Distribuția cazurilor Covid -19 pe unități administrativ- teritoriale(UAT) din județul Suceava arată că, în data de 16 iulie, 62 dintre cele 114 unități administrativ- teritoriale erau libere de Covid, adică nu aveau nici un caz de infecție în evoluție (cazuri nevindecate).
Peste zece cazuri în evoluție aveau Fălticeni – 30 de cazuri, Suceava – 21 de cazuri, Rădăuți – 17 cazuri și Vicovu de Sus – 11 cazuri.
Între 5 și 10 cazuri aveau Gura Humorului – 7 cazuri, Ipotești și Milișăuți– câte 5 cazuri, iar sub 5 cazuri în evoluție aveau: Bunești, Calafindești, Câmpulung Moldovenesc, Dumbrăveni, Fântânele, Forăști, Moara, Moldova Sulița, Todirești, Vatra Dornei, Vatra Moldoviței – câte două cazuri, Fântâna Mare, Iacobeni, Râșca, Vama – câte trei cazuri, Ciocănești, Cornu Luncii, Dolhasca, Șcheia – câte patru cazuri.
Un număr de 26 de UAT-uri aveau câte un caz în evoluție: Baia, Bălcăuți, Berchișești, Bogdănești, Botoșana, Brodina, Dolhești, Frasin, Frătăuții Vechi, Frumosu, Fundu Moldovei, Horodnic de Sus, Iaslovăț, Marginea, Mănăstirea Humorului, Poiana Stampei, Rădășeni, Salcea, Slatina, Straja, Stulpicani, Vadu Moldovei, Vicovu de Jos, Volovăț, Vulturești, Zvoriștea. Pentru șase cazuri active nu este precizată localitatea de reședință.
Față de situația din 7 iulie, când în județul Suceava erau 156 de cazuri active, numărul acestora a crescut, iar cel al localităților cu peste 10 cazuri active s-a dublat, de la două la patru. O creștere semnificativă este la Fălticeni, unde în 7 iulie erau 8 cazuri active, iar ieri erau 30. Câmpulung Moldovenesc a scăzut de la 8 la două cazuri, Rădăuți, de la 24 la 17. Vestea bună este că numărul localităților libere de Covid a crescut, de la 56 în data de 7 iulie, la 62 ieri.
Ce înseamnă cazuri active
Cazurile active sunt cele confirmate pozitiv prin testul PCR (analiză moleculară), care încă nu s-au vindecat. Ieri, în județ era înregistrat un număr de 178 de cazuri active, dintr-un număr total, de la începutul pandemiei, de 4.218 cazuri. 18 dintre acestea au fost cazuri noi, adică diagnosticate cu infecție cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore.
Indicatorul privind cazurile active de pacienţi este important atât pentru monitorizarea ratei de vindecare şi răspunsul pacienților la tratament, cât și pentru a avea o imagine asupra formelor de evoluție a bolii (ușoare, medii sau grave). Potrivit specialiștilor, formele ușoare de Covid-19 se vindecă, în medie, în două săptămâni, de unde și recomandarea de izolare timp de 14 zile a celor confirmați pozitiv, dar sunt documentate cazuri, inclusiv la noi în județ, în care virusul a fost prezent în organismul infectat peste două luni. De exemplu, Liliana Agheorghicesei, președinta Federației Femeilor de Afaceri din Regiunea Nord-Est și vicepreședinte al Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin, s-a vindecat după 62 de zile; abia al 15-lea test Covid a fost negativ.