Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 15 aug 2020 - Anul XXV, nr. 191 (7496)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Dosar ”mamut” de contrabandă

Pedepse de 10 ani și 6 ani de închisoare pentru ”Copilu” de la Vicov și manelistul Ion Petrișor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Magistrații de la Tribunalul Suceava au emis pedepse pentru mai mulți inculpați dintr-un dosar de contrabandă în care procurorii DIICOT au acționat tocmai în anul 2010, cu date adunate încă din anul 2006. Este vorba de un dosar „mamut”, de peste 1.600 de file, în care procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava au adunat un probatoriu care cuprinde peste 60 de acte materiale – fapte. O parte dintre inculpați, care și-au recunoscut faptele, sunt condamnați de mai multă vreme, în timp ce ceilalți, de care vom aminti acum, nu au mers pe procedura simplificată.

 

Principalele condamnări din dosar

Liderul grupării a fost Paul Iova, zis „Ion Petrişor”, cunoscut în perioada activităţii infracţionale (2010) pentru că organiza la nivel naţional concursul „Miss Piranda”, fiind un personaj extrem de influent în această lume în care se învârt mulţi bani. Un alt personaj important din dosar a fost Constantin Nistor, alias „Copilu”, din Vicovu de Sus, anchetat în trecut pentru fapte cu violenţă, jafuri comise peste hotare și condamnat mai recent și pentru un accident mortal. Rolul important al celor doi se vede și în pedepsele luate.

Ion Petrișor a primit 6 ani de închisoare, în condițiile în care mai avea niște ”cozi” mai vechi, în timp ce Constantin Nistor a încasat cea mai mare pedeapsă, de 10 ani, 10 luni și 10 zile de închisoare, tot în urma unor cumulări, cu precizarea că el a executat deja în jur de 4 ani de detenție. 

Tot în acest dosar a fost judecată şi Roxana Dana Rotar, cântăreaţă de manele, cunoscută drept „Prinţesa Ardealului”. Aceasta a avut un rol mai mic în grupare, scăpând, cel puțin acum, la prima instanță, cu o pedeapsă cu suspendare.  

În acest dosar Ministerul Finanţelor Publice, prin intermediul Direcţiei Regionale Vamale Iaşi, s-a constituit parte civilă împotriva inculpaţilor, cu un prejudiciu de peste şase milioane de lei (60 de miliarde de lei vechi).

Sunt și inculpați care au scăpat cu pedepse cu suspendare ori care au fost achitați, din lipsă de probe ori pentru că fapta nu era prevăzută de legea penală (lista condamnărilor emise de Tribunal în ședința de vineri, 14 august, este publicată la finalul acestui material).

Sentința Tribunalului Suceava nu este definitivă și poate fi atacată cu apel, la instanța superioară – Curtea de Apel Suceava.  

 

Primele date de anchetă sunt tocmai din 2006

Procurorii DIICOT au arătat în rechizitoriu că, pe fondul crizei economice şi în condiţiile majorării accizelor, fenomenul de contrabandă a luat amploare, specifică zonei noastre fiind contrabanda cu produsele din tutun aduse din Ucraina.

Primele date ale anchetatorilor despre gruparea bucureşteană din jurul lui Paul Iova, care în timp şi-a racolat membri din judeţul Suceava (zonele Rădăuţi, Vicov şi Fălticeni cu precădere), sunt încă din anul 2006. Membrii grupării au avut, au descris procurorii, marele avantaj de a fi cunoscători ai limbii ucrainene, ceea ce le-a înlesnit foarte mult activitatea infracţională.

„Grupările de criminalitate organizată specializate în contrabanda cu ţigarete se circumscriu, pe raza judeţelor Suceava şi Botoşani, prin componenta transnaţională, cu segmente bine structurate din fostul spaţiu sovietic, pe latura de furnizare şi trecere frauduloasă a frontierei de stat în legătură cu segmente bine structurate de pe teritoriul naţional, pe latura de recepţie sau preluare prin trecere frauduloasă a frontierei de stat. Pe acest palier, elementele de coeziune sunt date de importantele beneficii materiale rezultate, iar ca element specific, de lipsa barierei de comunicare, persoanele implicate fiind cunoscătoare deopotrivă a limbilor română şi ucraineană”, se arată în rechizitoriul DIICOT.

 

Peste 60 de fapte, probate cu lux de amănunte

De la începutul anului 2010, anchetatorii au început să obţină date, informaţii şi probe concrete referitoare la existenţa unui grup infracţional organizat specializat în contrabanda cu ţigarete de provenienţă extracomunitară, format din persoane de pe raza judeţului Suceava, implicate în activităţi de introducere, transport, depozitare şi comercializare, precum şi persoane din alte zone ale ţării implicate în activităţi de preluare, transport şi comercializare.

Procurorii au descris în rechizitoriu, cu lux de amănunte, peste 60 de acte materiale, fapte de contrabandă probate prin interceptări şi alte mijloace de probă.

„Prin folosirea întregului arsenal judiciar permis de reglementările legale în vigoare, s-a reuşit probarea activităţii infracţionale a unei grupări specializate în activităţi de contrabandă structurate în jurul inculpatului Iova Paul, zis <Ion Petrişor>. Pe parcursul investigaţiilor, urmare a activităţilor de aprovizionare cu ţigarete de contrabandă a inculpatului Iova Paul, a fost identificată şi s-au desfăşurat cercetări şi faţă de o a doua grupare infracţională cu acelaşi specific, centrată în jurul inculpatului Vicovanu Mihai”, au explicat procurorii DIICOT.

 

Lista persoanelor condamnate de Tribunalul Suceava, în ședința de vineri, 14 august:

 

Paul Iova, zis „Ion Petrişor”, Bucureşti - 6 ani de închisoare
Constantin Nistor, zis „Copilu”, Vicovu de Sus - 10 ani, 10 luni şi 10 zile închisoare (din care a executat în jur de 4 ani)
George Tărîţă, zis „Cuşu”, Vicovu de Jos – 1 an și 8 luni închisoare, suspendată pe durata unui termen de 5 ani
Roxana Dana Rotar, zisă „Prinţesa Ardealului”, Deva – 1 și 4 luni închisoare, suspendată condiționat cu termen de încercare de 4 ani de zile
Ariton Mihai Bălţei, Rădăuţi - 1 an şi 6 luni închisoare, suspendarea executării sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 6 ani 
Vasile Fănică Cernăuţean, Bălcăuţi - 2 ani, 6 luni şi 20 de zile închisoare, suspendată, termen de încercare de 3 ani 
Adrian Arcadie Isopescu, Vicovu de Sus - 1 an şi 8 luni închisoare, cu suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei aplicate pe durata unui termen de încercare de 5 ani  
Marian Negoiţă, Constanţa - achitat deoarece nu există probe că inculpatul a săvârşit infracţiunea
Laurenţiu Nistor-Petriţă, Bucureşti– achitat deoarece fapta nu este prevăzută de legea penală
Ioan Sorin Parasca, Vicovu de Sus - 1 an, 10 luni şi 20 de zile închisoare, pedeapsă suspendată cu un termen de încercare de 3 ani
Corneliu Constantin Simionovici, Rădăuţi – 1 an și 4 luni închisoare
Mehmet Guzel, Bucureşti – achitat
Neculai Stelian Hutopilă, Izvoarele Sucevei - 2 ani, 1 lună şi 10 zile închisoare
Valentin Mehno, Izvoarele Sucevei – 1 an și 6 luniînchisoare, suspendată cu un termen de încercare de 5 ani
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pedepse de 10 ani și 6 ani de închisoare pentru ”Copilu” de la Vicov și manelistul Ion Petrișor.
 Vizualizări articol: 5747 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Pedepse de 10 ani și 6 ani de închisoare pentru ”Copilu” de la Vicov și manelistul Ion Petrișor1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei