O fotografie de acum 118 ani, mai exact de la începutul secolului trecut, din 1902, certifică un aspect la care Bucovina a fost și rămâne un exemplu: toleranța și buna colaborare interetnică. Fotografia a fost postată pe pagina de Facebook Historic Phographs, iar potrivit explicaţiei date, aceasta reprezintă un huțul, un maghiar, un rom, un lipovean, un evreu, un polonez, un german, un român și un rus. Trebuie spus că în explicația dată celor 9 persoane care apar în fotografie s-a strecurat o mică eroare, în sensul că rușii și lipovenii sunt aceeași etnie, iar explicația ne-a fost oferită de o persoană care a studiat bine acest fenomen de acum mai bine de un secol. Este vorba de profesorul și jurnalistul originar din Banat Luzian Geier, și care acum este stabilit în Germania, la Augsburg.
”Cel din primul rând dreapta, lângă român, este rutean și nu rus! Este o fotografie oficială, deci nu puteau lipsi ucrainenii! Se vede și după port. Această imagine este prima dintr-o serie, iar următoarele fotografii de grup au fost făcute separat pe etnii, inclusiv țiganii (așa este titlul fotografiei). Toată seria a fost publicată pentru prima dată în anul 1905, la Cernăuți, însă alb-negru. Momentul a fost unul militaro-jubiliar. De aceea, toți bărbații din fotografii poartă la piept medalii militare jubiliare bucovinene”, a precizat Luzian Geier.
Trebuie remarcată însă viziunea fotografului care a adunat pentru o imagine care dăinuie iată de mai bine de un secol și care este o mărturie a ceea ce reprezenta această zonă a țării pentru comunitățile conlocuitoare. La acea vreme, Bucovina se afla sub ocupația Imperiului Austro-Ungar, dar asta nu i-a împiedicat pe oamenii care locuiau în această zonă să trăiască în bună înțelegere și armonie. Trebuie spus că în Bucovina au trăit chiar 12 etnii, din fotografie lipsind reprezentanții slovacilor, armenilor și italienilor.