Pentru asigurarea consumului intern de tomate în extrasezon din producția autohtonă, producătorii de tomate în spații protejate primesc, începând cu anul 2017, 3.000 de euro în fiecare an pentru sprijin în cultura acestora. După trei ani de acordare a acestui ajutor, o nouă hotărâre de guvern din acest an reglementează desfășurarea programului de cultivare a tomatelor în spații acoperite în perioada 1 ianuarie-15 iunie, cu beneficierea de un ajutor de minimis în valoare de 3.000 de euro. Singurele schimbări produse în cadrul regulamentului au fost legate de creșterea cantității de tomate comercializate la 3.000 de kg și prelungirea perioadei de valorificare până la data de 15 iunie. Documentele justificative constând în factură, bon fiscal, file din carnetul de comercializare s-au depus la Direcția Agricolă până la data de 30 iunie inclusiv.
În acest an la Direcția Agricolă Suceava au solicitat acest ajutor de minimis 22 de cultivatori de tomate în spații protejate, reușind să comercializeze până la data prevăzută în actul normativ cantitatea de 3.000 de kg un număr de 14 producători agricoli. Documentele acestora au fost deja înaintate la începutul lunii iulie Ministerului Agriculturii, astfel încât aceste persoane vor beneficia de cei 3.000 de euro prevăzuți în actul normativ.
Despre ciclul doi de producție, cu finalizare în jurul datei de 20 decembrie, se vor afla mai multe informații după ce va avea loc rectificarea de buget și în condițiile în care Ministerului Agriculturii i se vor repartiza noile sume necesare.
În privința culturii de usturoi există o mică diferență în acordarea ajutorului de minimis, pentru că se oferă producătorului 3.000 de euro la hectar, dar începând de la o parcelă minimă de 30 de ari. În funcție de suprafața cultivată, fermierul primește suma de bani care i se cuvine. La această cultură s-au înscris un număr de 8 solicitanți ai ajutorului de minimis, care au cultivat o suprafață totală de 5,99 hectare cu usturoi, valorificarea urmând a se face până în perioada lunii septembrie.
Culturi agricole bune până acum, în cadrul unui an agricol dificil
În ciuda vremii capricioase, cu secetă prelungită, schimbări bruște de temperaturi urmate de precipitații abundente, specialiștii Direcției Agricole Suceava cred într-un an agricol bun, semnele neîntârziind să apară.
A început campania de recoltare a orzului și a orzoaicei, care se află deja în stare avansată, iar producția la acestea se prezintă peste așteptări. În privința campaniei de recoltare a grâului, în acest moment ea se află în faza de început, fiind deja recoltate între 5 și 10 % din suprafețele însămânțate, perioada de recoltare prelungindu-se în zona noastră până în luna august.
Am stat de vorbă cu directorul Direcției Agricole Suceava, ing. Duțu Haralampie, care ne-a mărturisit:
”Din discuțiile pe care le-am avut cu unii fermieri, producția de orz atinge în multe locuri 5-6 tone la hectar, ceea ce este foarte bine. Până la această oră nu sunt rele nici producțiile la grâu, noi sperând să ne încadrăm într-o producție medie la hectar ca anul trecut, de circa 4.000 de kg la hectar. Culturile de porumb și floarea soarelui, precum și toate celelalte culturi arată bine ca aspect la această oră. Necazuri au fost în ceea ce privește realizarea fânurilor, a plantelor de nutreț precum lucernă, trifoi, din cauza precipitațiilor abundente înregistrându-se chiar pierderi, o așa-zisă <coasă pierdută>în marea majoritate a locurilor din județ.
Necazuri au fost și în livezi sau pentru cultivatorii de legume din cauza fluctuațiilor mari de temperatură, iar ploile prelungite au favorizat instalarea bolilor și tratarea cu dificultate a acestora. O altă cultură care a pierdut ca urmare a condițiilor de climă este cartoful, la care gândacul de Colorado s-a manifestat activ în această vară, dar și mana s-a instalat foarte timpuriu. Din informațiile pe care le deținem însă, producătorii agricoli spun că în sol tuberculii ar fi totuși destul de mari, de mărimea oului de gâscă, ceea ce este foarte bine. ”
Nu rămâne decât să sperăm într-o lună august echilibrată din punct de vedere meteorologic, care să mențină acest pronostic bun în privința recoltelor agricole ale acestui an.