Peste 260 de cadre didactice sucevene vor susține miercuri, 22 iulie, examenul de definitivat.Acestea vor susține proba scrisă la 34 de discipline, în centrul de examen organizat la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” Suceava. Din cei 268 de candidați înscriși, 14 au fișele invalide. 51 de candidați vor susține proba scrisă la limba și literatura română pentru copii, metodica activității instructiv educative din învățământul preșcolar. Alte 38 de cadre didactice vor da examen la discipline precum limba și literatura română și matematică, metodica predării acestora în învățământul primar, în timp ce 31 de candidați au optat pentru educație fizică și sport. 25 de candidați susțin miercuri proba scrisă la matematică, 15 la limba engleză, 12 la limba și literatura română etc. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.
Rezultatele finale, după contestații, pe 4 august
Conform Calendarului privind organizarea și desfășurarea examenului național de definitivare în învățământ, pe 29 iuliese vor afișa rezultatele. În perioada 29 – 30 iulie se vor înregistra contestațiile la definitivat, iar în perioada 30 iulie – 4 august se vor soluționa contestațiile. Afișarea rezultatelor finale la definitivat 2020 va avea loc pe 4 august. În perioada 4 – 7 august, se vor transmite la Ministerul Educației Naționale tabelele nominale cu candidații admiși. Validarea rezultatelor examenului de definitivat se face prin ordin al ministrului Educației. Rezultatele examenului de definitivat 2020 se fac publice prin afișare la școlile care sunt centre de examen, pe site-ul Ministerului Educației și pe site-urile inspectoratelor școlare județene.
Măsuri speciale
Definitivatul, ca toate examenele care se susțin fizic anul acesta, va fi organizat cu respectarea măsurilor de protecție sanitară, asta implicând distanțare fizică, adică maximum 10 candidați într-o sală de clasă, triaj epidemiologic la intrare, oglinda sălii afișată pe ușă, dezinfectant pentru mâini în clase și pe hol, purtarea măștii pe toată durata probei, de la intrarea în unitatea de învățământ până la ieșire. Proba scrisă începe la ora 10:00 și durează 4 ore, la fel ca în anii trecuți. Vă reamintim că anul trecut, 256 de candidați din județ au susținut examenul de definitivat (din totalul celor 295 de candidați suceveni înscriși pentru susținerea probei, 21 au absentat, iar 18 s-au retras în timpul probei), etapă obligatorie în cariera de profesor, care certifică faptul că un cadru didactic debutant dispune de pregătirea necesară pentru profesia didactică.
Procentul final de promovare la examenul național de definitivare în învățământ (sesiunea 2019), după soluționarea contestațiilor, a fost de 77,7, ceea ce înseamnă că 199 dintre candidați au promovat examenul (față de 189 înainte de soluționarea contestațiilor). Un singur candidat care a susținut testarea (pentru o catedră la disciplina religie) a avut media 10 la acest examen.