Renumitul sculptor sucevean Ion Mândrescu, prea puțin cunoscut la noi, deși lucrările sale sunt apreciate la nivel mondial, a primit miercuri titlul de “Cetățean de onoare”, la vernisajul primei sale expoziții la Suceava.
Evenimentul s-a desfășurat pe esplanada centrală a municipiului, în fața Casei de Cultură a Sindicatelor, unde se află expusă una dintre operele sale, adusă cu mult efort, fiind o lucrare din bronz, cu mare greutate.
Operele sale sunt prezentate în premieră în Suceava, datorită Muzeului Național al Bucovinei, care a organizat la Muzeul de Istorie expoziția de sculptură „Omul, timpul, spațiul”. Aceasta poate fi vizitată până pe 31 ianuarie 2021 și cuprinde 17 lucrări care definesc temele majore: „Structurile”, „Călătorii inițiatice”, „Sfinxul”, „Însingurare”, „Omul, timpul, spațiul”, „Murim spre a ne naște”.
Directorul general al Muzeului Național al Bucovinei, dr. Constantin-Emil Ursu, căruia i se datorează organizarea expoziției la Suceava, în premieră, a subliniat faptul că, în decurs de numai o săptămână, este al doilea sucevean celebru în lume care este adus să expună acasă, unde nu este atât de cunoscut și apreciat așa cum este la nivel internațional (referire la Mihail Gavril, cu expoziția din Cetate).
La vernisajul în aer liber, la care au participat și numeroși suceveni interesați de lucrările artistului, s-a remarcat prezența unui număr mare de oficialități și reprezentanți ai unor instituții “cu greutate”, de la Consiliul Județean, Prefectură, Primăria Suceava, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, până la Universitatea Suceava, toți recunoscând personalitatea marcantă a sculptorului și arătându-se interesați ca o parte din operele sale să fie prezente la Suceava, permanent.
“Suntem onorați, maestre, pentru că sunteți unul dintre cei mai mari sculptori ai României și sunteți chiar de-al nostru, sucevean”, a spus Gheorghe Niță, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, în vreme ce Alexandru Moldovan, prefectul județului, a remarcat efectul operei de artă amplasate temporar în zona centrală a municipiului.
Tocmai de aceea Emil Ursu i-a sugerat primarului Ion Lungu, care i-a sprijinit ca lucrarea să se afle în zona centrală, că lucrarea respectivă s-ar potrivi să rămână unde este acum.
“Această statuie este o pată de culoare pe esplanadă, poate găsim o soluție să rămână la Suceava sculptura, municipiul are nevoie să fie împodobit cu cât mai multe opere de artă și vom face în perioada următoare pași în această direcție”, a spus Ion Lungu.
Cel de-al doilea primar aflat la același eveniment, din centrul Sucevei, Vasile Andriciuc, primarul comunei Șcheia, a lămurit rapid motivele pentru care se află acolo - Ion Mândrescu s-a născut la Mihoveni, în comuna pe care o administrează.
“Am fost obișnuiți să vorbim frumos despre oameni când nu mai sunt printre noi. De aceea le mulțumesc celor care au făcut posibilă această expoziție, că în sfârșit ne-am trezit la realitate și vorbim frumos despre oameni care sunt printre noi și care ne-au reprezentat în întreaga lume.
Domnule Mândrescu, sunteți un simbol al satului Mihoveni, al comunei Șcheia, al Bucovinei și al României, cu expoziții care au ajuns în întreaga lume. Nu sunt de specialitate, dar cei care sunt vă pun alături de Brâncuși, cu lucrări care reprezintă o valoare pentru națiunea română. Felicitări pentru că sunteți ambasadorul Bucovinei în întreaga lume! Scoatem pălăria și ne aplecăm în fața dvs.! Ne dorim să vă începeți activitatea în satul dvs., Mihoveni, unde v-ați făcut casă și atelierul - indiferent unde ajungem, ne întoarcem acolo unde ne-am născut”, a spus Andriciuc, care a dat apoi citire unei decizii a Consiliului Local Șcheia, prin care s-a decis atribuirea titlului de “Cetățean de onoare” sculptorului Ion Mândrescu.
Primarul din Șcheia i-a înmânat apoi diploma de „Cetățean de onoare” pentru întreaga activitate, în aplauzele celor prezenți.
Nu în ultimul rând, Ion Mândrescu a primit din partea prorectorului Ștefan Purici o invitație de colaborare cu USV, afirmând clar că își doresc ca una din operele sale să fie amplasată în campusul universității sucevene.