Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat că, în premieră, Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” va avea un laborator propriu de medicină nucleară, investiție care a fost deja finalizată. Gheorghe Flutur a ținut să felicite conducerea spitalului pentru că a făcut efortul de a finaliza laboratorul.
Flutur a declarat că în noul laborator, cu o suprafață de aproape 600 de metri pătrați, sunt montate deja un PET-CT și un SPEC-CT. „Avem un PET-CT, aparatul cel mai modern, care evidențiază funcționarea celulei. Dacă până acum pentru bolnavii de cancer în special era un computer tomograf, care arăta morfologia, acum vorbim de funcționarea celulei. Aceste aparate nu sunt multe în România și din păcate bolnavii se programează pentru termene de luni de zile la Cluj, Târgu Mureș sau București. Noutatea este că vom avea la Suceava acest aparat”, a arătat președintele CJ Suceava.
El a mai declarat că și celălalt aparat, SPECT-CT, va ajuta o mai bună diagnosticare a bolnavilor. „Înțeleg că acest aparat este o combinație între computerul tomograf și un scintigraf. Avem un aparat care evidențiază mișcarea din celule și funcționarea acestora. Din câte am discutat cu doctorii, de acum se câștigă timp în lupta cu boala, pentru că se poate face o evaluare în timp real pentru a se putea interveni”, a explicat președintele CJ Suceava. Gheorghe Flutur a spus că investiția totală a Consiliului Județean și a spitalului în noul laborator se ridică la peste zece milioane de lei. El a mai spus că în perioada următoare sunt așteptați reprezentanții Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare pentru a emite autorizația de funcționare a laboratorului.
Flutur a mai adăugat că vineri, în ședința Consiliului Județean, vor fi aprobate posturile pentru cei care vor lucra în această locației. „Din câte știu vor veni doi medici să lucreze la Suceava, pentru început. Avem nevoie și de asistenți. Acest laborator este un câștig pentru pacienții din zonă”, a declarat Gheorghe Flutur.
La rândul său, dr. Alexandru Calancea a spus că noul laborator vine în sprijinul tuturor cetățenilor din județul Suceava. Alexandru Calancea a precizat că unii pacienți sunt privați de aceste investigații medicale, fiind nevoiți să meargă în alte spitale, centre universitare, pentru analize. „Vă dați seama că nu vorbim doar de pacienții cu probleme oncologice, dar gândiți-vă că la aceștia lupta este contra cronometru. Și atunci nu putem să privăm acești pacienți de asemenea investigații. Sperăm să deschidem cât mai repede laboratorul și suntem în tratative și discutăm cu medici specialiști care să vină să ocupe aceste posturi și să începem cât mai repede să funcționăm în acest laborator”, a spus managerul interimar al Spitalului Județean Suceava.