 80 de locuri. Toaletele nu sunt separate pentru femei și bărbați, ci sunt folosite în comun de toți pacienții. Mai mult, tratamentul antiviral administrat pentru Covid provoacă și diaree, ca reacție secundară, de regulă în primele cinci zile de terapie, astfel încât este dificil ca la o toaletă să fie o medie de peste 11 utilizatori.
Medicul-șef al secției Boli Infecțioase, dr. Monica Terteliu, afirmă că înțelege nemulțumirea pacienților, cu atât mai mult cu cât și ea a fost bolnavă de Covid, dar deocamdată problema este fără rezolvare. Construirea de băi la fiecare salon, în clădirea veche de peste 100 de ani, ar fi însemnat reducerea numărului de paturi cu peste o treime, însă acum oricum nu se pot face modificări majore în structura clădirii, atât din cauza riscului pentru pacienți, cât și pentru constructori. Modernizarea pavilionului cu o extindere era în proiectul de dezvoltare a spitalului, dar pandemia a blocat planurile.
Prin urmare, pacienții trebuie să se adapteze la situația existentă. „Noi le explicăm că dacă medicația se administrează în timpul mesei scad reacțiile digestive. Prioritatea este să se facă bine, problemele hoteliere sunt mai puțin importante acum. Pacienții au dreptate și îi înțeleg, am fost și eu pacient, dar la acest moment nu avem soluții. Mai târziu se va construi suplimentar”, a declarat dr. Monica Terteliu.
În ceea ce privește numărul de paturi, la Boli Infecțioase sunt două saloane cu patru paturi, 19 saloane cu trei paturi, șase saloane cu două paturi și trei saloane cu un pat (80 de locuri). Pe lângă cele șapte toalete din secție menționate, mai există una, complet separată, destinată exclusiv pacienților cu Clostridium.