Știați că popușoiul și floarea-soarelui au nevoie de energie electrică pentru a crește și pentru a ajunge la maturitate? Cum? Nu credeți? Vă arătăm noi că este posibil. Se întâmplă la Bosanci, unde în zona cunoscută sub denumirea ”La Țigani” a fost extinsă rețeaua de electricitate printr-un proiect derulat cu bani de la bugetul local. Numai că proiectul aprobat în Consiliul Local nu coincide cu ce s-a realizat în realitate, iar toate indiciile arată că primarul Neculai Miron este cel care a tras focul la oala lui.
Concret, extinderea rețelei de electricitate trebuia să meargă pe drumul care duce spre stația de epurare a comunei, numai că dintr-un condei lucrurile s-au schimbat, iar cei 7 stâlpi au răsărit printre popușoaie și floarea-soarelui. În schimb, cel puțin două case aflate în construcție pe drumul spre stația de epurare nu au acces la rețeaua de electricitate.
Contactat telefonic, primarul din Bosanci, Neculai Miron, spune că acolo s-a impus extinderea rețelei pentru că ”țiganii nu plăteau taxe pentru că nu aveau curent și gaz”. Întrebat de ce rețeaua nu merge pe drum, ci printre popușoaie, fără a avea vreo utilitate, primarul a negat evidențele și a spus că este o minciună. Fotografiile pe care le atașăm cred că sunt mai mult decât grăitoare despre locul prin care a fost extinsă rețeaua de electricitate.
Întâmplător sau nu, extinderea rețelei de electricitate trece fix pe la limita de proprietate a unui teren aparținând primarului Miron. ”Ce era să fac dacă am teren acolo? Recunosc că mă ajută și pe mine că am acum energie electrică la terenul meu”, a spus mieros Neculai Miron.
”Consilierii locali nici nu știu ce aprobă”
Și nu este singura anomalie în ceea ce privește rețelele de electricitate proaspăt realizate prin sat și pentru care s-au cheltuit peste 750.000 de lei, fără TVA, din bugetul local. În zona Văduț este o extindere a rețelei de electricitate care nu duce nicăieri. Practic, după ultima casă se vede un drum de pământ aproape impracticabil care ar ajunge la o seră a unui apropiat al primarului.
Și în acest caz Neculai Miron are explicații și justificări: ”A fost un studiu pe care l-am făcut noi, dar E.ON l-a respins și a venit cu un altul pe care am fost nevoiți să-l punem în practică”.
Întrebat de ce în Consiliul Local au fost votate unele coordonate pentru extinderile de electricitate și în teren în unele cazuri acestea nu se regăsesc, primarul a venit cu o altă variantă: ”Consilierii locali nici nu știu ce aprobă. Eu vă spun că am făcut totul legal și pentru transparență vă pun la dispoziție toate documentele”.
În timp ce rețelele de electricitate fac umbră popușoaielor și altor culturi agricole, o locuință a Elenei Curic, aflată în centrul satului Bosanci, stă și acum, în anul de grație 2020, fără energie electrică. Și asta în condițiile în care există aprobată o Hotărâre de Consiliu Local pentru care investiția a fost aprobată.
”Pentru acea Hotărâre de Consiliu Local ne trebuie PUZ, că așa ni s-a cerut de la E.ON. Când îl vom avea vom trage și acolo curent, că e vorba numai de 100 sau 200 de metri (n.r. – este vorba de maxim 2 stâlpi de electricitate)”, a mai spus Neculai Miron.