Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan spune că zona noastră va ieși în curând din sărăcia cruntă la care a fost condamnată de guvernele PSD. El a ținut să amintească faptul că în ultimele 9 luni de guvernare liberală, Moldova a primit cei mai mulți bani europeni pentru dezvoltare de la aderarea țării noastre la Uniunea Europeană şi că proiectele de dezvoltare pentru Regiunea de Nord-Est sunt abia la început.
”Diferenţa dintre administraţiile conduse de PNL şi cele conduse de alte partide este aceea că noi, liberalii, punem dezvoltarea comunităţilor locale pe primul loc. Cel mai bun exemplu la nivel naţional este Suceava. Oricine poate să constate cât de jalnic a arătat judeţul în perioada în care a fost condus de PSD şi cum totul s-a schimbat în bine când la Consiliul Judeţean şi în multe primării au venit liberali harnici, care vor să lase ceva bine construit în urma mandatelor încredinţate de cetăţeni. Este incontestabil faptul că în numai 9 luni de când avem un Guvern PNL, cu o majoritatea parlamentară PSD toxică, banii din fonduri europene au venit consistent în Moldova, indiferent de culoarea politică a conducătorilor administraţiilor locale. Pe româneşte, Guvernul a alocat nediscriminatoriu fonduri, fie că primarul era de la PSD, PNL sau alt partid. Diferenţa majoră este aceea că administraţiile liberale s-au dovedit eficiente şi harnice şi au demarat imediat proiectele de investiţii, în vreme ce administraţiile PSD s-au trezit abia în prag de alegeri să mai facă nişte lucrări de mântuială, cu speranţa că poate îi mai păcălesc o dată pe cetăţeni”, a arătat Ioan Balan.
Deputatul sucevean a ținut să anunțe că în cursul zilei de miercuri, 19 august, preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea nr. 176/2020, prin care se pun bazele unui nou început pentru aducerea fondurilor europene în Moldova, de această dată de o manieră integrată.
”Pentru perioada de programare 2021-2027, ca Program Naţional Pilot de Descentralizare, au fost desemnate Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est şi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – Dezvoltare Sustenabilă şi Integrată în Ţara de Sus pentru judeţele Suceava, Botoşani şi Iaşi, drept organisme de implementare a Investiţiilor Teritoriale Integrate (ITI). Acest lucru înseamnă un pas major către investiţii integrate, susţinute din fonduri nerambursabile. Aşadar, în perioada imediat următoare, în baza strategiilor elaborate la nivelul Regiunii Nord-Est, se vor aloca resurse pentru pregătirea şi implementarea de proiecte majore, care să ajute cele 3 judeţe să se dezvolte armonios. Suma care va fi alocată pentru investiţiile integrate se va calcula procentual, în raport cu suprafaţa, numărul de localităţi şi numărul de locuitori din judeţele Suceava, Botoşani şi Iaşi. Sunt foarte bucuros că în acest program pilot de descentralizare a fost inclusă regiunea noastră. Am convingerea că în urma dezbaterilor publice demarate zilele acestea de Ministerul Fondurilor Europene, cu privire la repartiţia cele 31 de miliarde de euro din viitorul exerciţiu bugetar european, vom afla că Moldova va fi principalul beneficiar de fonduri de coeziune, inclusiv din Fondul European Tranziţie Justă, care sprijină diversificarea economică a celor mai afectate regiuni”, a menționat Ioan Balan.