Elevii suceveni se vor întoarce la cursuri pe 14 septembrie. Anunțul a fost făcut miercuri de președintele României, Klaus Iohannis,după ce a avut cea mai importantă întâlnire la nivel înalt pe educație, la Palatul Cotroceni, cu factori de decizie, cu o lună înaintea începutului anului școlar 2020-2021.
Președintelea declarat că majoritatea elevilor vor merge efectiv la instituțiile de învățământîncepând cu 14 septembrie.El a precizat însă că decizia va fi luată la nivel local, în funcție de trei scenarii care un fost schițate.Decizia se descentralizează, a spus președintele, astfel că se va ține cont de situația din fiecare localitate, chiar din fiecare școală.
Trei scenarii
Învățământul online rămâne o opțiune și vine să completeze procesul educativ acolo unde cursurile nu se pot ține fizic. Capitala se încadrează în scenariul „verde”, la fel ca majoritatea localităților din România, a precizat președintele referindu-se la cele trei scenarii (verde, galben, roșu).
Numai 50 de localități din România s-ar încadra la scenariul roșu în prezent. Criteriul de care se ține cont în stabilirea acestor scenarii este numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori. Astfel, se pot întâlni următoarele situații: scenariul verde înseamnă că în localitatea respectivă este mai puţin de o persoană detectată cu COVID-19, în ultimele 14 zile; scenariul galben – între 1 şi 3 persoane detectate cu noul coronavirus; scenariul roşu se aplică unde au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă, în ultimele 14 zile, la mia de locuitori. În acest scenariu, școala se închide de tot.
Soluții punctuale
Președintele României a mai precizat că în fiecare școală se vor lua măsurile care se impun. „Din câte am observat, generația tânără folosește cu foarte multă îndemânare instrumentele noi și acolo unde, totuși, nu există această îndemânare sunt convins că profesorii îi vor învăța să ajungă foarte repede la lecțiile online. Într-o localitate unde nu sunt bolnavi, comitetul nu se va întruni în fiecare zi, ci când și unde apar cazuri. (…) Dacă se ameliorează situația într-un loc, școala poate să reînceapă. Copiii se adaptează destul de repede și dascălii la fel. (…) Am avut situații când, din cauza gripei, anumite clase sau școli s-au închis. Soluțiile se găsesc. Până acum s-au găsit de fiecare dată. E importantă decizia locală, acolo se găsesc cel mai bine soluțiile. Se lucrează foarte intens la nivel de guvern pentru soluții de tehnologie. Vor fi găsite și soluții pentru copiii care nu ajung nicicum la online, de exemplu învățământul prin TV (...) Multe probleme trebuie rezolvate local – cei din școală vor trebui să ia măsuri pentru distanțare, spații. Dacă va trebui să se lucreze în ture suplimentare va fi nevoie de resurse suplimentare. Finanțarea școlilor e împărțită – se va face un calcul suficient de rapid ca să se țină cont la prima rectificare bugetară și de aceste chestiuni”, a adăugat președintele Klaus Iohannis.