Pe 24 august au început înscrierile la Şcoala de Arte „Ion Irimescu” Suceava, pentru noul an şcolar 2020-2021,înscrieri care vor continua până pe 11 septembrie 2020, între orele 9:00-15:00, de luni până joi, și între orele 9:00-13.00 (vineri). Cei care vor să se înscrie trebuie să depună într-un dosar (plastic) o copie a certificatului de naștere /carte de identitate, o adeverință de la medicul de familie (clinic sănătos) și să plătească taxa de înscriere (selecție) în valoare de 30 de lei. Examenul de selecție va avea loc pe 12 septembrie 2020. Înscrierile se fac la sediul Centrului Cultural Bucovina, str. Universității, nr. 48. Telefon: 0230 551 372.
Disciplinele care se pot studia la sediul Şcolii de Arte „Ion Irimescu” Suceava sunt: pian, durata de studiu: 5 ani, vârsta minimă de înscriere: 7 ani; vioară, durata de studiu: 5 ani, vârsta minimă de înscriere: 7 ani; orgă, durata de studiu: 4 ani, vârsta minimă de înscriere: 10 ani; canto, durata de studiu: 3 ani, vârsta minimă de înscriere: 10 ani; chitară, durata de studiu: 3 ani, vârsta minimă de înscriere: 10 ani; clarinet – saxofon, durata de studiu: 3 ani, vârsta minimă de înscriere: 10 ani; instrumente populare, durata de studiu: 2 ani, vârsta minimă de înscriere: 7 ani; trompetă, durata de studiu: 3 ani, vârsta minimă de înscriere: 10 ani; acordeon, durata de studiu: 3 ani, vârsta minimă de înscriere: 10 ani; orchestră, durata de studiu: 3 ani, vârsta minimă de înscriere: 14 ani; grafică, durata de studiu: 3 ani, vârsta minimă de înscriere: 10 ani; pictură-iconografie, durata de studiu: 3 ani, vârsta minimă de înscriere: 14 ani; artă decorativă, durata de studiu: 3 ani, vârsta minimă de înscriere: 7 ani; foto-video, durata de studiu: 2 ani, vârsta minimă de înscriere: 10 ani; dans popular + societate, durata de studiu: 2 ani, vârsta minimă de înscriere: 14 ani.
Şcoala de Arte „Ion Irimescu” Suceava are și două discipline externe: canto, la Fălticeni și Gura Humorului, durata de studiu: 3 ani, vârsta minimă de înscriere: 10 ani; ouă încondeiate, Stulpicani, durata de studiu: 2 ani, vârsta minimă de înscriere: 8 ani.
Prin educație putem promova cultura în rândul tinerilor
Școlile Populare de Artereprezintă pentru multe județe, după cum susțin reprezentanții Ministerului Culturii, singurele sau, oricum, printre cele mai eficiente alternative de formare culturală și nu numai. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, s-a întâlnit recent cu reprezentanții mai multor astfel de școli din țară, printre care și cu Ion Băițan, directorul Şcolii de Arte „Ion Irimescu” Suceava, cu care a discutat despre statutul lor. „Împreună cu directorii acestor unice entități culturale, vom integra nevoile generate de evoluția societăți, dar și de importanța pe care acestea o au în comunitate, într-un nou proiect de lege. Prin educație putem promova cultura în rândul tinerilor și să transmitem mai departe valorile autohtone materiale și spirituale”, a spus ministrul Bogdan Gheorghiu. Este extrem de necesar să se păstreze viu interesul pentru tradiție, pentru meșteșugurile care, de-a lungul vremii, au lăsat neamului un adevărat tezaur, de la ii și opinci, la voci de aur ale folclorului, de la cojoace și marame, la icoane pictate pe sticlă care au uimit lumea, sunt de părere reprezentanții din Ministerul Culturii. Copiii și tinerii de astăzi au, astfel, o mulțime de șanse să se afirme și să își câștige existența chiar ca meșteri sau artiști populari, care să ducă în lume farmecul neîntrecut al tezaurului național.