Dintre cele 30.572 de persoane testate pentru Covid în județul Suceava, 7.138 de persoane au fost testate în laboratorul de analiză moleculară al Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Pentru acestea din urmă, au fost procesate 16.466 de teste, din data de 30 martie a.c., când a intrat în funcțiune laboratorul, până pe 21 iulie.
Medicul coordonator al laboratorului spitalului, dr. Roxana Filip, a explicat miercuri, în conferință de presă, că atât pacienții, cât și medicii care solicită testarea pacienților lor trebuie să înțeleagă faptul că reacția Real Time PCR necesită minimum 7-8 ore și că aparatul care dă rezultatele mai repede, în aproximativ două ore, este folosit pentru urgențe – pacienți politraumatizați, pacienți cu accidente vasculare, pacienții psihiatrici etc. Dr. Filip a arătat că unitatea medicală este în proceduri de achiziție pentru încă un aparat de testare rapidă, care va crește capacitatea pentru urgențe.
Un alt aspect explicat pe larg de dr. Roxana Filip este că raportarea testărilor către Direcția de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății se face în mod distinct pentru numărul de probe, pentru cazurile noi și pentru persoanele retestate, iar acest mod de raportare este utilizat din data de 19 aprilie. Raportarea se face cu coduri numerice personale, astfel încât nu există riscul ca o persoană retestată să fie raportată drept caz nou, a subliniat medicul.
În acest moment, numărul de teste pozitive este scăzut, a spus dr. Filip, și s-a redus și numărul de solicitări pentru teste. Pentru comparație, dacă în data de 21 aprilie au fost procesate 306 probe și în 25 mai – 316, în data de 28 mai s-au procesat 163 de probe, iar în data de 21 iulie au fost 107 probe intrate, la care s-au mai adăugat 14 care erau în așteptare, astfel că au fost furnizate 121 de rezultate. În luna iulie pragul maxim a fost de 164 de probe procesate.
„Pe 7 ore de lucru capacitatea este de 80 de teste, dar în fiecare zi se onorează toate solicitările din partea spitalului”, a afirmat dr. Roxana Filip. Un aparat de amplificare pentru care tocmai s-a încheiat licitația va mai putea procesa 94 de teste într-o oră și jumătate, timp la care se adaugă două ore pentru extracție, deci în aproximativ 5 ore vor putea fi furnizate rezultate. Cu noile echipamente și dacă spitalul va reuși să găsească personal dispus să se angajeze la laborator, s-ar putea extinde programul de lucru la două ture, cu 300-400 de teste/zi. Acest lucru ar permite unității medicale să efectueze și testări la cerere.
„Ideal ar fi să avem trei ture”, a mai spus dr. Filip, însă depinde strict de resursa umană, deocamdată insuficientă. La acest moment, Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava testează doar pacienții care urmează să fie internați și personalul propriu. Ultimul caz pozitiv cu SARS-CoV-2 în rândul cadrelor medicale de la spital a fost înregistrat la începutul lunii iunie.