Procesul în cazul unei tragedii petrecute tocmai în septembrie 2013, pe o stradă din Gura Humorului, se va relua de la zero, abia acum, la mijloc de 2020, după un adevărat șir de neclarități și opinii diametral opuse dintre procurorul de caz și judecători. În curând se împlinesc 7 ani de când o explozie foarte puternică, de la acumulări de gaze, a ucis un om care a suferit arsuri cumplite în urma deflagrației. Practic, un om aflat în propria casă a murit din cauza unor acumulări de gaze din exteriorul locuinței, produse în timpul efectuării unor lucrări.
Printre cei trimişi în judecată se găsesc și trei lucrători ai companiei E.ON Gaz de la acea vreme, care au intervenit la faţa locului. Un lanț de erori umane au dus la o tragedie cumplită, rezultă din ancheta procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului.
De unde a pornit tragedia: osurpare de mal a avariat o conductă de gaz
În septembrie 2013, pe strada Livada Poştei din Gura Humorului se efectuau lucrări de modernizare a reţelei de canalizare, fiind săpate mai multe şanţuri în apropierea locuinţelor din zonă. În timpul lucrului, în urma surpării unui mal, o conductă a fost avariată şi a început să se simtă miros de gaz.
La faţa locului au fost chemaţi lucrători ai E.ON Gaz.
Responsabilul de lucrare al firmei, SC Euro Expert Fier Forjat SRL, cu sediul în judeţul Bistriţa-Năsăud, a solicitat sprijinul specialiștilor de la E.ON Gaz.
Lucrătorii E.ON au obturat conducta de gaz a străzii şi, ulterior, în urma analizării avariei, administratorul societăţii din Bistriţa a luat legătura cu un sudor autorizat. Acesta a venit la faţa locului, a sudat conducta şi a plecat, spunându-le celor de la E.ON să verifice după jumătate de oră dacă mai sunt scurgeri de gaze. Toţi cei prezenţi au tras ulterior concluzia că defecţiunea este remediată, astfel că respectiva conductă a fost acoperită cu pământ.
A aprins becul în beci și a luat foc
Aceste lucrări s-au realizat pe 4 septembrie 2013. Tragedia avea să se petreacă în noaptea de 5 spre 6 septembrie 2013, în jurul orei 3.00. Gheorghe Tamba, în vârstă de 44 de ani, a coborât în beciul casei, unde a aprins becul, moment în care s-a produs o explozie foarte puternică.
Bărbatul a suferit arsuri groaznice, pe 94% din suprafaţa corpului, iar peste câteva zile, pe 9 septembrie, a murit la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri Bucureşti.
Mărturia mamei: „S-a zdruncinat totul din temelii. Băiatul a ieşit arzând ca o torţă”
La vremea respectivă, mama acestuia, Maria Tamba, a relatat pentru Monitorul de Suceava imaginea de coşmar pe care a avut-o în faţă când a fost trezită de explozie.
„S-a zdruncinat totul din temelii. Băiatul a ieşit arzând ca o torţă, am zvârlit o găleată de apă pe el. A fugit în grădină, în iarbă, de acolo l-a luat salvarea”.
Explozia a distrus locuinţa bărbatului, cu tot cu bunurile din interior. Bucăţi din tencuiala pereţilor sau din mobilier au fost aruncate de suflul exploziei până în grădina gospodăriei.
Cauzeletragediei
Concluzia procurorilor a fost clară: explozia s-a produs din cauza acumulărilor de gaze, ca urmare a lucrării de remediere defectuoase făcute în ziua de 4 septembrie.
Practic, gazul metan eliberat din conducta fisurată a migrat pe sub pământ înspre imobilul victimei, pătrunzând în subsolul şi încăperile imobilului afectat. Gazul a început să se acumuleze. Până la explozia fatală a mai fost doar un pas.
Procurorii au decis să îi trimită în judecată pe toți cei care au fost la fața locului, au știut de problema apărută, au intervenit, însă nu s-au asigurat că o astfel de intervenție delicată este sigură și nu mai pot apărea scăpări de gaze.
În acest dosar au fost trimişi în judecată Neculai Stan, Mihai Marius Haşmei, Dumitru Blanar, toţi trei de la compania de gaz, Florin Șutu, administratorul firmei din Bistriţa-Năsăud, şi sudorul Dumitru Simeria. Cu calitate de inculpat în dosar este și firma din Bistriţa-Năsăud.
Ani pierduți în această anchetă
Inițial, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului au trimis în instanță acest dosar în octombrie 2017. Atât Judecătoria Gura Humorului, cât și Tribunalul Suceava au constatat neregularități în dosar. Printre altele, judecătorii au constatat și nelegalitatea unor probe și încălcarea dreptului la apărare.
Dosarul a fost restituit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului, pentru remedierea deficiențelor constatate.
Recent, la mijlocul lunii iulie a acestui an, procurorii au dispus retrimiterea dosarului spre judecată, la instanța din Gura Humorului. Inculpații puși sub acuzare sunt aceiași.
Procesul se va relua așadar în următoarele luni, la instanța din Gura Humorului, cu judecata de fond, adică de la zero.
Judecătorii vor trebui să se pronunțe asupra vinovăției sau nevinovăției inculpaților. Fiind vorba de un dosar destul de complex este probabil să se ajungă la zece ani de la tragedie până la o soluție finală.
Inculpații amintiți în material se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o decizie definitivă a instanțelor de judecată.