Duminică la prânz a avut loc ceremonia de întronizare a noului Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic. Ceremonia a început după Sfânta Liturghie, fiind săvârșită de către Întâistătătorul locului, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, cel care i-a predat noului arhiepiscop sarcinile acestei funcții. Într-un cadru solemn, ÎPS Teofan i-a încredințat noului arhiepiscop însemnele noii eparhii și l-a instalat pe acesta pe Tronul Arhiepiscopal, ÎPS Arhiepiscopul Calinic ținând să mulțumească în cuvântul final tuturor celor care l-au susținut în ocuparea acestei demnități.
Înalți ierarhi, stareți, preoți și credincioși, veniți la catedrala arhiepiscopală pentru ceremonia de întronizare
Programul zilei de duminică a debutat cu accesul credincioșilor în curtea mănăstirii până la ocuparea locurilor marcate și oficierea Sfintei Liturghii de către ÎPS Teofan, Părinte Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, alături de înalte fețe bisericești care au venit la Suceava pentru această mare sărbătoare: ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, PS Ignatie, Episcopul Hușilor, PS Antonie, Episcop de Bălți, PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, PS Calinic, Arhiepiscop ales al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și PS Damaschin Dorneanu, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, alături de stareți ai mănăstirilor din eparhie, preoți și cadre didactice ale unor facultăți teologice.
Ceremonia de întronizare a început după Sfânta Liturghie, fiind săvârșită de către ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, cel care a asigurat în această perioadă de trecere locotenența eparhiei vacante.
Pentru început a fost dată citire Gramatei Mitropolitane de Întronizare a PS Calinic în funcția de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, citită de către PS Ignatie, Episcopul Hușilor, în care se spune: ”Pregătirea în domeniul teologiei, precum și în alte domenii, râvna duhovnicească, activitatea misionară săvârșită cu jertfelnicie ca episcop vicar în Arhiepiscopia Iașilor, lucrare liturgică edilitară și editorială au constituit motivația alegerii PS Calinic ca arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților în data de 21 iulie. Facem cunoscut tuturor că ÎP Calinic primește astăzi împuternicirea canonică de arhipăstorire ca arhiepiscop a păzitei de Dumnezeu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, cu toate orașele și satele care țin astăzi și vor ține și în viitor de această eparhie. Dăm mărturie în fața lui Dumnezeu, a ierarhilor Sfântului Sinod aici de față, a autorităților de stat, a preoților și credincioșilor, că ÎPS Calinic este rânduit Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu jurisdicție asupra protopopiatelor, parohiilor, mănăstirilor și a altor așezăminte bisericești din județul Suceava.”
A urmat apoi oferirea însemnelor noului Arhiepiscop Calinic de către ÎPS Teofan, începând cu Mantia Arhierească, urmată de Crucea și Engolpionul, icoana purtată la gât de Arhiepiscop ca semn al slujirii pe care o poartă. A urmat apoi înmânarea Cârjei Arhierești noului Arhiepiscop Calinic, precum și a acoperământului capului, denumit camilafcă. După cum este rânduiala în astfel de momente, ÎPS Teofan l-a condus apoi în Tronul Arhieresc pe ÎPS Calinic, rostind rugăciunea rânduită acestui moment, și i-a oferit Crucea de Binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
A urmat citirea mesajului Preafericitului Părinte Daniel transmis noului Arhiepiscop Calinic, din care redăm: ”Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos să vă dăruiască mult ajutor în slujirea pastorală, culturală şi socială ca Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, în consultare cu Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan şi în conlucrare cu Preasfinţitul Părinte Episcop Vicar Damaschin Dorneanul, spre a conduce pe calea mântuirii clerul, monahii şi credincioşii ortodocși români din această frumoasă eparhie, fiind un Chiriarh la vârsta maturității pastorale care îmbină iubirea duhovnicească paternă cu răbdarea şi înțelepciunea în rezolvarea problemelor reale din eparhie.”
Cel care a evocat personalitatea neobositului Arhiepiscop Pimen a fost Victor Opaschi, șeful Secretariatului de Stat pentru Culte și omul care a lucrat umăr la umăr cu cel trecut la Domnul, pentru importantele lucrări de restaurare de care au nevoie în permanență bisericile din Bucovina.
Mesajul preoților și credincioșilor bucovineni și cel al Înaltpreasfințitului Părinte Calinic au încheiat ceremonia
Prin vocea părintelui profesor Nicolae Horga s-a făcut auzit apoi mesajul de bun venit adresat Părintelui Arhiepiscop Calinic, din partea preoților și credincioșilor din Bucovina, din care am remarcat: ”Am ascultat cu interes și emoție cuvântul rostit de la amvonul Sfântului Sinod al BOR unde ați arătat că veți continua și spori lucrarea de vrednică pomenire a Părintelui Arhiepiscop Pimen, strămutat la Domnul de curând. Ați afirmat că veți avea o dăruire totală în slujirea eparhiei împreună cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, unde împreună cu preoții și credincioșii din această eparhie veți lucra cu multă râvnă, respectând în totalitate, cu toată seriozitatea, canoanele rânduite de Sfinții Părinți, Legiuirile Bisericii, precum și hotărârile Sfântului Sinod.
Cunoscându-vă credința, dăruirea și activitatea, avem încredințarea că ne veți păstori cu dragoste părintească și înțelepciune, făcând să rodească tot ceea ce veți semăna în ogorul Domnului.
Aveți în persoana Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, care s-a format la Mănăstirea Sihăstria Putnei, apoi ca Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților sub ascultarea Părintelui Arhiepiscop Pimen, un vrednic colaborator și lucrător în Biserica din dulcea și neegalabila noastră Bucovină.
Vă dorim frumoase și rodnice realizări duhovniceşti, administrative, filantropice şi culturale, în noua slujire de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților și vă încredințăm de prețuirea, respectul și ascultarea noastră, fiii duhovnicești, de acum, ai Înaltpreasfinției Voastre. Bine ați revenit în Bucovina!”
Părintele Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, s-a născut în Iași, în data de 18 noiembrie 1957. În luna martie a anului 1980 s-a închinoviat la Mănăstirea Putna, iar în anul 1984 a fost tuns în monahism cu numele de Calinic.
La 25 martie 1991, PS Calinic a fost hirotonit arhiereu în Catedrala Mitropolitană din Iași, în demnitatea de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.
În cuvântul de încheiere, Înaltpreasfinția Sa Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a ținut să transmită celor pe care îi va păstori: ”Doresc să-mi exprim bucuria de a fi, începând de astăzi, în duh de rugăciune, împreună cu clerul şi cu cinul monahal, precum şi cu toţi credincioşii şi credincioasele, de orice vârstă, din Dulcea Bucovină. Îi am în vedere îndeosebi pe tineri, pe care îi pomenesc în fiecare Sfântă Liturghie şi în ale căror tinerețe şi entuziasm cred, mai ales atunci când sunt în slujba lui Dumnezeu şi a comunităţii din care fac parte. Nu-i trec cu vederea nici pe părinţii şi bunicii lor, care sunt chemaţi să continue, în duhul cuminţeniei şi bunei-aşezări bucovinene, trăirea şi vieţuirea creştinească a înaintaşilor. Vreau să vă asigur că, dincolo de severitatea mea, veţi găsi un suflet cald, care cu patru decenii în urmă <a lăsat haina trupului acestei lumi la porţile Mănăstirii Putna pentru a o primeni cu haina Duhului>, sub îndrumarea duhovnicească a Părintelui Iachint Unciuleac şi a Înaltpreasfinţitului Pimen, stâlpi ai Ortodoxiei bucovinene în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Totodată, vă asigur de seriozitate, punctualitate şi promptitudine în decizii, de respect, evlavie şi bună-cuviinţă faţă de tot ceea ce este sacru şi aştept şi de la lucrătorii din ogorul Domnului răspuns la toate acestea prin oglinda conştiinţei. Iubiţi credincioşi, plec la drum având încrustată în suflet deviza Patriarhului Nicodim: <Nimic pentru mine, totul pentru Biserică!>, dar şi cuvintele istoricului literar Constantin Loghin: <Numai atunci când cu toţii ne vom simţi trup din trupul Bucovinei, durere din durerea ei, suflet din sufletul ei, suferinţă din suferinţa ei, numai atunci ne vom arăta vrednici de Bucovina!>”.