Deputatul sucevean Daniel Popescu, membru în Comisia parlamentară de anchetă privind situaţia cazurilor copiilor dispăruţi, a adus în atenția publicului fenomenul dispariției de minori în România.
Deputatul USR a informat, printr-un comunicat de presă, că gravitatea fenomenului se regăsește în răspunsul primit în 7 iulie a.c. de la Ministerul Afacerilor Interne, la o interpelare pe care a făcut-o pe tema situaţiei copiilor dispăruţi din România între 1990 și iunie 2020.
Popescu arată că, potrivit datelor primite, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie a.c., la nivel național au fost înregistrate 2.252 de dispariții de minori, dintre care 781 băieți și 1.471 fete, în creștere cu 395 față de anul 2019, și asta în condițiile în care din martie 2020 a fost declarată stare de urgență, apoi de alertă. Conform comunicatului, cea mai mare pondere a minorilor dispăruți - 87% - se înscrie în categoria 14-18 ani, iar 65,3% din ponderea lor o reprezintă minorele. La nivelul județului Suceava, în același interval au fost raportați 49 minori dispăruți. Dintre ei, 32 sunt fete, iar 17 sunt băieți. 44 dintre ei au vârste între 14 și 18 ani, iar 5 între 5-10 ani. Daniel Popescu a subliniat că din răspunsul la interpelarea sa, respectiv raportul disparițiilor pe ani de la Ministerul Afacerilor Interne, lipsesc date privind copiii dispăruți între 1990 și 2001.
„Cifrele sunt îngrozitoare. Tocmai datorită nevoii de cunoaștere a acestor date și a înțelegerii acestui fenomen, am solicitat Comisiei de anchetă privind copiii dispăruţi să ofere posibilitatea oricui dorește (cetățeni, instituții media, ONG-uri, grupuri civice etc.) să urmărească în direct audierile și dezbaterile noastre pe sistemul de transmisie audio-video sau pe canalele social-media oficiale ale Camerei Deputaților. Din păcate, solicitarea mea nu a primit un răspuns favorabil”, a afirmat Daniel Popescu.
Potrivit parlamentarului USR, multe dintre disparițiile de copii sunt strâns legate de traficul de persoane. El menționează raportul Departamentului de Stat al SUA privind combaterea traficului de persoane, care arată că România este ţara din UE cu cele mai multe persoane traficate. Dintre acestea, mai mult de jumătate sunt minori, iar aproape 70% dintre ei sunt traficaţi în scopuri de abuz sexual.
Potrivit lui Daniel Popescu, România are nevoie urgent de un mecanism administrativ integrat și digitalizat care să asigure o coordonare eficientă a acțiunilor instituțiilor publice în domeniul căutării persoanelor dispărute, în special a copiilor dispăruți. În egală măsură, este nevoie de sancțiuni și de aplicarea lor corectă.
Parlamentarul invită persoanele și organizațiile implicate și interesate de această temă să îi transmită problemele și soluțiile propuse, la adresa de e-mail daniel.popescu@cdep.ro sau să se adreseze celorlalți membri ai Comisiei.