Fructele, alături de legumele de sezon, au rolul de a crește imunitatea organismului. Ele sunt sănătoase și recomandate pe timp de vară și nu numai. Proaspete, uscate sau preparate ca infuzii, fructele sunt atrăgătoare pentru cei mai mulți dintre noi. Este de preferat ca fructele să fie consumate proaspete, coapte, să fie ținute la temperatura camerei și să nu le lăsăm să stea în apă deoarece își pierd vitaminele hidrosolubile. Datorită conținutului de apă, fructele ne asigură o parte din hidratarea zilnică. Vitamina C din fructe ajută la absorbția fierului și previne astfel anemia feriprivă (sau carența de fier) amplificând beneficiile fructelor în special la copii și vârstnici. Doar la cei cu insomnii nu este recomandat să se consume fructe bogate în vitamina C seara înainte de culcare, deoarece aceasta stimulează menținerea stării de veghe.
În tratarea sindromului de oboseală cronică, a depresiei, anxietății și insomniei este foarte important să ne asigurăm că pacientul nu prezintă carențe alimentare în dieta zilnică. Deoarece celula nervoasă este foarte sensibilă la procesele oxidative, este necesar să limităm factorii de stres, să asigurăm un nivel antioxidant cât mai ridicat prin efectuarea exercițiilor terapeutice de respirație și gimnastică medicală prin consumarea unei ape alcaline cu un PH peste 9 și a fructelor și legumelor cu calități antioxidante. De asemenea, la nivel neuronal, putem vorbi, în cazul afecțiunilor descrise mai sus, de un dezechilibru în producția de serotonină. Pentru a echilibra acest deficit recomandăm ca persoana în cauză să fie înconjurată de afecțiune și apreciere în cadrul familiei și al grupului de prieteni, implicarea în activități plăcute, un aport zilnic adecvat al vitaminelor B1 și B6, consumul unor alimente bogate în triptofan și exerciții terapeutice care să ajute la refacerea lobului cerebral prefrontal – la persoanele depresive, anxioase, în cadrul sindromului de oboseală cronică, funcțiile acestuia sunt alterate.
Deoarece producția cerebrală de serotonină – hormonul plăcerii – este strâns legată de prezența în alimentație a aminoacidului triptofan, în cadrul terapiilor recomandate pacienților noștri, urmărim să ne asigurăm că acest aminoacid este prezent în dieta zilnică și are o absorbție bună. Trebuie să ținem cont de faptul că absorbția triptofanul este blocată atunci când în alimente sunt prezenți aminoacizi precum leucina, izoleucina, valina etc. într-o cantitate mai mare decât triptofanul. Alimentele cu acești aminoacizi prezenți în cantități mari sunt carnea, ouăle și lactatele. În cazul pacienților ce prezintă dezechilibre emoționale este indicat ca dieta zilnică să conțină pe cât posibil o cantitate mare de fructe și legume proaspete.
Cel mai bine este să consumăm fructele cu tot cu coajă pentru că aceasta conține cea mai mare cantitate de celuloză din fruct și ajută la tranzitul intestinal. Sunt recomandate măcar două porții de fructe pe zi. Pe perioada verii tindem să mâncăm dulciuri mai puține, deoarece avem un aport important de fructe, deci implicit de fructoză. Ne scade astfel pofta de dulce, deoarece zahărul natural din fructe ne acoperă necesarul de dulce al organismului. Însă, în exces, fructele îngrașă.
Se știe că sucul de fructe (fresh-ul) este un aliment sănătos și a apărut o adevărată modă în a „bombarda”, mai ales copiii, cu cât mai multe fresh-uri pentru că sunt sănătoase. Dacă fructele le mâncăm ca atare fibrele conținute în coajă și pulpă încetinesc digestia, substanțele nutritive au timp să se absoarbă și glicemia crește mai puțin decât atunci când bem doar sucul. Mai mult, dacă bem fresh-uri consumăm o cantitate mult mai mare de fructe, deci de zahăr natural, decât dacă le-am consuma întregi. Astfel se explică tendința de a acumula kilograme în plus la cei care consumă multe fructe, mai ales fresh-uri. Sucurile de legume și fructe se asimilează în 10-15 minute cu efort minim din partea sistemului digestiv. Sucul se bea într-un interval scurt pentru că proprietățile acestuia se pierd în timp prin oxidare.
Cea mai bună absorbție a vitaminelor din fructe este pe stomacul gol. Pentru a ne bucura la maximum de beneficiile fructelor și pentru a evita fermentația și balonarea, acestea trebuie consumate cu o jumătate de oră înainte de masă sau cu două ore după masă.
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com