Trebuie să acordăm importanță dietei atunci când încercăm să ne îmbunătățim starea de sănătate. Cei mai mulți oameni au obiceiuri alimentare nesănătoase și tranzitul intestinal este primul care suferă. Toate toxinele din alimente afectează intestinele. Dacă dorim să ne îmbunătățim considerabil starea de sănătate prin dietă și nu acordăm importanță îngrijirii tractului intestinal rezultatele vor fi nesatisfăcătoare.
Știm cu toții că bolile cronice se întind pe perioade mari de timp. Aproximativ 80% dintre pacienții peste 40 de ani care merg să consulte un medic suferă de boli cronice. Societatea Americană pentru Cancer susține că este nevoie de 20 de ani pentru a dezvolta anumite forme de cancer. Atunci când ne îngrijim colonul, ne curățăm și ne purificăm în același timp întregul organism și toate organele acestuia. Bineînțeles, trebuie să considerăm procesul de purificare strâns legat de celelalte patru canale de eliminare a toxinelor – pielea, rinichii, sistemul limfatic și plămânii. Ficatul trebuie de asemenea să funcționeze bine, întrucât acesta este un organ de detoxifiere. Trebuie să fim siguri că avem destule globule roșii în sânge; un organism anemic nu are suficientă energie și nu elimină toxinele corespunzător. Întregul organism trebuie reechilibrat, dar întotdeauna este indicat să ne asigurăm că nu există toxine în colon care să se absoarbă și să migreze spre alte organe. Este important să ne reglăm tranzitul intestinal, mai întâi prin curățirea colonului și apoi prin consumul de alimente cu conținut mare de fibre, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale.
În timp ce ne purificăm colonul, rinichii susțin acest proces de detoxifiere și trebuie să fim atenți să nu lăsăm rinichilor prea multe toxine de eliminat. Consecințele ar putea fi glezne umflate și un nivel crescut de uree și creatinină în sânge. Dacă aceste simptome apar în timpul procesului de detoxifiere, ele se vor diminua treptat cu ajutorul unei bune hidratări zilnice.
Unul din lucrurile pe care trebuie să le înțelegem este că organismul uman se adaptează mediului. Organismul uman se obișnuiește cu o salată; organismul se obișnuiește cu o cafea și gogoși; organismul se obișnuiește cu o apă de izvor de bună calitate; organismul se obișnuiește cu sucuri acidulate din comerț. Ține în totalitate de inteligența noastră să păstrăm obișnuințele alimentare sănătoase și să le eliminăm pe cele nesănătoase. Colonul răspunde la o alimentație corespunzătoare în 12 până la 15 ore. Nu putem amâna problemele de pe o zi pe alta deoarece toxicitatea se va instala tot mai mult în întregul organism.
Dacă începem procesul de vindecare folosindu-ne mintea, vom ajunge să înțelegem că colonul reprezintă primul organ care trebuie îngrijit. Nimeni nu are o casă, un birou sau o altă locație în care evacuarea deșeurilor să nu fie o prioritate. Când din anumite motive uităm să ducem din casă gunoiul o zi sau două, imediat un miros neplăcut se va simți tot mai mult în întreaga locuință. Acesta este exemplul pe care îl dau tuturor pacienților care vin la cabinet cu depresie, stări de anxietate, atacuri de panică, insomnii etc. și au o alimentație haotică în care nu se acordă o grijă deosebită calității alimentelor și modului în care se hidratează.
Majoritatea dezechilibrelor emoționale au la bază o alimentație defectuoasă ce se menține de ani de zile. Acumularea de toxine în organism pregătește un teren propice, unde stările de bucurie, de liniște, de echilibru, de vitalitate se manifestă tot mai slab și mai rar. Calitatea emoțiilor pozitive care sunt trăite în viața de zi cu zi scade tot mai mult și apar din ce în ce mai des stări de confuzie mentală, agitație, tristețe, nesiguranță, teamă, frică etc. Persoanele ce au toxine acumulate în intestinul gros se eliberează tot mai greu de noianul de gânduri care le zumzăie în minte. Incapacitatea de evacuare a toxinelor ce este blocată în plan fizic, la nivelul funcției de bază a colonului, duce și la un blocaj în plan mintal și emoțional – o incapacitate de a ne elibera de gânduri și emoțiile asociate lor. „Deducem de aici importanța combinării procedeelor terapeutice de eliberare emoțională cu o alimentație sănătoasă care să ne detoxifice colonul, să ne echilibreze greutatea corporală și să ne vindece întregul organism”, ne spune doamna doctor Monica Foit Macisanu de la Diet Club – Centrul de dietă.