marţi, 21 iul 2020 - Anul XXV, nr. 169 (7474)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   37 imagini |   ø fişiere video

Expoziție

„Roți legendare” - 124 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Retromobil Club România, prin Retromobil Club Suceava, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Fălticeni, a organizat duminică, 19 iulie, în parcarea din fața Administrației Fiscale, în vecinătatea Pieței „Nada Florilor”, a patra ediție a manifestării „Roți legendare – Fălticeni, 124 de ani de la primul vehicul din oraș”, o întâlnire a posesorilor de mașini istorice care ne aduce aminte în fiecare an că urbea de pe Șomuz a fost al treilea oraș din România în care a circulat un automobil. 

Expoziția a reunit peste 50 de oldmobile aparținând unor colecționari din județele Iași, Botoșani, Neamț, cei mai numeroși fiind sucevenii.

 Manifestarea a fost considerată de colecționarii de mașini ca fiind cea mai reușită expoziție de mașini retro din județ, prin valoarea vehiculelor expuse, printre acestea numărându-se Singer 4AD din 1951, construit în Anglia și doar pentru export, o mașină unică în România. Compania a fost înființată de George Singer în 1874, ca producătoare de biciclete, în Marea Britanie, și a început să producă mașini în 1905. Modelul 4AD a fost premiat la categoria Roadster la Salonul Auto de la Paris din 1951. Datorită formelor sale, modelul a fost poreclit „Cântăreața” și a fost apreciat și de președintele juriului Concursului de la Sinaia, jurnalistul austriac Wolfgang Buchta, redactor-șef al publicației de specialitate AustroClassic, Alexey Kheza, designerul BMW care a semnat exteriorul noilor BMW Seria 3 și BMW Seria 7, și Jackie Jouret, jurnalistă americană cu o experiență bogată în domeniul auto, cea care a descoperit modelul BMW 507 care a aparținut lui Elvis Presley.

 Pasionații au putut admira la expoziție și un Jaguar MKV, autoturism fabricat în anul 1949, și Plymouth P2, fabricat în 1936 - în total fiind produse doar 1504 de exemplare. Este un model făcut de americani pentru piața europeană, foarte rar, cu patru uși și șapte locuri, fiind în acele vremuri cel mai scump autoturism din gama Plymouth. Cele trei „bătrâne doamne fermecătoare”, aduse de mâna lui Iulian Todirică la a doua tinerețe pot fi admirate circulând pe străzile din Fălticeni.

 

Trei mașini recunoscute și atestate de Federația Vehiculelor Istorice

Pe lângă tradiționalele mașini fabricate în România sau în țările comuniste, la care, în anii Epocii de Aur, aveau acces și oamenii de rând, cum ar fi Dacia 1100 (1968), Colecție Dacia 1300 by Dănuț Crainiciuc, trabanturile dichisite din parcul lui Viorel Romaniuc, au putut fi admirate și mărci rare, unele în premieră la Fălticeni, altele în premieră în județ.

„Suntem la a patra ediție a manifestării Roți legendare organizată cu ocazia împlinirii a 124 de ani de la apariția primului vehicul în oraș și a primelor mașini în țară. Este o activitate înscrisă în calendarul Retromobil Club România, desfășurată în fiecare an în perioada zilelor orașului.

Anul acesta, ca noutăți sunt Jaguarul MKV, o mașină adusă din California și la care s-a lucrat foarte mult pentru restaurare, un Ford LTD Classics din 1972. O apariție inedită și foarte plăcută este un Oltcit Club din al doilea an de fabricație, 1983, realizat numai cu piese franțuzești, o rulotă Ford din 1981, foarte frumoasă și perfect funcțională. Nu lipsesc nici mașinile românești, Dacia 1100, Dacia 1300 și IMS 461. Sunt venite aici și trei mașini care au carte internațională FIVA, recunoscute și atestate de Federația Vehiculelor Istorice Singer din 1951, Plymouth P2, din 1936, și o Dacie a lui Dănuț Crainiciuc, atestată internațional. Vremea ploioasă nu a permis să aduc și a patra mașină atestată internațional, un Fiat Torpedo 520, o mașină construită în 1928 și care la concursul de eleganță de la Sinaia, din 2017, a câștigat locul doi la categoria „Antebelice Cabriolet”.

Sunt prezente în expoziție și trei mașini premiate la Concursul de eleganță de la Sinaia, este foarte mult pentru județul și orașul nostru. Am fost foarte mândru când am urcat pe podiumul de premiere și au spus Iulian Todirică din Fălticeni. A fost ceva deosebit”, ne-a spus Iulian Todirică, reprezentantul Retromobil Club România, Filiala Suceava.

 

Parada mașinilor de epocă

Printre automobilele de colecție prezentate la evenimentul de la Fălticeni, toate în stare perfectă de funcționare, s-au mai numărat o gamă variată de autoturisme Mercedes, unele destul de vechi, dar care arată și funcționează impecabil, cum ar fi Mercedes 220S din 1961, Mercedes 350 SE din 1972, 280 SE din 1978, Mercedes W116 din 1977, MG Gentry din 1972, Trabant P 60 din 1963, Trabant 601, Trabant Break și Trabant Cabrio, BMW 318, Opel Rekord din 1967, VW Beatle din 1964, Fiat 850 din 1966 – o mașină cu piese și vopsea originale, VW Golf din anii 80, Wartburg, Audi CC turbo diesel, Renault 16 TL din 1967, Cadillac Eldorado Biarritz (1978), Chrysler NewYorker (1978), IMS 461 din 1974, Dacii 1300 din anii 1970 și 1971, etc.

De la ora 13,00, speakerul evenimentului, jurnalistul Relu Gavril Ursache, a vorbit despre mașinile prezente în expoziție, axându-se pe istoria automobilelor antebelice, fabricate în perioada 1926-1939, despre modele care și-au început fabricația înainte de 1960 și cele ale anilor 1980, demonstrând încă o dată ca motto-ul Retromobil Club România - “Bijuteriile noastre au roți” are deplină acoperire în realitate, vehiculele istorice prezentate la acest eveniment făcând o bună propagandă unei pasiuni care în ultimii ani a început să crească și în România.

Înainte de  parada mașinilor pe principalele străzi din zona centrală a municipiului Fălticeni, finalizată în parcarea de la ieșirea din oraș spre Suceava, primarul Cătălin Coman și organizatorul principal, Iulian Todirică, președintele Filialei Suceava a Retromobil Club România, i-au premiat pe posesorii mașinilor.

Vremea închisă a ținut în garaj alte câteva exemplare valoroase, însă atât în centrul municipiului, cât și pe traseul paradei foarte mulți fălticeneni au venit să admire veteranele șoselelor. Apariția ploii a grăbit întoarcerea vehiculelor istorice în garaje, însă nu pentru mult timp, pentru că Retromobil Club Suceava dorește să organizeze și alte evenimente automobilistice incluse în calendarul din acest an, cu respectarea măsurilor impuse de regulile sanitare.

Anul acesta, evenimentul „Roți legendare – Fălticeni, 124 de ani de la primul vehicul din oraș” a fost organizat cu sprijinul Romfour, TrioNec, Dasmar - Pizza Mario, Tiger Com, Inpride, al iubitorilor de mașini de epocă din cadrul Poliției Municipiului Fălticeni și al Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Roți legendare” - 124 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1575 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Roți legendare” - 124 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei