Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), sub patronajul Secretariatului General al Guvernului, a organizat marți, 21 iulie, prin intermediul platformei ZOOM, webinarul regional „Voluntari pentru sănătate”, din cadrul programului „Promotorii Voluntariatului în România 2020”.
La eveniment au participat reprezentanți ai Secretariatului General al Guvernului și ai următoarelor instituții publice: Instituția Prefectului Județul Suceava, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Suceava, Instituția Prefectului Județul Iași, Instituția Avocatul Poporului – Biroul Teritorial Bacău, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani. De asemenea, au participat reprezentanți din 32 de unități școlare din județul Suceava și din alte județe, dar și reprezentanți de la 7 organizații neguvernamentale. Au fost în total 84 de participanți cu ID unic, care s-au înregistrat pentru a participa la webinar.
Activități de voluntariat
În cadrul conferinței online „Voluntari pentru sănătate”, au fost prezentate proiecte și activități de voluntariat, dar și exemple de bună practică din acest domeniu la nivelul regiunii de Nord – Est a României.
Astfel, au fost prezentate activitățile de voluntariat desfășurate de Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina – proiectul „VOCSănătate – Voluntari Pentru Sănătate în Suceava”, „Grădiniță pentru TOȚI Copiii”, „Shoebox”, Clubul „Împreună”, „Let`s Do It România 2019”, cât și activități în contextul pandemiei cu virusul SARS-CoV-2. În ceea ce privește activitățile desfășurate în perioada pandemiei, au fost distribuite pachete alimentare către persoanele vulnerabile din municipiul Suceava, cât și persoanelor din cătunul Țâmpoceni, comuna Păltinoasa, județul Suceava.
Referitor la activitatea desfășurată de către Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, aceștia au sprijinit persoanele dezavantajate prin intermediul Centrului de Urgențe Sociale. Pentru alte informații, puteți contacta organizatorii prin e-mail la adresa: bucovinainstitute.office@gmail.com sau la numărul de telefon: 0743 422 055, persoană de contact Raluca Iacob, responsabil eveniment.
Susținere
Programul „Promotorii Voluntariatului” a fost lansat de către Secretariatul General al Guvernului pe 5 decembrie 2019, cu ocazia Zilei Internaționale a Voluntariatului, având ca obiectiv general susținerea capacității operaționale a organizațiilor neguvernamentale din domeniul voluntariatului și încurajarea cetățenilor să desfășoare activități de voluntariat.
Președintele Asociației Institutul Bucovina, Petru-Vasile Gafiuc, a declarat că programul a fost previzionat a se derula pe parcursul anului 2020, sub patronajul Guvernului României, cu selecția unor organizații neguvernamentale care să îndeplinească rolul de „Promotori ai Voluntariatului”. La nivelul întregii țări, au fost selectate șapte organizații neguvernamentale ca „promotori de voluntariat”, printre care, la nivelul regiunii de Nord - Est, a fost aleasă Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina.
„Pe durata derulării proiectului, Institutul Bucovina, ca <promotor al voluntariatului>, și-a asumat realizarea unor demersuri și activități având ca scop creșterea gradului de susținere a dezvoltării voluntariatului de către autoritățile publice locale în regiunea de Nord - Est, facilitarea colaborării cu autoritățile publice din regiune pentru susținerea activităților de voluntariat și promovarea modelelor de bună practică”, a completat Petru-Vasile Gafiuc.