Numărul cazurilor cu forme medii spre severe de Covid-19 care s-au prezentat la Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a crescut în ultima săptămână. Medicul-șef al secției de Boli Infecțioase, dr. Monica Terteliu, a declarat că explicația pentru această situație este că atât virusul în sine este mai agresiv, dar și faptul că mulți pacienți amână momentul prezentării la spital, ceea ce duce la agravarea bolii. Medicul spune că marea majoritate a celor care s-au îmbolnăvit au ignorat măsurile de protecție, în special purtarea măștii. Circa 10% dintre pacienții cu Covid-19 sunt, potrivit doctoriței Terteliu, suceveni care lucrează în străinătate, au venit în vacanță infectați și i-au contaminat pe cei de acasă.
Printre cei internați acum în spital sunt și doi copii - o fetiță de 7 ani, asimptomatică, și un adolescent de 17 ani, cu simptome respiratorii. Fetița a fost depistată pozitiv la un test PCR efectuat înaintea unei intervenții chirurgicale, iar adolescentul, cu ocazia unui examen PCR de control, el având și o afecțiune cronică.
La nivelul județului, în ultimele 24 de ore au fost internate 14 persoane diagnosticate cu Covid – 19, în același interval de timp fiind externate 34 persoane declarate vindecate, conform informării de presă transmise marți de Prefectura Suceava.
Din totalul celor 558 de pacienți internați în Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, 151 de pacienți sunt diagnosticați cu Covid- 19, 125 de pacienți sunt în zona tampon și 282 de pacienți sunt cu alte afecțiuni (non-Covid). Dintre cei 151 de pacienți diagnosticați Covid- 19, 94 pacienți prezintă forme medii ale bolii, 44 forme ușoare, iar 13 pacienți cu forme grave sunt internați în secția ATI, dintre care șase sunt ventilați mecanic. Toți pacienții din Terapie Intensivă - Covid au peste 50 de ani și au comorbidități.
41 de paturi disponibile pentru pacienți Covid-19, 213 pentru non-Covid și 78 pentru zona tampon, la Spitalul Suceava
Spitalul Județean de Urgență Suceava dispune, la această dată, de 332 de paturi libere, din care 41 pentru pacienți Covid-19, 213 în sectorul non-Covid și 78 pentru zona tampon. La unitatea ATI sunt disponibile 4 paturi pentru pacienți non- Covid și 19 ventilatoare, din care 5 pentru pacienți Covid-19.
La Spitalul Municipal Rădăuți sunt internați 63 de pacienți diagnosticați cu Covid-19 și 6 persoane suspecte de infecție cu noul coronavirus.
Persoanele suspecte Covid-19, internate în zonele tampon, în cazul confirmării infecției cu noul coronavirus sunt declarate pacienți diagnosticați Covid-19, fără a fi influențată statistica în ceea ce privește numărul de internări.
Numărul total de persoane testate până în prezent în județ este de 41.419, în ultimele 24 de ore fiind testate 322 persoane.
În carantină sunt 453 de persoane, iar în izolare la domiciliu se află 65 de persoane diagnosticate cu virusul SARS-CoV-2 sau cu semne şi simptome sugestive infectării.
Conform distribuției cazurilor Covid -19 pe unități administrativ-teritoriale, din cele 114 unități administrativ-teritoriale, 38 nu au nici un caz de infecție Covid-19 în evoluție, 28 au câte un caz în evoluție, 25 au sub cinci cazuri în evoluție, 18 au sub zece cazuri în evoluție, iar 5 au peste zece cazuri în evoluție.
Marți, în județul Suceava erau 353 de cazuri de infecție Covid -19 în evoluție.
Conform datelor centralizate de către Direcția de Sănătate Publică Suceava, la nivelul județului se înregistrează un număr de 4.241 de persoane declarate vindecate.
Polițiștii au verificat 412 persoane și 34 de societăți comerciale cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse în context Covid. Au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale, în valoare de 12.500 lei, pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală și neluarea măsurilor pentru diminuarea impactului riscurilor.