Cei mai mulți suceveni care au donat plasmă după ce au avut Covid-19 sunt dintre cei care au avut boala la începutul pandemiei, în lunile martie-aprilie, iar analizele medicale arată că anticorpii sunt în concentrație scăzută. Directorul Centrului de Transfuzie Suceava, dr. Maria Pilat, a declarat, luni, că până la această dată la Suceava au fost 42 de astfel de donatori, majoritatea fiind formată din personal medical, din spitale și de la Ambulanță, și angajați ai Ministerului de Interne. Dintre donatori, doar aproximativ o treime a avut concentrația de anticorpi necesară pentru ca plasma să poată fi folosită pentru tratament.
Dr. Pilat spune că până acum nu există nici un studiu solid care să arate cât timp se menține după boală concentrația de anticorpi, dar a constatat că la cei care au avut boala în urmă cu mai mult timp titrul de anticorpi este mai scăzut. De aceea face apel la sucevenii care au avut Covid-19 mai recent, în lunile mai – iunie, să vină să doneze, dacă s-au vindecat și s-au recuperat complet după boală. Recuperarea este un aspect important, care îi împiedică pe mulți să doneze, deoarece chiar după ce testele RT-PCR sunt negative, respectiv cei care au fost bolnavi nu mai transmit boala, unii rămân cu sechele – tuse, slăbiciune, valori ale transaminazelor (enzime cu origine în special în ficat, dar și în mușchii scheletului, ai inimii, în creier și rinichi) încă mărite.
Dr. Pilat și-a exprimat speranța că după relaxarea condițiilor de donare, stabilite de Ministerul Sănătății în data de 10 august, numărul de donatori de plasmă convalescentă va crește. Astfel, acum se poate dona la 14 zile de la negativare după boală, pentru a nu exista riscul de infectare, și după recuperare fără sechele
Condițiile pentru donarea de plasmă convalescentă Covid
Conform actului normativ adoptat în 10 august, nu mai este necesar ca donatorii să fi fost internați în prealabil în spital și nici nu se mai solicită ca donatorul să prezinte două teste RT-PCT negative.
Pentru a fi admisă ca donator vindecat de Covid-19, persoana trebuie să accepte sub semnătură să intre în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană. De asemenea, trebuie să prezinte documentele care să ateste istoricul de infecție cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii, respectiv testul pozitiv și cel negativ, care atestă că persoana respectivă nu mai este contagioasă.
Donatorii mai trebuie să se încadreze în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale, și să respecte intervalul de cel puțin 14 zile între două donări de plasmă succesive.
Modificările legislative urmăresc creșterea numărului persoanelor vindecate Covid-19 care pot să doneze sânge/plasmă, precum și a numărului pacienților critici din ATI care pot să primească plasmă.
Precizăm că, în conformitate cu legislația în vigoare, plasma se administrează doar pacienților critici infectați, cu vârsta de cel puțin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasmă convalescentă Covid-19 prin semnarea consimțământului informat și care îndeplinesc o serie de criterii specifice.
La fel ca și donarea de sânge, donarea de plasmă este voluntară și gratuită. Institutul Național de Hematologie Transfuzională a precizat, într-un comunicat de presă remis în data de 14 august, că statul român are obligația de a respecta reglementările la nivel european referitoare la donarea de sânge, inclusiv respectarea principiilor etice în comerțul cu substanțe terapeutice de origine umană. Consiliul Europei promovează donările gratuite și voluntare de sânge și plasmă, iar acordarea unei recompense financiare, în vouchere, pentru donatorii de plasmă convalescentă, contravine directivelor europene. „Statul român, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, are obligația să implementeze directivele europene în termenele și condițiile stabilite de Parlamentul European. Încălcarea acestor reglementări ar putea atrage răspunderea statului român în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, cu toate consecințele legale care decurg din acest fapt”, se arată în comunicat.
Acordarea de stimulente pentru donatorii de plasmă convalescentă COVID este un gest discriminatoriu față de donatorii fidelizați de sânge și componente sanguine, care, prin gestul lor necondiționat, salvează zilnic multe vieți.
Potrivit legislației, un donator primește - în semn de recunoștință, nu ca plată, 7 tichete de masă pentru produse alimentare; o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor de sânge salariaţi; o zi scutire de frecvenţă, în ziua donării, în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor; decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării între localitatea de domiciliu/reşedinţă înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde îşi are sediul instituţia la care se efectuează donarea de sânge; în cazul în care donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioadă de o lună.