Evaluările efectuate de comisii mixte alcătuite de Prefectura Suceava arată că episoadele de grindină din această vară au afectat peste 600 de hectare de teren agricol, dar și fâneață și sere, asta în condițiile în care este vorba de evaluări făcute doar în municipiul Suceava, orașul Salcea și comuna Ipotești. De aici s-au primit solicitări de evaluare a pagubelor, deși se știe că grindina a făcut pagube în multe localități din județ, mai ales pe parcursul lunii iulie.
După cum ne-a declarat Silviu Pricop, directorul adjunct al Direcției Agricole Suceava, a rezultat că în cele trei localități sunt aproape 589 de hectare afectate, pe care se aflau culturi agricole, cu grad de calamitare între 30 și 100%. În privința culturilor afectate, este vorba de grâu, porumb, secară, rapiță sau floarea-soarelui, în general cam toată gama. Au mai fost afectate 19,7 hectare de fâneață, 0,53 hectare de livadă și 3 hectare de sere solare (în zona serelor din Suceava), cu grad de calamitare între 95 și 100%.
Din păcate, marea majoritate a celor care au suferit o diminuare drastică a producțiilor din cauza grindinei nu aveau asigurare.
Silviu Pricop i-a îndemnat pe cultivatori să încerce să își asigure culturile contra grindinei, mai ales că o poliță pleacă de la 50 de lei la hectar, o sumă care nu este foarte mare.
Vara lui 2020 a fost până acum una capricioasă, cu ploi violente, însoțite de grindină, în mai multe zone ale județului.
Ultima localitate afectată grav de grindină este Dolhasca, după o puternică furtună, în seara zilei de 30 iulie. Cele mai multe pagube au fost în satul Budeni, unde, pe lângă culturile distruse spre 100%, grindina foarte mare a spart și acoperișurile de la multe case.