Șir de ilegalități, depistate la un transport de cherestea de rășinoase, aparent legal, oprit în trafic de polițiști și inspectorii Gărzii Forestiere Suceava.
Transportul de material lemnos, care la o primă evaluare părea a fi unul legal, s-a dovedit a încălca legea prin încărcătura cu mult depășită – aproape 16 metri cubi în plus față de cât erau declarați în acte, cât și prin faptul că, de fapt, camionul făcea un al doilea transport, cu actele emise pentru prima încărcătură.
Întreaga tărășenie a fost depistată de către reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava în cooperare cu cei ai Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, care au reperat în data de 28 iulie un posibil transport ilegal de cherestea, la Fălticeni. În actele de însoțire, transportul de cherestea rășinoase figura cu un volum total de 36,03 mc.
“Prin interogarea sistemelor de urmărire a trasabilității materialelor lemnoase (SUMAL) de către delegații Gărzii Forestiere Suceava, s-a constatat faptul că transportul era ilegal. Au fost efectuate inventarieri faptice ale materialului lemnos transportat, rezultând un volum de 51,52 mc cherestea rășinoase, pentru care a fost dispusă măsura confiscării. De asemenea a fost aplicată sancțiunea contravențională de 15.000 lei emitentului avizului de însoțire în cauză”, a declarat șeful Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel.
Verificările, aflate în curs de desfășurare, vizează și legalitatea recoltării materialului lemnos, precum și punerea pe piață așa cum prevede Regulamentul (UE) Nr. 995/2010 din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor care revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn, fiind efectuate verificări și asupra locului de recoltare, de proveniență a materialului lemnos.
“Garda Forestieră Suceava, în cooperare cu Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, va intensifica astfel de acțiuni în scopul prevenirii, cât și combaterii faptelor de încălcare a regimului silvic, atât pe cuprinsul pădurii, cât și pe drumurile publice”, a adăugat inspectorul-șef al instituției de control.
Lăcomia celor care se ocupă cu astfel de activități ilegale nu are limite, în condițiile în care, inclusiv prin presiunile făcute de unii activiști de mediu, tot mai mulți ochi sunt ațintiți pe transporturile de masă lemnoasă, unde se constată aproape zilnic încălcări grave ale legislației.