Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 aug 2020 - Anul XXV, nr. 192 (7497)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Regula moderației în alimentație

Atunci când consumăm unul sau mai multe alimente în exces, provocăm un dezechilibru al organismului. Acest dezechilibru provocat de mâncatul excesiv are drept rezultat obezitatea. Celebrul geniu de film de la Hollywood, Orson Welles, a încălcat regula moderației și a ajuns la o greutate de 180 de kilograme din cauza mâncatului în exces și a decedat la data de 10 octombrie 1985 din cauza unor afecțiuni asociate cu obezitatea. Welles era faimos pentru cinele sale copioase cu carne de vită, multe chifle și unt, care se sfârșeau cu porții generoase de desert. Welles știa că diabetul, afecțiunile cardiace și problemele de circulație de care suferea făceau ca mâncatul excesiv să fie deosebit de periculos, dar i-a mărturisit la un moment dat unui prieten: „Singurul lucru care mă face fericit este mâncareaˮ.

Conform studiilor, peste 60% dintre americani sunt supraponderali, dintre care 40% sunt obezi. Acest lucru se datorează în general mâncatului în exces și unei diete dezechilibrate, formată doar din anumite alimente în exces. Dacă se consumă în exces unul dintre alimentele din cele trei categorii principale - proteine, carbohidrați sau grăsimi - apare un dezechilibru în organism care contribuie la obezitate.

Încălcarea regulii moderației creează un organism toxic, întrucât sistemele de eliminare sunt afectate. Excesul de proteine din dietă suprasolicită stomacul, care nu va mai avea suficient acid hidrocloric pentru a descompune proteinele pentru o digestie și asimilare completă în intestinul subțire. Proteinele nedigerate provoacă înmulțirea excesivă a bacteriilor de putrefacție în colon, având ca rezultat produse derivate, cum ar fi indolul, skatolul etc. Aceste substanțe toxice pătrund în sânge, provocând deteriorarea țesuturilor și acumulându-se la nivelul țesuturilor și organelor cu probleme. Proteinele digerate și asimilate în exces sunt transformate în grăsimi și depozitate în țesuturi.

Carbohidrații rafinați, cum ar fi produsele din grâu și cele din zahăr alb, reprezintă în medie 38% din dieta americană - o cantitate excesivă și nesănătoasă din două motive. În primul rând, este nevoie de un singur proces chimic rapid pentru a transforma carbohidrații în glucoză pentru absorbție. Dacă există mai mult zahăr decât este necesar, acest exces suprasolicită celulele pancreatice care produc insulina. Este nevoie de insulină pentru a transporta glucoza din membranele celulare în celule, unde aceasta este oxidată pentru a produce energie. Se pare că excesul de zahăr poate slăbi în timp capacitatea organismului de a produce insulină. Atunci când se întâmplă acest lucru, apare diabetul. Există de asemenea o predispoziție genetică la diabet, declanșată de obezitate, stres, sarcină, menopauză sau alți factori. Diabetul necontrolat produce o stare de aciditate, denumită acidoza diabetică, care poate duce la comă. În al doilea rând, zahărul în exces este depozitat în ficat și în țesuturile musculare sub formă de glicogen, care va fi utilizat la nevoie. Când depozitele de glicogen sunt complete, excesul de zahăr este transformat în grăsimi.

„Produsele din făină albă și zahăr alb, cât și alți carbohidrați procesați provoacă formarea acizilor și astfel modifică pH-ul organismului. Acestea fură organismului rezervele de elemente alcaline, în special de calciu, sodiu și potasiu, care neutralizează substanțele acide artificiale. Dacă organismul pierde calciu, sodiu și potasiu, oasele, dinții, articulațiile și toate celelalte țesuturi ale organismului vor fi afectate.” ne spune doamna doctor Monica Foit Macisanu. Anumiți cercetători au subliniat faptul că produsele derivate din făina albă contribuie la fenomenul de colon leneș și provoacă constipație, permițând asimilarea materiilor toxice prin peretele intestinal.

Excesul de grăsimi suprasolicită ficatul și vezica biliară, duce la obezitate și contribuie la apariția diabetului, a bolilor cardiovasculare și a cancerului. Excesul de alimente suprasolicită rinichii în încercarea acestora de a elimina acizii și materiile toxice din sânge. Mai mult decât atât, în cazul în care consumăm în exces anumite alimente, nu mai putem mânca alte alimente care ne sunt necesare, fapt care duce la deficiențe nutriționale.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com


 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Regula moderației în alimentație.
 Vizualizări articol: 2239 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 32 voturi
Regula moderației în alimentație5.0532

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei