Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 24 aug 2020 - Anul XXV, nr. 198 (7503)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   25 imagini |   ø fişiere video

Teatru

Trofeele Festivalului „Grigore Vasiliu Birlic” au ajuns la Botoşani şi Corabia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Duminică, 23 august, s-a încheiat cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” (FITT Birlic 10), manifestare organizată timp de o săptămână la Fălticeni. Au fost şapte zile în care actori profesionişti, de la cunoscute teatre din ţară, au prezentat 12 spectacole, studenţii la actorie au oferit împreună cu profesorii care îi îndrumă patru spectacole, Trupa de Teatru „Birlic” a Asociaţiei Fălticeni Cultural a venit cu patru spectacole din care două au fost premiere, „Micul prinţ”, în regia lui Vlad Basarabescu, şi „Poveşti de dragoste”, regia Gheorghe Balint.

Au mai urcat pe scenă una dintre câştigătoarele FITT Birlic 10, Atelierul de Teatru din Botoşani cu spectacolul „Port” şi câştigătoarea ediţiei de anul trecut, Trupa „Gong” din Roman, cu spectacolul „Satul electronic”. Au avut loc două lansări de carte, „Iubiţi-le, iubiţi copii”, o carte de colorat pentru copii a cărei grafică este semnată de pictorul humorean Radu Bercea, versurile purtând semnătura profesorului Constantin Bulboacă, şi volumul de versuri „Autoportret cu tine”, autor Sorin Poclitaru, emoţia şi trăirile intense generate de poezia poetului humorean fiind îmbinate perfect într-un spectacol de poezie şi muzică cu vocea şi personalitatea cantautoarei Ştefania Iacob care i-a încântat pe cei prezenţi cu un minirecital de muzică folk şi lansarea albumului „Nu ştii tu, mamă”. În fiecare seară au avut loc spectacole cu muzică folk, iar Cinemateca de noapte a oferit filme româneşti, prezentate de actori sau scenarişti implicaţi în realizarea lor.

Statuile vivante de la Funy Art au fost prezente în fiecare după-amiază de la ora 15,00 pe Aleea Pietonală din centrul municipiului şi seara în faţa muzeului.

 

Reverenţă pentru organizatori şi parteneri din partea actorului Adrian Păduraru 

Vineri, 21 august, după o întâlnire cu antreprenorul sucevean Ştefan Mandachi şi discuţii despre cum să reuşeşti în afaceri pornind de la eşec sau faliment, dar şi despre implicarea civică pentru a putea schimba ceva în societate, a urmat premiera spectacolului „Micul Prinţ”, al Teatrului „Birlic”. În cadrul Galei decernării Premiilor FITT „Birlic” 10, iubitorii de muzică clasică s-au reîntâlnit cu Diana Jipa (vioară) şi Ştefan Doniga (pian), un prim concert al celor doi având loc în seara zilei de joi. Printre participanţii la gală s-au numărat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, actorul Arian Păduraru, care a promis că anul viitor va veni la Fălticeni, la Festivalul de teatru, cu un spectacol. 

Actorul Adrian Păduraru a precizat: „Sunt emoţionat pentru că, la 8 ani, eram pentru prima dată pe o scenă unde luam un premiu pentru recitare şi ştiu ce înseamnă să fii pe scenă la vârsta asta, ştiu ce înseamnă să ai emoţii şi să ai bucuria premiilor, dar merită şi pentru bucuria participării. Noi, când participam la asemenea concursuri, nu speram că pot fi susţinute de Ministerul Culturii, care recunoaşte valoarea educaţiei prin artă, nu speram că autorităţile locale se pot implica într-un asemenea concurs, nu credeam că un sponsor de talie internaţională poate să participe, aşa cum comunitatea locală de oameni de afaceri se implică şi cum Inspectoratul Şcolar este împreună cu acest festival. Pentru organizatori şi pentru toţi cei care au crezut şi cred că este importantă dezvoltarea noastră spirituală felicitări şi o reverenţă adâncă.

Am văzut <Micul Prinţ>, i-am admirat pe cei de pe scenă, dar m-am bucurat sincer aproape în lacrimi pentru cei care erau entuziaşti pe scaune. Să faceţi toată viaţa lucrul acesta, arta este o formă de cunoaştere a vieţii şi o cale spre fericire. Să iubiţi arta şi să încercaţi să o înţelegeţi. Vă va face mai buni şi ne va face şi lumea noastră mai bună pentru că sperăm în voi”.

 

Arta trebuie să meargă mai departe

Printre cei prezenţi al Fălticeni, la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”, s-a numărat şi ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, anul acesta Ministerul Culturii fiind alături de Kaufland România principalii finanţatori ai manifestării culturale din urbea de pe Șomuz.

Acesta a declarat: „Ca fiu al Fălticeniului sunt extrem de emoţionat să fiu alături de dumneavoastră. Salut prezenţa aici a omului Gheorghe Flutur, extrem de apropiat de fenomenul cultural, uitaţi-vă la Centrul Cultural Bucovina cum a evoluat sub administraţia condusă  de domnia sa, şi vreau să îl felicit pentru intenţia de a înfiinţa un nou muzeu la Fălticeni. Fălticeniul este un lăcaş de cultură cu un potenţial imens. Gândiţi-vă că în istoria României, primele trei oraşe care au oferit oameni de valoare atât pentru cultură cât şi pentru alte domenii sunt în ordine: Bucureşti, Iaşi, Fălticeni. Gândiţi-vă la mărimea acestor oraşe şi raportat la numărul de locuitori Fălticeniul este de departe pe primul loc. În şirul acestor valori, una dintre nestemate este şi maestrul Grigore Vasiliu Birlic, a cărui artă actoricească transcende peste timpuri, peste generaţii şi mă bucur că astăzi suntem la a X-a ediţie. Soarta a făcut ca a X-a ediţie să prindă un ministru al Culturii fălticenean. Poate nimic nu este întâmplător.

Vă felicit, părinte Liviu Mihăilă, pentru că aţi avut voinţa pentru a asigura continuitatea acestui festival chiar şi atunci când, aşa cum spuneaţi şi dumneavoastră, speranţele erau pierdute. Eu vin şi din mediul privat şi ştiu ce înseamnă să nu ai fonduri şi să îţi doreşti foarte mult să faci ceva, dar când îţi doreşti cu adevărat până la urmă reuşeşti.

Trăim vremuri grele, trăim vremuri de pandemie, cu toate astea arta trebuie să meargă mai departe, nu trebuie să ne plângem. Istoria teatrului de la Euripide şi Sofocle încoace are vreo 2.500 de ani. Doar în ultimii 500 de ani teatrul s-a jucat în interior. În rest, 2.000 de ani, s-a jucat în aer liber. Aşa că teatrul nu va muri niciodată. Fiţi siguri de acest lucru. Astfel de oameni inimoşi asigură continuitatea fenomenului teatral, a fenomenului cultural în general, pentru că avem nevoie de cultură. Fără cultură, a spus-o şi Churchill, nu are rost să mai luptăm. Fără cultură nu existăm, nu avem identitate.

Vorbeam de Muzeul <Irimescu>, se spunea că nu are o activitate vizibilă. Unul dintre proiectele mele este trecerea acestui muzeu sub autoritatea tutelară a Ministerului Culturii pentru a-i asigura o mai bună vizibilitate. Este un proiect al meu de viitor”.

 

Concurs online al trupelor de teatru

La ediţia din acest an, jurizarea secţiunii dedicate trupelor de teatru, trupe formate din liceeni şi tineri având vârsta cuprinsă între 14 şi 25 de ani, s-a făcut în urma vizionării de către juriul format din actorii şi regizorii Dan Tudor, Gheorghe Balint, Silvia Ghilaş, Ana Maria Fasolă şi profesorul de limba română Neculai Sturzu, a înregistrărilor video cu piesele înscrise în concurs.

Juriul a decis ca Marele Premiu să fie acordat la două trupe de teatru, „e-Real” din Corabia pentru spectacolul „Epilog” şi „Atelierul de Teatru” din Botoşani pentru spectacolul „Port”. Premiul I a revenit trupei „Thaliamar” din Mangalia, pentru spectacolul „Adolescenţii”, Premiul II a ajuns la „Victory of art” din Bucureşti, care a prezentat în concurs spectacolul „8 femei”, iar Premiul III a revenit trupei de teatru antic „Katharsis” din Botoşani pentru spectacolul „Nefericirile fericitului Augustin”.

Premiul pentru cea mai bună scenografie: Trupa „Prometeu” din Paşcani pentru spectacolul „Câinii cu colaci în coadă”;

Premiul special al juriului „Matei Millo”: Trupa de teatru „Luminatorul” din Focşani pentru spectacolul „Deşteapta pământului”;

Premiul special al juriului „Jules Cazaban”: Trupa „Colb” din Sebeş pentru spectacolul „Stele de 5 stele”;

Premiul pentru inovaţie teatrală: Trupa de teatru „Gong Arte” din Râmnicu Sărat, pentru spectacolul „Crima pe palier”;

Premiul pentru interpretare masculină: Emanuel Gheralia („e-Real” - Corabia) şi Alexandru Benţa („Atelierul de teatru” - Botoşani);

Premiul pentru interpretare feminină: Delia Rădulescu („Thaliamar” - Mangalia) şi Ana Rafaila („e-Real” – Corabia).

 

Maria Iosep şi Adela Şulea, câştigătoarele secţiunilor de recitare şi monolog

Secţiunea Monolog/Recitare, secţiune care se adresează copiilor şi tinerilor având vârsta cuprinsă între 7 şi 25 de ani, s-a desfăşurat pentru toate categoriile de vârstă vineri, 21 august, pe scena din faţa Muzeului de Artă “Ion Irimescu”.

Concursul de recitare poezie, 7-14 ani:

Marele premiu: Maria Iosep şi Adela Şulea;

Premiul I:  Sabin Afilipoaie şi Mihaela Buzatu.

Concursul de recitare poezie, 15-25 ani:

Marele premiu: Carina Mihăilă; Premiul I: Tatiana Andrei.

Monolog 7-14 ani:

Marele premiu: Maria Iosep;

Premiul I: Adela Şulea.

Monolog 15-25 ani: Premiul I: Carina Mihăilă.

Preotul Liviu Mihăilă, organizatorul FITT Birlic 10,a precizat: „Din păcatele trupele înscrise în concurs anul acesta nu au putut participa la festival. Juriul a primit materiale video cu piesele înscrise în concurs, le-au vizionat, iar unul din spectacolele câştigătoare la ediţia a X-a, <Port>, jucat de tinerii din Botoşani, a fot prezent la Fălticeni pentru a vedea şi publicului piesa de teatru câştigătoare”.

La ediţia din acest an premiile în bani au fost susţinute de Optik Tătaru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trofeele Festivalului „Grigore Vasiliu Birlic” au ajuns la Botoşani şi Corabia.
 Vizualizări articol: 1486 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 6 voturi
Trofeele Festivalului „Grigore Vasiliu Birlic” au ajuns la Botoşani şi Corabia2.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei