Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 iul 2020 - Anul XXV, nr. 174 (7479)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Reducerea stresului și o alimentație sănătoasă în sezonul cald

În perioadele cu temperaturi extreme organismul face eforturi pentru a-și regla temperatura. În sezonul cald corpul pierde apa cu săruri minerale prin transpirație și datorită respirației accelerate. Hidratarea este esențială, dar și alimentația trebuie să fie adecvată. Categoriile de vârstă extremă (copii și vârstnici) au un risc de deshidratare mult mai mare.

Orice fel de stres este înregistrat în componenta apoasă a corpului ca deshidratare, iar de îndată ce corpul este deshidratat, ea este percepută de creier ca o formă de stres. Stresul extern duce la deshidratare celulară, care apoi cauzează stresul intern. Se creează astfel un cerc vicios deoarece stresul intern va fi înregistrat în componenta apoasă a corpului ca o deshidratare și mai mare. Un creier deplin funcțional conține 80% apă și din acest motiv el este unul din primele organe care este afectat grav de deshidratare. S-a descoperit că în unele cazuri de depresie profundă, creierul poate fi deshidratat cu până la 40% din capacitatea sa normală, ceea ce face persoana respectivă incapabilă să își gestioneze singură stările depresive.

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează un organism perfect hidratat, vom analiza circulația celor patru electroliți principali pe care îi are corpul nostru: sodiul, potasiul, calciul și magneziul. Acești electroliți încarcă electric corpul și, în funcție de sarcina pe care o au, pot circula apa în tot organismul. Sodiul și calciul lucrează întotdeauna împreună la nivelul fluidului extracelular. În timpul zilei o cantitate semnificativă de sodiu și calciu trece prin membrana celulară în interiorul celulei. Când intră în celulă, sodiul dislocă potasiul, iar calciul dislocă magneziul. În decursul orelor de întuneric, acest proces este inversat: sodiul și calciul sunt atrase din nou în afară prin membrana celulară, în timp ce magneziul și potasiul intră iar în celulă. Când acest proces este complet, avem un schimb perfect de electroliți. Acumularea de sodiu și calciu în interiorul celulei ne face să ne simțim obosiți; pentru a reface echilibrul trebuie să ne întindem în pat, să ne odihnim și să dormim. Acest lucru este esențial deoarece permite ca în interiorul nostru să se declanșeze o multitudine de procese de reechilibrare. Din acest motiv în cadrul terapiei aplicate pacienților depresivi și cu forme de insomnie este indicat să utilizăm tehnici de echilibrare a schimburilor celulare, de relaxare neuromusculară și de inducere a unui somn sănătos.

Aportul de apă necesar variază în funcție de vârstă, sex, anotimp, activitate fizică prestată etc. 2/3 din aport trebuie să fie sub formă de lichide, iar restul se cumulează din apa conținută în alimente și din apa catabolică (150-200 ml). Ideal, consumul a cel puțin 2 litri de lichid pe zi ar trebui să se refere la apă, ceaiuri (eventual reci și nu neapărat îndulcite), sucuri naturale din fructe și/sau legume, limonadă, iaurturi, supe.

E bine de știut că, în exces, cafeaua deshidratează - dacă sunteți un mare amator, atunci suplimentați aportul de apă (la fiecare ceșcuță de cafea măcar 250 ml apă) sau consumați cafeaua cu lapte, gen caffe latte sau cappuccino cu lapte. Fructele și legumele de sezon bogate în apă, vitamine, deși foarte gustoase, conțin fructoză (zaharul din fructe) care, în exces, îngrașă. De asemenea, trebuie evitat excesul de zahăr pentru că deshidratează și crește diureza - mai bine ne satisfacem pofta de dulce cu un fruct. Aportul de sare (care reține apa în organism) ar trebui adaptat fiecărei persoane în parte. De evitat și condimentele iuți (piper, ardei iute, ghimbir, hrean etc.) și alimentele prea fierbinți care accelerează fluxul sanguin deoarece corpul se încălzește suplimentar și apare transpirația excesivă. Este bine de evitat și consumul de alcool, care prin vasodilatație suplimentară duce la pierderi suplimentare de lichid și săruri. Un rol benefic îl au lactatele gen iaurt, sana, kefir, lapte bătut, lapte covăsit, ayran.

Având toate aceste informații să ne bucurăm de vară într-un mod sănătos!

 

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

 

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reducerea stresului și o alimentație sănătoasă în sezonul cald.
 Vizualizări articol: 3677 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 63 voturi
Reducerea stresului și o alimentație sănătoasă în sezonul cald5.0563

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei