În cursul zilei de luni, 17 august, reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, cu sprijinul Echipelor Mobile, au organizat în parteneriat cu Primăria comunei Păltinoasa acțiunea intitulată „Pentru copiii noștri”.
Organizată la Căminul Cultural Păltinoasa, dezbaterea problematicii copiilor rămași singuri acasă a analizat această situație des întâlnită în localitățile județului, scoțând în evidență importanța intervenției comunităților locale pentru prevenirea aparițiilor unor situații care ar putea pune în pericol creșterea armonioasă a copilului. S-a stabilit astfel, în cursul discuțiilor care au avut loc, necesitatea înființării la nivel local a unor servicii menite să vină în sprijinul acestor copii, precum și al monitorizării acestora. Aceste intervenții însă trebuie realizate de către un personal calificat care să le poată susține, prin parteneriate între asistenți sociali, psihologi, logopezi, medici, consilieri școlari și kinetoterapeuți acolo unde este cazul.
Viceprimarul comunei Păltinoasa, Gheorghe Boșca, a prezentat demersurile realizate în comună pentru susținerea atât a copiilor, precum și a celor care îi îngrijesc. În cadrul dezbaterii au fost prezentate mai multe teme, între care:
Fundația Umanitară ʺTe Aud Româniaʺ, prin vocea psihologului Daniela Ștefănescu, a prezentat tema intitulată ʺDespre copilul cu părinți plecați și reziliență – metode practiceʺ, iar organizația ʺSalvați Copiiiʺ , filiala Suceava, prin asistentul social Elena Ailinca, a dezbătut tema ʺAbordările care pot ajuta copilul să se adapteze și să traverseze perioada în care părinții sunt plecațiʺ.
Prezent la dezbatere, preotul Florin Aldea a subliniat importanța bisericii în viața comunității, precum și rolul acesteia de-a lungul anilor în soluționarea problemelor sociale. Constantin Mihăilă, directorul Școlii Gimnaziale Păltinoasa, a arătat implicarea instituției pe care o coordonează în sensul susținerii copiilor rămași singuri acasă, prin dezvoltarea de parteneriate publice-private, acțiuni diverse, atragere de proiecte.
Nicoleta Daneliuc, din cadrul Serviciul Evaluare Complexă Copii al DGASPC Suceava, a prezentat Ghidul Părintelui, un instrument menit să vină în sprijinul acestora, precum și importanța numirii unui reprezentant legal al copilului pe perioada în care părinții lipsesc din țară. Comisarul-șef Liliana Orza, de la Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Centrul Regional Suceava, a amintit existența cazurilor unor copii cu părinți plecați, care sunt în pericol de a deveni victimele traficului de persoane. La eveniment au mai participat psihologi, bibliotecara comunei, părinți, precum și 7 copii, care s-au implicat în dezbateri și și-au prezentat situațiile de viață. Această acțiune a marcat Luna Diasporei la Suceava în acest an, aceasta fiind perioada în care cei mai mulți dintre părinți se întorc în sânul familiei.