Nicoleta Bogoş, dăscăliţa din Câmpulung Moldovenesc care a creat asociaţia donatorilor de zâmbete, de lumină şi de visuri împlinite, care are grijă, împreună cu „Licuricii Fericiţi”, de peste 200 de copii provenind din categorii defavorizate şi de zeci de bătrâni singuri, a fost desemnată „Ambasador al solidarității”.
Distincția i-a fost acordată duminică, 26 iulie 2020, în cadrul Galei Femeilor Solidare, ediția a III-a (gală fondată de Iulia Ionela Dragu), eveniment care s-a desfășurat la Someș Garden din orașul Năsăud și a fost organizat de Asociația „Mereu împreună”, Clubul Femeilor Solidare Năsăud, Consiliul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Primăria orașului Năsăud, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.
Organizatorii au considerat că Nicoleta Bogoș, prin munca de echipă a „Licuricilor”, se dovedește a fi fundamentată pe: încredere, preţuirea celuilalt şi respectul părerilor tuturor, empatie, onestitate, echilibru interior, colaborare, negociere, consecvenţă, asumarea responsabilităţii, persuasiune şi libertate în gândire, calități descoperite la „dăscăliță” și de profesoara Daniela Ceredeev, directorul Liceului Tehnologic „Vasile Cocea” Moldovița. „Rezultatele <licuricilor> mărturisesc împlinirea: <o căsuță pentru Raul>, saloane de spital renovate, spații educative pentru copiii aflați în situații de risc, săli de clasă modernizate, casele bunicilor nimănui primenite și povești tulburătoare de viață statornic ascultate”, a completat Daniela Luminița Ceredeev, „promotoarea voluntariatului în satele de huțuli”, laureată a Galei „Top 10 Suceveni”, ediția 2016.
Gala de la Năsăud a fost prezentată de Iulia Ionela Dragu, președinta Asociației „Mereu împreună”, și de etnologul Menuț Maximilian, managerul Ziarului Răsunetul, avându-i ca asistenți pe Ana Dragu și Bogdan Rus.
„O zi a emoțiilor care îți înfășoară sufletul în aură”
A vorbi despre Nicoleta Bogoș, după cum bine a punctat profesoara Daniela Ceredeev, atunci când i-am cerut „un gând” despre „dăscălița licuricilor”, e ca și cum ai încerca să închizi argintul viu în cuvinte. „Numele ei e sinonim cu pasiune, perseverență, dedicare, inițiativă, curaj și, mai cu seamă, neobosită muncă și voluntariat. Și este aproape imposibil să poți vorbi separat despre profesorul, mentorul, voluntarul, mama sau prietena Nicoleta Bogoș, pentru că tot ceea ce face și este în fiecare dintre aceste fațete ale personalității ei diamantine, inspiraționale, e ca un bulgăre de lumină și de drag de oameni ce se rostogolește prin lume necontenit”, este de părere Daniela Ceredeev.
Extrem de emoționată, pentru că nu știa că va fi premiată în cadrul galei de la Năsăud, Nicoleta Bogoşa spus, imediat după eveniment: „Astăzi a fost o zi a emoțiilor care îți înfășoară sufletul în aură. O surpriză fără margini pentru care îmi trag sufletul și mulțumesc comunității năsăudene, Asociației <Mereu împreună>, Iuliei Ionela Dragu și Danielei Micuțariu pentru onoarea și bucuria de a fi numită <Ambasador al solidarității> și de a crea punți ale binelui și solidarității între comunități cu oameni frumoși!”
Dăscăliţa din Câmpulung Moldovenesc este și laureată a Galei „Top 10 Suceveni”, ediţia 2019, eveniment organizat de „Monitorul de Suceava”. Atunci ea a primit și Premiul Publicului. Nicoleta Bogoș ne-a învățat că nu doare să fim buni și că viața este bucurie, clipa este fericire și trebuie trăită în comuniune cu alți oameni, ajutând și fiind parte din durerea și bucuria celuilalt.
Femei de Top 10
Gala Femeilor Solidare Năsăud a fost un eveniment despre femei-poveste, femei care inspiră, femei puternice, asumate, implicate, femei care prin ceea ce fac sunt adevărate exemple, valori pentru comunitățile în care trăiesc și nu numai. Iulia Ionela Dragu, catalizatorul evenimentului, motorul acțiunilor organizate de Femeile Solidare Năsăud, dar și de Asociația „Mereu împreună”, a știut și de această dată să aleagă cuvinte potrivite pentru fiecare femeie-poveste premiată, pentru fiecare om deosebit care a transformat o duminică de sfârșit de iulie într-o sărbătoare a emoțiilor, a trăirilor care nu se uită ușor. Toate femeile premiate, care provin din domenii de activitate diferite, dar care au același crez, de a face bine oamenilor din jur, au primit diplome, flori și aplauze îndelungi, binemeritate.
Aceste femei solidare au ales să-și petreacă timpul liber cu copiii orfani, cu bătrânii singuri, cu oameni suferinzi din spitale. Aceste femei au înțeles că fiecare bine făcut individual contează, dar binele se poate multiplica dacă voluntarii se organizează și formează o forță. Așa pot ajuta mai multă lume care are nevoie de sprijin.
Invitați speciali
Gala Femeilor Solidare a fost specială și datorită invitaților care au susținut momente artistice: Vlad Sărmaș, „vedeta populară a bistrițenilor”, și tenorul Bogdan Mihai, care au cucerit publicul încă de la primele acorduri muzicale. Tenorul Bogdan Mihai și-a trecut în palmares și un duet cu celebra cântăreață de origine franceză Lara Fabian, dar a ajuns să cânte și pe marea scenă a Teatrului Balshoi din Moscova. Publicul năsăudean a aplaudat în picioare momentele muzicale ale tenorului Bogdan Mihai, care nu are doar o voce deosebită. Este un artist complet, care transmite multă emoție și sensibilitate.
Evenimentul de duminică s-a desfășurat cu respectarea tuturor normelor de igienă și distanțare fizică. Intrarea a fost doar pe bază de invitație, iar gala a avut un caracter umanitar. Banii donați de participanți vin în sprijinul proiectului „Casa verde”. La eveniment au fost prezenți și primarul orașului Năsăud, Mircea Romocea, dar și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil-Radu Moldovan.